Brave New World: nog altijd actueel

Titel
Brave New World
Auteur
Aldoux Huxley
Jaar
1932
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

In Brave New World wordt geëxperimenteerd met een wel heel bijzondere toekomstvisie. Kinderen komen ter wereld door middel van genetische manipulatie en woorden als ‘moeder’ en ‘vader’ zijn verboden. Iedereen is voortdurend op zoek naar entertainment, waarin het gebruiken van drugs een grote rol speelt, en seks hebben met random strangers is volkomen normaal. Een interessant verhaal.

Brave New World - Aldous Huxley

De ideale samenleving

Ver in de toekomst hebben de wereldheersers eindelijk de ideale maatschappij gecreëerd. In laboratoria over de hele wereld is met behulp van genetica de perfecte mens gemaakt. De mens wordt in verschillende klassen geweekt. De Alpha-plus is de heersende elite, terwijl de Epsilon het vuile werk mag doen. In deze perfecte wereld leeft een mens, die je een productiefout zou kunnen noemen. Hij heeft gevoelens en denkt zelfstandig. Als dat maar goed gaat..

De world building van Huxley is fenomenaal. op de één of andere manier kan ik helemaal geloven dat dit een mogelijke toekomst is voor onze samenleving. Bovendien vond ik de indeling van personages in categorieën – Alpha, Beta, Gamma, Delta en Epsilon – echt tof. De maatschappij wordt beheerst door de Alphas en hun ondergeschikten, de Betas. Elke sociale klasse is bovendien verdeeld in Plus en Minus. De Epsilon worden daarentegen onderverdeeld in regular en semi-moron. Het is dan ook niet vreemd dat hen enkel slavenarbeid rest. De klassen onderscheiden zich van elkaar door de kleur van hun kleding. Is dit waar J.K. Rowling en Veronica Roth hun inspiratie vandaan haalden?

Brave New World - Aldous HuxleyBrave New World - Aldous Huxley

Inspirerende quotes

Als het plot van zichzelf nog niet genoeg is om je te overtuigen van dit boek, dan is zeker ook de schrijfstijl het vermelden waard. Het boek leest gemakkelijk weg en bevat super veel mooie en inspirerende quotes. Echt een boek dat je aan het denken zet, niet alleen over de huidige maatschappij, maar ook over de toekomst.

De verschillende personages kwamen ook zeer realistisch over. Ik moet wel eerlijk zijn en toegeven dat het einde me een klein beetje tegenviel; het was een beetje een anti-climax. Toch kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om hiervoor een ster af te trekken, dit boek blijft, ondanks het einde, gewoon briljant.

Ik vind het heel bijzonder dat zo’n ‘oud’ boek nu nog altijd actueel is en daarom kan ik goed begrijpen waarom het de status van klassieker heeft verworven. Brave New World van Aldous Huxley heeft me echt geraakt. Wat een wonderlijke toekomstvisie! Ik hoop maar dat geen waarheid zal worden.

Brave New World - Aldous Huxley

Heerlijke-Nieuwe-WereldLees je liever in het Nederlands? Bij Meulenhoff verscheen deze klassieker van Aldous Huxley in de Nederlandse vertaling, met als titel: Heerlijke Nieuwe Wereld.

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan