Mijn Blindspot Movie Challenge voor 2017

In 2016 deed ik voor het eerst mee aan de Blindspot Movie Challenge, waarbij het de bedoeling is dat je een lijst opstelt van 12 films die je al heel lang wilt kijken, maar waar je steeds niet aan toekomt. Vervolgens is het de bedoeling deze twaalf films gedurende het jaar te kijken. Hoewel ik in 2016 hopeloos faalde en slechts vijf van de voorgenomen films keek, probeer ik het dit jaar gewoon opnieuw! 

Allereerst ga ik drie films meenemen van mijn lijstje van vorig jaar. Hopelijk lukt het me in 2017 wel om deze science fiction films een kans te geven:

 Blindspot Movie Challenge 2017

The Handmaid’s Tale (Volker Schlöndorff, 1990)

Sinds ik The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood las ben ik al van plan om de verfilming te kijken. Toch kom ik er op de één of andere manier steeds niet aan toe. In de toekomstige maatschappij van The Handmaid’s Tale ben je als vrouw alleen nuttig als je vruchtbaar bent. Dat is nog maar een klein percentage van de vrouwelijke bevolking. De 1% aan vruchtbare vrouwen worden ingezet als menselijke broedmachines.

Sunshine (Danny Boyle, 2007)

Een goede vriend zei onlangs dat dit zijn favoriete Science Fiction film ooit gemaakt is. Zulk advies kan ik natuurlijk niet in de wind slaan! In 2057 is de zon stervende. Om de aarde te redden gaat een groep van zes mannen en twee vrouwen aan boord van het ruimteschip Icarus II. Hun missie: een bom in de zon plaatsen, zodat deze weer tot leven komt. Nadat ze al het contact met de aarde hebben verloren, begint de angstaanjagende reis.

The Matrix (The Wachowski Brothers, 1999)

Mijn broer is groot fan van The Matrix, maar zelf heb ik het verhaal van Neo nog altijd alleen van horen zeggen. Waarneming: Onze alledaagse wereld is echt. Realiteit: Deze wereld is bedrog, een gedetailleerde leugen voortgebracht door oppermachtige machines met kunstmatige intelligentie die ons leven beheersen. Hoe cool klinkt dat?

En dan komen deze films er dit jaar bij:

Blindspot Movie Challenge 2017

Ex Machina (Alex Garland, 2015)

Ik ben gek op robotfilms! En ondanks de wisselende recensies lijkt Ex Machina me echt heel tof. In Ex Machina wint programmeur Caleb Smith een wedstrijd. Hij mag een week lang op bezoek bij de CEO van Blue Books – het zoekmachine bedrijf waarvoor hij werkt. Aangekomen in de bijzondere woning van CEO Nathan Bateman ontdekt Caleb dat hij is uitgekozen voor een bijzonder experiment. Hij mag een Turingtest uitvoeren met robot Ava. In deze test stel je vragen aan een AI. Wanneer je de AI niet van een mens kan onderscheiden slaagt de test. Zal Caleb Ava als menselijk of als een robot identificeren?

28 days later (Danny Boyle, 2002)

Na 28 dagen word je wakker in heen ziekenhuis en zijn er geen mensen meer. In een onderzoekslaboratorium is een dodelijk en alles verwoestend virus vrijgekomen. Het heeft maar enkele seconden nodig en kan door een druppel bloed worden overgedragen. De geïnfecteerden raken in een permanente staat van dodelijk haat. Het handjevol mensen dat nog niet met het virus in aanraking is gekomen, doet een poging te overleven.

Er ist wieder da (David Wnendt, 2015)

Hitler ontwaakt in de moderne tijd en heeft geen idee dat de Tweede Wereldoorlog gedaan is en dat hij niet langer aan  het roer van het Duitse Rijk staat. Ondertussen wordt hij op straat aangezien als een comedian die Hitler imiteert – als dat maar goed gaat.. Het gelijknamige boek van Timur Vermes heb ik met veel plezier gelezen!

Blindspot Movie Challenge 2017

Snowpiercer (Joon Ho Bong, 2013)

Deze film wil ik al zo lang zien! Een mislukt experiment heeft de wereld in een soort van ijstijd ondergedompeld. De complete oppervlakte van onze planeet is bevroren en de aarde is niet langer leefbaar. Toch zijn er overlevenden: en die zitten allemaal aan boord van een rijdende trein. De Snowpiercer.

Oblivion (Joseph Kosinski, 2013)

Over Oblivion weet ik eigenlijk weinig, maar iedere keer als ik deze dvd in de winkel zie staan, moet ik hem toch even oppakken. Ik ben an ook erg benieuwd naar deze actiefilm met Tom Cruise en Morgan Freeman.

Under the Skin (Jonathan Glazer, 2013)

Stiekem vind ik het erg gênant dat ik van deze film enkel de trailer gezien heb. Ik had het goede voornemen om eerst het boek te lezen van Michael Faber te lezen, maar ik kwam eerlijk gezegd niet door de eerste hoofdstukken heen. Dus wie weet kijk ik – voor één keertje – gewoon eerst de film.

Blindspot Movie Challenge 2017

Never Let Me Go (Mark Romanek, 2010)

Ook dit is een typisch geval van ‘ik wil eerst het boek lezen’. Dus ik zet het boek van Kazuo Ishiguro gewoon ook op mijn lijstje voor 2017!

The 5th Wave (J Blakeson, 2016)

The 5th Wave hoort zeker in het rijtje van mijn favoriete Science Fiction boeken, dus ik baal stiekem een beetje dat ik de verfilming nog altijd niet gezien heb. Hoog tijd om verandering in te brengen in het nieuwe jaar.

District 9 (Neill Blomkamp, 2009)

Natuurlijk mag er geen alien film ontbreken in mijn lijstje! Ik heb heel wisselende verhalen gehoord over District 9, dus ik ga me gewoon laten verrassen. In deze film komen buitenaardse wezens komen niet naar onze planeet om ons te vermoorden, maar als vluchtelingen. Helaas is de mensheid allesbehalve gastvrij en komen de aliens terecht in een vluchtelingenkamp.

Welke film wil jij absoluut kijken in 2017?

11 reacties

 • zwartraafje

  2 januari 2017 at 18:43

  Beauty and the Beast! Dat is natuurlijk niet echt een verrassing. Ik ben trouwens van plan om binnenkort eens rustig op te zoeken wat er allemaal verschijnt het komende jaar én welke films ik zelf graag wil zien. Valerian is er alvast ééntje van én die ga jij misschien ook graag willen zien. Het is een verfilming van enkele delen uit een SciFi-stripreeks die mijn echtgenoot allemaal heeft staan. Snowpiercer heb ik zelf dankzij Vanessa gezien en die vond ik héél tof.

  Reageer

  • Marcia

   2 januari 2017 at 20:53

   Valerian ziet er echt awesome uit! Bedankt voor de tip, ik had nog niet van deze film gehoord 🙂

   Reageer

 • Nancy

  2 januari 2017 at 18:55

  Een mooie selectie films! Wat me opvalt is dat we toch redelijk dezelfde stijl hebben 😉
  Sunshine wil ik ook nog wel zien, The Handmaid’s tale en Er ist wieder da spreken me minder aan.
  De rest heb ik al allemaal gezien, Under the skin zelfs nog vorige week.
  En toevallig heb ik ze zelfs allemaal in mijn kleine dorpsbibliotheek. Valt het op dat ik verantwoordelijk ben voor de aankoop van dvd’s en er soms mijn eigen smaak in verweven zit? 😉

  Reageer

  • Marcia

   2 januari 2017 at 20:53

   Haha ik moet volgens mij echt eens naar jouw bibliotheek – daar verwacht ik een heleboel toffe tips in mijn smaak te kunnen vinden 😉

   Reageer

 • Evelyne

  3 januari 2017 at 12:22

  Van jouw selectie heb ik enkel The handmaid’s tale (eerst het boek nog lezen!) en The fifth wave (daar ben ik écht te oud voor) nog niet gezien.

  Ex machina en Snowpiercer zijn absolute aanraders, maar Under the skin heb ik na een half uur uitgezet. Vreemde film hoor…

  De film waar ik het hardst naar uitkijk dit jaar is Wonder Woman (nog wachten tot de zomer 🙁 ) en ik hoop dat die echt niet gaat tegenvallen want het is DC…

  Reageer

  • Marcia

   3 januari 2017 at 18:21

   Ik ben ooit begonnen aan het boek Under the Skin, maar die vond ik ook behoorlijk vreemd.. Toch ga ik beide dit jaar een nieuwe kans geven 😉

   Reageer

 • De Protagonisten

  4 januari 2017 at 08:18

  Oew Ex_Machina is wel een goede hoor. Wij hebben ons lijstje van vorig jaar (met 32 titels, ahum) ook niet af kunnen werken. Maar ook dit jaar komt er gewoon weer een nieuwe hoor. Het is ook gewoon een geheugensteuntje welke films je nog graag wilt zien. Net als jij wil ik Er Ist Wieder Da ook nog graag zien. Veel succes met je uitdaging in ieder geval.

  Reageer

 • Karlijn

  4 januari 2017 at 09:54

  Ik wil de verfilming van The Handmaid’s Tale ook nog een keer zien, maar ik ga waarschijnlijk eerst de serie (waarvan volgens mij de eerste aflevering in april verschijnt) een kans geven. En tja, Under The Skin…..het was een zeer aparte film :’)

  Reageer

 • Rowan

  10 januari 2017 at 12:29

  Ik vond Snowpiercer echt een rare film. Ik weet nog steeds niet of ik hem per se goed vond of slecht, maar hij heeft wel een dusdanige indruk op me gemaakt dat hij nog wel een lange tijd in mijn hoofd rondspookte. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt!

  Reageer

  • Marcia

   10 januari 2017 at 21:30

   haha oei nu heb je me wel extra nieuwsgierig gemaakt 😉

   Reageer

 • Gwen

  12 januari 2017 at 16:33

  Sunshine is één van mijn favorieten! Zeker gaan kijken 😀

  De meeste films op je lijstje heb ik al gezien en er zitten zeker een paar mooie titels tussen. Under the Skin had ook mooi op mijn Blindspot lijstje gepast. Ben ik ook zeer benieuwd naar!

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan