7 leesboeken voor fanatieke gamers

Als je Oog op de Toekomst al een tijdje volgt, dan weet je waarschijnlijk wel dat ik graag game. Van bordspel tot computergame: ik besteed er met liefde mijn vrije tijd aan. Maar hoe leuk is het eigenlijk om deze twee hobby’s te combineren? Vandaag een lijstje boeken over games!

Erebos – Ursula Poznanski

Op een Londense middelbare school doet er een verslavende, illegale game de ronde. Iedereen wil meedoen aan het spannende Erebos, maar je krijgt slechts één kans. Houd je je niet aan de regels, weiger je een opdracht uit te voeren of ga je dood? Dan kun je nooit meer inloggen! Ook hoofdpersonage Nick komt algauw terecht in de virtuele wereld van Erebos. Hij is direct verslaafd, maar langzaam maar zeker ontdekt hij dat de grens tussen de virtuele wereld en de werkelijkheid steeds vager wordt. Waarom lijkt de game rechtstreeks tegen hem te praten? Hoe weet de game dat hij fan is van de band Hell Froze Over? En waarom moet hij opdrachten in de echte wereld uitvoeren om verder te komen in het spel? Erebos is een aanrader voor iedereen die van gamen houdt.

boeken over games

Ready Player One – Ernest Cline

In 2044 leeft een groot deel van de bevolking in armoede. Mensen ontvluchten de werkelijkheid door te gamen. Na zijn overlijden laat multimiljonair James Halliday de mensheid Oasis na: een online game die door miljarden spelers wereldwijd gespeeld kan worden. In het spel heeft hij drie sleutels verstopt, die leiden naar een kluis waarin zijn erfenis opgeborgen ligt. Als je de sleutels vindt, ben je in één keer miljonair. Ready Player One is een fantastisch boek voor elke gameliefhebber.

Ender’s Game – Orson Scott Card

In Ender’s Game maken we kennis met Andrew ‘Ender’ Wiggin, die onderdeel uitmaakt van een militair programma waarin kinderen worden opgeleid om het op te nemen tegen de vijandige aliensEnder blijkt talent te hebben en doorloopt razendsnel de Battle School en de Command School en krijgt algauw een belangrijke taak op zijn schouders. Hij denkt dat hij een gesimuleerde oorlogsgame speelt, terwijl hij eigenlijk een echte oorlog aan het uitvechten is.

Feed – M.T. Anderson

Feed van M.T. Anderson verscheen in het jaar 2002 en heeft enorm veel literaire prijzen in de wacht gesleept. Dit boek wordt ook wel de nieuwe Brave new World genoemd. In Feed hoeven jongeren niet langer zelf na te denken, ze hebben een zogenoemde feed – een implantaat verbonden aan de hersenen die voor hen denkt. Deze feed vertelt je waar je moet feesten of waar je moet shoppen en maakt het leven makkelijker dan ooit. Maar dan ontmoet Titus Violet, een meisje die de feed in vraag stelt en vecht voor haar eigen vrijheid.

boeken over games

Brain Jack – Brian Falkner

Las Vegas is vernietigd in een terroristische aanslag; reden genoeg voor Black Hawk helikopters om in het luchtruim boven New York City te patrouilleren. Online gaming is uitgegroeid tot de meest gevaarlijke vorm van drugs; door middel van een headset is iedereen gemakkelijk en snel verbonden met het internet. Ons hoofdpersonage Sam is een hacker en realiseert zich al snel iets angstaanjagends. Als zijn computer kwetsbaar is om gehackt te worden, wat gebeurt er dan als zijn geest is gekoppeld aan het systeem? Kan het bewustzijn zelf worden gekaapt?

City of Golden Shadow – Tad Williams

Daenelia tipte mij onlangs de Otherland serie van Tad Williams, waarvan City of Golden Shadow het eerste boek is. In dit boek ontdekt Renie Sulaweyo, een leerkracht in het Zuid-Afrika van de toekomst, dat er er iets mis is met het internet. Kinderen, waaronder haar broer Stephen, melden zich aan op het net en kunnen niet meer ontsnappen. Aanwijzingen wijzen naar een mysterieuze gouden stad met de naam Otherland, maar iedereen die op onderzoek uitgaat kan het niet navertellen.

Insignia – S.J. Kincaid

De hele aarde is in de ban van De Derde Wereldoorlog. De natuurlijke hulpbronnen van onze planeet zijn bijna opgebruikt en er wordt gevochten om de macht over het zonnestelsel. Het lot van de wereld ligt in handen van Tom Raines, een veertienjarige gamer. Zijn virtual reality gaming vaardigheden, maken hem een gevaarlijke drone piloot. Als onderdeel van de Intrasolar Forces verandert het leven van Tom volledig; opeens is hij belangrijk, heeft hij vrienden en heeft er zelfs een meisje een oogje op hem. Maar hiervoor moet hij een flinke prijs betalen.

9 reacties

 • Ogma

  20 september 2016 at 07:59

  En heb je Metro 2033 al gelezen 😉

  Reageer

  • Marcia

   20 september 2016 at 09:20

   Die ligt toevallig klaar om gelezen te worden voor een nieuwe rubriek hier op mijn blog 😀 zeer binnenkort dus!

   Reageer

 • Ogma

  20 september 2016 at 08:02

  Mooie lijst trouwens! Feed en Erebos lijken me gaaf. Manlief houdt van Orson Scott Cards, maar daar heb ik me nog jiet aan durven wagen.

  Reageer

 • Evelyne

  20 september 2016 at 12:05

  Ready Player One vond ik fantastisch! Maar dat was dan meer door de verwijzingen naar de jaren ’80 dan het game-aspect. 🙂

  Reageer

 • daenelia

  21 september 2016 at 09:13

  Oh leuk! (En ja, Otherland 🙂 Ik ga het vandaag herlezen.)
  Het is vrij lastig om met ‘echtheid’ te schrijven over games en gaming. Zeker als je de cultuur niet helemaal onder de knie hebt, of de techniek erachter niet begrijpt. Otherland deed het goed.

  Reageer

  • Marcia

   21 september 2016 at 13:15

   Hij staat op mijn lijstje om te lezen; ik ben er echt super nieuwsgierig naar 😀

   Reageer

 • Nancy

  21 september 2016 at 11:00

  Leuke lijst! Is het een gemengde lijst van Engelse en Nederlandse boeken? Dan moet ik even opzoeken welke er allemaal al vertaald zijn 🙂
  Erebos, Ready Player One en Enders Game heb ik zelf al gelezen. Anderland van Tad Williams ken ik ook.

  Eventueel nog een paar tips, maar volgens mij heb je die ook al gelezen 😉
  *Armada van Ernest Cline
  * De Mortality Doctrine-trilogie van James Dasher

  Reageer

  • Marcia

   21 september 2016 at 13:15

   Het is een gemengde lijst, maar ik ben bang dat veel ervan niet vertaald zijn 🙁 Armada en de Mortality doctrine heb ik bewaard voor het vervolg artikel haha!

   Reageer

 • johannaowlette

  27 september 2016 at 10:56

  Ready Player One vond ik ook fantastisch. Eighties for the win!

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan