Dominion: Strijd tussen koningen

Marcia van der Zwan11 oktober 201680/1004
Titel
Dominion
Auteur
Donald X. Vaccarino
Illustraties
Matthias Catrein
Uitgever
999 Games
Jaar
2008
Spelers
2-4
Speelduur
ca. 30 minuten
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Dominion is een spel dat ik de laatste tijd veel te weinig gespeeld heb, maar dat zeker tot mijn favorieten behoort. Ondanks de grote doos gaat het hier om een kaartspel. Eentje waarbij het opbouwen van een deck centraal staat. Voor fans van Magic, maar ook voor mensen die graag eens iets nieuws proberen!

Dominion

Koning te rijk

In Dominion ben je als koning gekroond van een prachtig klein land met glooiende heuvels, kronkelende rivieren en vruchtbare landerijen. Verschillende vorsten proberen ten koste van elkaar hun koninkrijk uit te breiden.

Iedere speler heeft een stapel kaarten die zijn/haar koninkrijk voorstelt. In deze stapel bevindt zich je geld, de te behalen overwinningspunten en de acties die je kunt uitvoeren. Iedere speler begint met een paar koperstukken en drie landgoederen. Dat zal in de loop van het spel veranderen. Het uiteindelijke doel is om het grootste koninkrijk te veroveren. Dat wordt aan het einde van het spel in overwinningspunten gemeten.

Dominion

Van 10 kaarten tot een deck

In de doos van Dominion zitten 500 kaarten, waarvan 25 verschillende soorten koninkrijkkaarten. Ieder spel gebruik je echter maar 10 soorten, waardoor je eindeloos kan variëren. Je kunt een aanbevolen combinatie uit het boekje nemen, maar ook willekeurig tien soorten nemen of er zelf tien uitkiezen.

Door de vele mogelijkheden is ieder spel anders en verveelt Dominion niet snel. Super fijn ook dat je de kaarten zo overzichtelijk kan opruimen in de doos. Zo’n kleinigheidje levert bij mij zeker pluspunten op.
Dominion

In Dominion bouwt elke speler een eigen deck – oftewel zijn eigen koninkrijk – om zoveel mogelijk punten binnen te slepen. Elk spel begin je met een deck van tien kaarten, bestaande uit zeven geldkaarten en drie overwinningskaarten met waarde 1 (een landgoed).

Iedere beurt trek je de vijf bovenste kaarten van je stapel. Met geldkaarten kun je een nieuwe koninkrijkkaart voor je deck aanschaffen. Deze kaarten leveren je bijvoorbeeld meer geld of nieuwe kaarten op. Overwinningskaarten hebben naast punten geen speciale eigenschappen. Aan het einde van de beurt leg je al je gespeelde en gekochte kaarten op je persoonlijke aflegstapel en trek je vijf nieuwe kaarten voor je volgende beurt. Aangezien je je deck steeds schudt als je stapel leeg is, komen al je aangekochte kaarten op willekeurige volgorde langs in je hand.

Dominion

Tot actie overgaan

Normaal gezien bestaat je beurt uit drie fases, namelijk:

 1. Actiefase: de speler mag 1 actiekaart spelen
 2. Aanschaffase: de speler mag 1 kaart kopen
 3. Opschoonfase: de speler legt al zijn handkaarten + de aangeschafte kaarten op zijn trekstapel en trekt 5 nieuwe kaarten

Normaal gezien bestaat je beurt dus uit 1 actie en 1 aanschaf. Iedere kaart die je koopt zorgt voor nieuwe mogelijkheden – wanneer deze kaart de volgende keer opduikt in je deck. Het Festival kost bijvoorbeeld 5 geld (zie het rondje linksonder), maar als je die kaart vervolgens speelt krijg je er 2 acties bij, 1 extra aanschaf en 2 extra geld om iets van te kopen. En dat iedere keer als hij in je deck langskomt.

Dominion

De overwinning

Uiteindelijk wint degene met de meeste overwinningspunten in zijn/haar deck. De truc is om de balans te vinden tussen niet te vroeg deze punten aanschaffen – want dan zitten ze in de weg in je deck, maar ook niet te lang te wachten.

Zelf vind ik Magic soms een beetje ingewikkeld, zeker als je het lang niet gespeeld hebt. Dominion daarentegen is de ideale deckbuilding game voor mij. Een spel waarvan je de draad gemakkelijk weer oppakt en dat door de diversiteit aan kaarten toch altijd anders is. Daarnaast ben ik fan van Dominion omdat het niet te lang duurt en de regels eenvoudig uit te leggen zijn aan nieuwe spelers, waardoor je niet heel je avond kwijtraakt een een speluitleg. Mijn enige minpuntje is dat – afhankelijk van de koninkrijkkaarten die je kiest – de interactie tussen de spelers soms echt minimaal is. Ik zou het leuker vinden hebben als je meer rechtstreeks met elkaar in conflict zou kunnen gaan.

Dominion

4 reacties

 • mariaharut

  11 oktober 2016 at 17:34

  Heb zelf laatst tijdens het feestje van een vriendin voor het eerst Magic gespeeld, ofwel geprobeerd. Al die kaartjes zagen er zo vet uit! Jammer genoeg snapte ik er NIKS van. Ben daardoor nu wel benieuwd naar Dominion😊

  Reageer

  • Marcia

   11 oktober 2016 at 22:24

   Ik denk echt dat Dominion een goed opstapje is om later Magic te gaan spelen 🙂

   Reageer

 • Nancy

  15 oktober 2016 at 16:57

  Ik heb Dominion een paar maanden geleden voor het eerst gespeeld en het smaakt naar meer!

  Reageer

  • Marcia

   16 oktober 2016 at 11:37

   Wie weet kunnen we ooit eens samen een potje spelen 😀

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan