The Knife of Never Letting Go: geen gedachte is veilig

Marcia van der Zwan14 oktober 201660/1005
Titel
The Knife of Never Letting Go
Auteur
Patrick Ness
Serie
Chaos Walking #1
Uitgeverij
Walker Books
Jaar
2008
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Een wereld waarin iedereen elkaars gedachten kan horen – daar kan ik me nauwelijks iets bij voorstellen. Ik vind het echter wel een interessante gedachte. Daarom herlees ik maar al te graag de Chaos Walking trilogie voor mijn persoonlijke herleesuitdaging. First up: The Knife of Never Letting Go.

The Knife of Never Letting Go

De dag die van Todd en man zal maken

Todd Hewitt is de laatste jongen in Prentisstown. Over een maand is het zijn dertiende verjaardag, de dag die van hem een man zal maken. In Prentisstown hoor je voortdurend Noise, de gedachtes van alle mannen die er wonen, maar ook van alle dieren, klinken namelijk luidop. Todd hoort de gedachten van alle anderen en zij ook van hem. Er zijn geen geheimen en er is geen privacy. Aan de Noise valt niet te ontsnappen.

Maar dan ontmoet Todd een meisje die een oase van rust uitstraalt – haar gedachten zijn onhoorbaar. Todd dacht dat dat onmogelijk was. Wie is zij? En hoe kan het dat de Noise haar niet fataal geworden is, zoals het bij alle andere vrouwen in de New World wel het geval was? De mannen van Prentisstown hebben gelogen. Met die wetenschap slaat Todd op de vlucht.

The Knife of Never Letting Go

Een interessant concept

Het concept achter The Knife of Never Letting Go vind ik echt heel tof. Alle mannen kunnen elkaars  gedachten horen en op deze manier is het moeilijk een geheim te bewaren. Toch blijkt het mogelijk te zijn om dingen te verzwijgen. Ons hoofdpersonage Todd gaat op zoek naar de waarheid, maar moet hiervoor heel wat Noise weerstaan. Gelukkig is er het mysterieuze meisje dat aan zijn zijde staat als een ondoordringbare stilte.

Daarnaast voegt ook de fonetische schrijfstijl een extra laag toe aan het verhaal. In de New World is overleven het belangrijkste. Kunnen lezen en schrijven is niet langer noodzakelijk om je staande te houden. Todd gaat niet naar school, maar werkt op de boerderij. Hoewel ik het hoofdpersonage soms wat naïef vind – maar hij is natuurlijk ook nog geen dertien – vind ik het fijn dat hij gedurende het verhaal heel wat ontwikkeling doormaakt. Hij groeit echt op ten tijde van zijn tocht naar Haven.

The Knife of Never Letting Go

Voortdurend op de vlucht

Ik moet eerlijk zeggen dat The Knife of Never Letting Go me bij het herlezen stiekem toch een beetje tegenviel. Uiteindelijk is Todd voortdurend op de vlucht en voelt het verhaal vooral als een inleiding op een groter geheel. Bovendien herinnerde ik me een aantal van de belangrijkste zaken nog, waardoor het verhaal heel wat minder spannend was dan ik me herinnerde.

Het is echter zeker een boek om over na te denken, zeker als je de Noise ziet als metafoor. Wat denk je bijvoorbeeld van deze quote?

That’s what New World is. Informayshun, all the time, never stopping, whether you want it or not. (..) Too much informayshun can drive a man mad. Too much informayshun becomes just Noise. And it never, never stops.

Voor mij kaart The Knife of Never Letting Go een relevant en actueel onderwerp aan: het overvloedige karakter van onze informatiemaatschappij waarin iedereen altijd en overal maar online wil zijn.

Al met al heb ik zeker genoten van het herlezen van The Knife of Never Letting Go. De originele premisse wist me opnieuw te verrassen, al was dat helaas niet het geval voor de rest van het verhaal. Bovendien vond ik het jammer dat het boek eigenlijk uit één lange vlucht bestaat. Het is overduidelijk een inleiding op meer. Door het spannende einde ben ik echter wel benieuwd naar boek twee!

The Knife of Never Letting Go

het-mes-dat-niet-wijktLees je liever in het Nederlands? Dit boek is onder de titel Het mes dat niet wijkt in het Nederlands verschenen bij Moon Young Adult.

5 reacties

 • RabbitBookz

  14 oktober 2016 at 11:18

  Ah, jammer dat ie tegenviel… Na het herlezen vond ik hem nog net zo leuk! Hoewel ik me de plottwists en andere belangrijke zaken nog kon herinneren, werd ik telkens toch weer verrast door de genialiteit. Hopelijk vallen de volgende delen je niet zo tegen!

  Reageer

  • Marcia

   16 oktober 2016 at 11:36

   Ik ga vandaag aan deel twee beginnen. Hier herinner ik me weinig tot niks van, dus weet dit boek opnieuw mijn hart te stelen!

   Reageer

   • RabbitBookz

    16 oktober 2016 at 14:21

    Ik weet bijna zeker van wel! Altijd leuk als je een boek kunt herontdekken. 🙂

    Reageer

 • Sanne Nijsen

  31 oktober 2016 at 19:33

  Jammer dat die tegenviel! Ik heb dit boek ook in de kast staan met het vervolg. Ik ben er ooit wel eens in begonnen en moest toen heel erg wennen aan de schrijfstijl, uiteindelijk weggelegd. Maar misschien dat hij vooral tegenviel omdat je het al een beetje wist! Hopelijk heb ik dat niet als ik er weer in ga beginnen 😀

  Reageer

  • Marcia

   31 oktober 2016 at 21:25

   De schrijfstijl leest inderdaad soms wat lastig. Doordat het hoofdpersonage analfabeet is, zijn veel woorden fout geschreven. Na een paar hoofdstukken wen je daar gelukkig wel aan 🙂 en de uitleg erachter is heel mooi: overleven is in the New World belangrijker dan leren lezen of schrijven.

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan