Mijn favorieten voor de Harland Awards 2016

Zondag 15 januari werden alle inzendingen bekend gemaakt voor de Harland Awards 2016, georganiseerd door de Stichting ter bevordering van het fantastische genre. Het gaat om 47 titels van eigen bodem die kans maken op deze prijs voor de Nederlandstalige verbeeldingsgliteratuur in de genres fantasy, science fiction, horror en magisch realisme. Ik las zelf 5 van de ingezonden boeken en zie hier zeker drie kanshebbers tussen. 

Heksenhoeve

Heksenhoeve – An Janssens

Mijn favoriete kanshebber voor de Harland Awards is Heksenhoeve van An Janssens, een politiethriller met een paranormaal tintje. Wie de Heksenhoeve binnengaat, komt nooit meer naar buiten. Met deze spannende premisse wist An Janssens me te lokken om een stapje uit mijn comfort zone te doen en daar heb ik zeker geen spijt van – ondanks de slapeloze nachten.

Ik heb van pagina een tot en met het einde genoten – en af en toe flink zitten gruwelen. Het leukste aan Heksenhoeve was voor mij persoonlijk het hoofdpersonage Sander. Zijn allesoverheersende teldwang maakt hem een bijzonder personage, maar tegelijkertijd ook heel realistisch. De perspectiefwisseling tussen Sander en Anouk geeft bovendien een diepere laag aan het verhaal. Ook vind ik dat Heksenhoeve erg origineel is, al heb ik persoonlijk maar weinig ervaring met het lezen van thrillers. Alleen de ontknoping had voor mij iets uitgebreider gemogen. Desalniettemin heb ik ontzettend genoten van dit verhaal.

Raven Slaves

Raven 1 – Miriam Borgermans

Ook Raven 1 van Miriam Borgermans is wat mij betreft een kanshebber op de hoofdprijs. In het jaar 2558 heeft de rijke elite het voor het zeggen. Door overbevolking, outsourcing en nieuwe technieken als Artificiële Intelligentie en robotica zijn er bijna geen banen meer. De ‘gewone mens’ is gedwongen als slaaf te werken. Het hoofdpersonage Raven is laatstejaars studente aan een Delicatus slavenschool. Delicatusslaven zijn hoogopgeleide slaven, maar desondanks hebben ze meestal geen lang leven voor de boeg. Als Raven aan de machtige Genoot Ghassan Aboud wordt verkocht, lijkt ze aan en gruwelijk lot te kunnen ontsnappen. Tot Ghassan wordt vermoord en Raven als schuldige wordt aangewezen. Raven belandt in een verwikkeling van intriges, waarin ze alles op alles moet zetten om te overleven.

Raven 1 is een heerlijk boek dat snel en gemakkelijk leest. Ieder hoofdstuk begint met een tof citaat waardoor je de toekomst tot in de details voor je ziet. De personages komen heel echt over alsook de wereld en het complete plot. De verdeling van het verhaal in drie delen maakt het boek interessant en het einde doet me meer dan reikhalzend uitkijken naar deel twee. Alleen de liefdesdriehoek vond ik wat jammer, dat kwam de originaliteit van Raven 1 niet helemaal ten goede.

Het boek van voorheen – Jen Minkman

Het boek van voorheen speelt zich af op een eiland waar de bevolking, gescheiden door een muur, in twee groepen leeft – de Dwazen en de Ongelovigen, zoals ze elkaar ‘liefkozend’ noemen. Aan de muurkant van de zestienjarige Leia wonen jongeren vanaf tienjarige leeftijd in een landhuis, gescheiden van hun ouders. Ze wonen hier totdat ze een geschikte partner vinden om het leven mee te delen en naar het dorp te verhuizen. De jongeren in het landhuis geloven in een Kracht die van binnenuit komt. Walt daarentegen woont aan de andere kant van de muur, waar men gelooft dat de godin Annabel hen komt halen met haar schip en de mensen meeneemt naar een betere wereld. Leia en Walt zijn beiden op zoek naar de waarheid over hun geloof. Een zoektocht die ze samen verderzetten wanneer ze elkaar op een dag ontmoeten.

Het boek van voorheen is absoluut een aanrader van eigen bodem. Het verhaal is anders dan alle Young Adults die ik ooit gelezen heb – origineel, inspirerend en hier en daar ook grappig. De romantiek is misschien iets te cliché, maar daarvoor knijp ik graag een oogje dicht. De schrijfstijl leest fijn weg en uiteindelijk heeft het complete verhaal een logische verklaring. Mijn enige puntje van kritiek is dat dit boek veel te snel uit was; ik wil meer (details)!

Roodvonk

Overige inzendingen

Uit de complete lijst van alle inzendingen las ik nog twee boeken, die voor mij persoonlijk geen favoriet zijn. Roodvonk, een zeer aangenaam verhaal dat zich afspeelt op Mars, heb ik met plezier gelezen, maar ik vind het verhaal nog niet rijp genoeg voor een award. Max Havelaar met zombies was voor mij persoonlijk een behoorlijke tegenvaller, dus ook dat boek zou ik niet aanbevelen aan de jury.

Ik zou het Vanessa trouwens echt enorm gunnen met haar boek Tweedehands Vleugels, maar aangezien ik dat boek zelf niet gelezen heb is dat misschien een beetje een subjectieve mening. Al zijn alle recensies die ik heb gelezen uiterst lovend.

Een boek waar ik overigens nog erg benieuwd naar ben is Grenzen van Thomas Meurkens. Zowel de cover als de samenvatting spreken me enorm aan. Toch heb ik dit boek helaas nog nooit in een boekhandel zien liggen – anders had ik hem al lang in huis gehad. Ook Eden van J. Sharpe staat nog op mijn lijstje om te lezen.

Welk boek is volgens jou een kanshebber?

Eén reactie

  • zwartraafje

    24 januari 2017 at 14:27

    Heksenhoeve zou van mij ook mogen winnen. Het is meteen ook het enige boek dat ik van deze lijst gelezen heb én ik ben dus waarschijnlijk niet helemaal objectief. Ik heb het boek echter ontzettend graag gelezen en gun An Janssens deze prijs dus met veel plezier.

    Vanessa zou ik trouwens ook de prijs gunnen maar net als jij heb ik haar boeken nog niet gelezen. Ik gun het haar dus eerder als bloggervriendin dan als lezer.

    Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan