Carcassonne: Onze huidige bordspelverslaving

Marcia van der Zwan17 januari 201760/1005
Titel
Carcassonne
Auteur
Klaus-Jürgen Wrede
Uitgever
999 Games
Jaar
2000
Spelers
2-5
Speelduur
ca. 35 minuten
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Ik weet dat Carcassonne allesbehalve een Science Fiction spel is, maar aangezien dit bordspel de laatste tijd bijna wekelijks bij ons op tafel komt ga ik er gewoon iets over schrijven. Aliens, ruimteschepen of een post-apocalyptische setting mag je er zelf bij denken.

Carcassonne

Een eenvoudig legspel

Carcassonne is een tactisch legspel waarin de spelers gezamenlijk proberen de Franse vestingstad Carcassonne op te bouwen. Deze stad omvat wegen, steden, kloosters en weiden. Door het inzetten van horigen kun je punten verdienen voor afgebouwde projecten. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren.

Carcassonne

Bouw steden, wegen en graslanden

Iedere beurt mag je als speler een nieuwe landtegel trekken en aan het huidige landschap leggen. Zo bouw je steden, wegen en graslanden. Na het neerleggen van een landtegel mag je beslissen hier een horige – een poppetje van jouw kleur – op te plaatsen. Op deze manier kun je punten verdienen wanneer de stad, de weg of het klooster afgebouwd is. Een afgebouwde stad levert twee punten per stadsdeel op (en twee extra punten per schildje in de stad) en voor een weg krijg je één punt per tegel. Een afgebouwd klooster levert negen punten op. Een horige in het weiland leggen mag ook, maar levert pas punten op als het spel is afgelopen. Dan krijg je voor iedere afgebouwde stad die aan jouw weide grenst vier punten.

In principe mag er maar één persoon in een stad of op een weg staan, maar door het slim te spelen kan je ervoor zorgen dat er meerdere horigen op een weg of stad staan. Bij gelijkstand van het aantal horigen in één stad krijgen alle spelers met de meeste horigen het volle aantal punten. Zo kun je dus meeliften op het bouwtalent van je medespelers.

Ook leuk is het om andere spelers dwars te zitten, door hun het afbouwen van hun stad te bemoeilijken. Dit doe je bijvoorbeeld door een weggetje richting de onafgebouwde stad te leggen, aangezien landtegels met stad en weg schaars zijn.

Carcassonne

Wie is de beste stedenbouwer?

Uiteindelijk wint de speler die aan het einde van het spel, als alle landtegels op zijn, de meeste punten heeft gehaald. Onafgebouwde wegen, steden en kloosters leveren in de eindtelling nog punten op. Voor alle ongebouwde wegen, steden en kloosters krijg je een punt voor elke tegel waaruit het bouwsel bestaat. Ook een schildje op een stadsdeel levert een punt op.

Door horigen in het gras te leggen kun je bij de eindtelling nog flink wat punten verdienen – naar gelang de gekozen regels drie of vier punten per afgebouwde stad waar je horige aan grenst. Dus vergeet dat zeker niet mee te nemen in je strategie.

Carcassonne

Uitbreidingen zorgen voor extra plezier

Carcassonne heeft veel verschillende uitbreidingen, waarvan ik er zelf twee in mijn bezit heb, namelijk De Uitbreiding en Bruggen, Burchten en Bazaars. In het verleden heb ik deze uitbreidingen zeker een aantal keer gespeeld, maar de laatste tijd komt eigen meestal enkel het basisspel op tafel. Verder heb ik ook nog het kaarstpel Cardcassonne (erg leuk!), de op zichzelf staande versie Carcassonne Overzee (nog nooit gespeeld) en Carcassonne, het dobbelspel (een tegenvaller). Onlangs speelde ik met mijn broer en zijn vrouw overigens Carcassonne De Stille Zuidzee. Ik kan je vertellen dat ik deze op zichzelf staande variant meteen op mijn verlanglijstje heb geplaatst!

Carcassonne is een strategisch bordspel dat je gemakkelijk uit de kast pakt om met nieuwe spelers te spelen. Het spel kent weinig regels en is eenvoudig in enkele minuten uit te leggen. Desalniettemin is het spelplezier keer op keer hoog. Je kunt je concentreren op je eigen spel of juist de tegenstanders flink dwarszitten of meeliften op hun bouwtalent. Bovendien heb je de mogelijkheid om het spel met uitbreidingen te combineren, zodat ieder spel anders is. Een aanrader voor zowel de beginnende als de geoefende bordspeler.

Carcassonne

5 reacties

 • mziemerink

  17 januari 2017 at 10:17

  Dit spel lijkt me heel erg leuk! Het heeft denk ik wel iets weg van Kolonisten van Catan. Ken je dat spel?

  Reageer

  • Marcia

   17 januari 2017 at 21:23

   Kolonisten van Catan speel ik ook heel graag! Vind het alleen erg jammer dat je het bordspel niet met twee kunt spelen.

   Reageer

    • Marcia

     18 januari 2017 at 21:12

     Ik heb dat kaartspel ook. Ondertussen al jaren niet meer gespeeld, maar inderdaad heel leuk. Hoog tijd om het weer eens uit de kast te halen 😀

     Reageer

 • zwartraafje

  20 januari 2017 at 11:25

  Carcassone vind ik zelf ook heel leuk om te spelen. Vooral ook doordat we meestal gewoon met ons tweetjes zijn en dat is bij dit spel geen probleem.

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan