Calamity: een wervelend einde voor de Wrekers trilogie

Marcia van der Zwan19 januari 2017100/1005
Titel
Calamity
Oorspronkelijk
Calamity
Auteur
Brandon Sanderson
Serie
De Wrekers #3
Uitgeverij
Q
Jaar
2017
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Calamity stond met stip op één op mijn verlanglijstje voor 2017. De voorgaande boeken Staalhart en Vlammenwerper namen me mee in een wereld vol wrede Epics, mensen met bovennatuurlijke krachten, en de Wrekers die met hen de strijd aangaan. Zou Brandon Sanderson me opnieuw meeslepen in zijn bijzondere toekomstvisie? En weet hij deze geweldige serie tot een bevredigend einde te brengen?

Let op! Calamity is het vervolg op Staalhart en Vlammenwerper. Als je de voorgaande boeken nog niet gelezen hebt, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over Calamity zelf spoiler ik natuurlijk niet.

Calamity

Een lot verweven met dat van de Epics

In de wereld van David wordt de gewone mens onderdrukt door Epics – mensen die bijzondere superkrachten hebben ontwikkeld. Sinds Calamity aan de hemel verscheen kregen deze Epics niet alleen een gave, maar ook een onstilbare honger naar macht en destructie. Niemand durft zich tegen de Epics te verzetten, behalve de Wrekers. Deze geheimzinnige groep maakt er hun missie van om Epics uit de weg te ruimen.

Het lot van David is verweven met dat van de Epics. Eerst vermoordde Staalhart zijn vader. En nu heeft Regalia één van de Wrekers veranderd in een levensgevaarlijke vijand. David kende het geheim van Prof. Hij bewaarde dat geheim zelfs toen de leider van de Wrekers zichtbaar moeite had de bijwerkingen van zijn Epic-krachten onder controle te houden. De strijd in Babilar bleek echter te zwaar voor Prof. Hij verzette zich niet langer tegen de duistere kant van zijn krachten. Voor een Epic die zijn duistere kant omarmd heeft, is er geen weg terug. Toch blijft David geloven dat Prof te redden is. De Wrekers staan voor de gevaarlijkste missie van hun leven.

Calamity

Terug in de wereld der Epics

Ik was zo blij om mezelf opnieuw onder te mogen dompelen in deze bijzondere wereld van de hand van Brandon Sanderson. In boek twee had ik een beetje het gevoel dat ik iets miste, maar dat werd in Calamity ruimschoots goedgemaakt. Als lezer leer je meer en meer over de krachten en de zwaktes van de Epics en dat is erg interessant. Gedurende het boek krijg je steeds meer informatie, maar toch staat het plot nooit stil. Het verhaal bevatte oneindig veel actie, maar ging een heel onverwachte kant op. De Wrekers maken plan na plan en gaan van gevecht tot gevecht. Het is duidelijk dat Sanderson goed heeft nagedacht over de wereld waarin het verhaal zich afspeelt en het complete plot.

Personages om van te houden

Ook de personages zijn om van te houden. De metaforen van David zijn enorm lachwekkend en hij is gewoon zo’n heerlijke nerd. Ook Cody blijft een hilarische dude en verder ben ik fan van powervrouwen Megan en Mizzy.

Halverwege het boek kwam bij mij opeens de angst opzettten. Ik wilde Calamity simpelweg niet uitlezen. Ik wilde geen afscheid nemen van de personages en de fantastische wereld. Gelukkig kwam Sanderson met een bevredigend eind. Er zijn geen losse draadjes meer en ik ben tevreden met de manier waarop het boek eindigde. Misschien een beetje zoetsappig, maar dat neem ik na al die actiescènes voor lief.

Calamity is een wervelend einde voor de Wrekers trilogie van Brandon Sanderson. De hilarische doch realistische personages doen je het verhaal vanaf de eerste pagina van het eerste boek omarmen. De bijzondere setting zorgt voor een wereld waar je maar al te graag in duikt en de actie laat je op het puntje van je stoel zitten. Simpelweg een trilogie die niets dan lof verdient. Sanderson toont aan dat het perfect mogelijk is om Science Fiction met fantasy te mixen en te schrijven voor een genderneutraal publiek van alle leeftijden.

Calamity

Met dank aan L&M Books en Uitgeverij Q voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

5 reacties

 • Sasha Elle

  19 januari 2017 at 21:08

  Mijn review is blijkbaar ook net live gegaan. Onze meningen… verschillen een béétje 😉

  Reageer

  • Marcia

   21 januari 2017 at 11:37

   haha ik ben benieuwd! Ga meteen jouw review lezen nu 😉

   Reageer

 • melissasbookworld

  13 februari 2017 at 16:39

  Ik las het boek afgelopen week uit. Vond het een geweldig slotboek van een geweldige trilogie! Toch blijft Staalhart wel het beste boek uit de hele trilogie vind ik. Alsnog kreeg calamity ruim 4 sterren van me en heeft me met een heel goed gevoel achtergelaten! Mijn recensie heb ik gister afgemaakt, die komt volgende week online.

  Het gevoel van angst richting het eind is herkenbaar. Ik heb voor mijn kunnen zo langzaam mogelijk gelezen, want ik wilde ook niet dat het eindigde. Ik zou makkelijk nog het dubbele aantal boeken kunnen lezen over David in deze wereld vol epics.

  Reageer

  • Marcia

   18 februari 2017 at 16:51

   Ik zou ook inderdaad nog veel meer willen lezen over David en de wereld vol epics <3 misschien komt er ooit een spinoff!

   Reageer

   • melissasbookworld

    18 februari 2017 at 16:52

    Zou heel gaaf zijn ja! Ik vind het heel jammer dat het ‘maar’ 3 boeken zijn, ik heb er inderdaad nog lang geen genoeg van.

    Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan