High Rise of blijven steken in de middelmaat

Marcia van der Zwan18 september 201660/1006
Titel
High Rise
Regisseur
Ben Wheatley
Acteurs
Tom Hiddleston
Jeremy Irons
Sienna Miller
Jaar
2015
Gebaseerd op
High Rise door J.G. Ballard
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary
In High Rise verhuist Robert Laing naar een bijzondere wolkenkrabber. Op de bovenste etages woont de rijke elite, de onderste verdieping is voor de armen.

Vorig weekend gingen Jimi en ik naar High Rise in Studio Skoop. Deze film gaat over een flatgebouw, waarin de rijken bovenaan wonen en de armen helemaal beneden. Langzaamaan ontstaat er echter een oorlog tussen de verschillende verdiepingen. Ben ik de enige die nu aan The Thousandth Floor denkt?! We waren in ieder geval erg nieuwsgierig naar een film met zo’n bijzondere premisse!

High Rise film

De samenleving in een wolkenkrabber

In High Rise verhuist neuroloog Robert Laing naar een wolkenkrabber met een bijzondere hiërarchie. De bovenste etages van dit gebouw zijn voor de hogere klassen, de onderste voor de minder rijke / of zelfs arme mensen. Laing komt terecht op de 25ste verdieping, behoorlijk in de buurt van de top. Algauw trekt hij de aandacht van diverse vrouwelijke inwoners. Ook wordt hij op visite uitgenodigd bij Royal. Meneer Royal is de architect van het gebouw en woont in het penthouse – inclusief grote daktuin met een paard en een geit. Bizar!

Architect Royal ziet het flatgebouw als een sociaal experiment met als ideaal: de samenleving als smeltkroes. Mede door stroomuitval en gebrek aan water lopen de spanningen in de flat echter steeds hoger op. Laing woont in een gebouw vol luide feestjes, orgieën en agressie. Hoe zeer hij ook de objectieve waarnemer probeert te spelen, hij kan niet ontkennen dat er een oorlog is ontketend tussen de verdiepingen.

De arrogantie van de elite

High Rise vertelt een zeer origineel en interessant verhaal. Maar hier en daar miste ik toch wat duiding. De eerste helft vond ik ronduit fantastisch, maar vanaf het moment dat het bergafwaarts gaat in de flat – wat heel duidelijk wordt aangekondigd door een bepaalde gebeurtenis – werd de film ook minder goed te volgen.

High Rise legt de nadruk op de arrogantie van de elite. De rijke mensen zijn in zo’n grote mate op zoek naar plezier, dat ze hierdoor voeling verliezen met de ‘echte maatschappij’. We zien enorm veel wilde orgieën in combinatie met overmatig alcohol- en drugsgebruik. Voor mij is dit de reden dat het verhaal af en toe aan kracht inboet, omdat er wel heel veel aandacht gaat naar deze wilde levensstijl. Liever had ik meer gezien over hoe de mensen op de onderste etages van het flatgebouw omgingen met de situatie.

High Rise film

Een dystopie in het verleden

Het dystopische verhaal voelt heel realistisch aan en speelt zich af in de jaren ’70. Zelf vond ik deze tijdsperiode niet heel veel toevoegen aan de film. Het verhaal was misschien zelfs beter uit de verf gekomen als het zich in het nu afspeelde. Hoewel het achterliggende idee van deze film natuurlijk doorspekt is van maatschappijkritiek, miste ik toch een beetje de directe link met de actualiteit. De film bleef iets te veel hangen op microniveau, in plaats van zaken ruimer door te trekken. Achteraf hebben Jimi en ik nog lang gefilosofeerd over de betekenis van deze film. Staat het flatgebouw voor de complete samenleving? En welke rol heeft Lang daar eigenlijk in? Zit er eigenlijk een boodschap in de film?

High Rise is echt super mooi gefilmd. Van begin tot eind zien we bijzonder mooie shots en een sterke decoupage. De sequentie wanneer Robert Laing aan het roeien is in de fitnessruimte – op de twintigste verdieping – en het hele flatgebouw om hem heen in puin ligt is echt wondermooi. Dit is trouwens ook het enige moment dat je ook maar iets van emoties in ons hoofdpersonage kunt ontdekken. Ook het decor draagt bij aan de bijzondere sfeer van High Rise. De flat ziet er tot in de details fantastisch en futuristisch uit.

High Rise is absoluut een pareltje om naar te kijken vanwege de briljante cameravoering en de fotogenieke decors. Het verhaal zet je aan het denken over de macht van de elite en hoe weinig één man hierin kan betekenen. Het einde vond ik stiekem toch een beetje tegenvallen. Het is zeker een film waar je nog lang over zult nadenken en napraten – Jimi en ik hebben er al duizend theorieën op losgelaten. Ik heb in ieder geval besloten dat ik het boek waarop deze film gebaseerd is, zeer binnenkort ga lezen. Want ik wil nog veel meer weten over deze bijzondere wereld!

High Rise film

6 reacties

 • runawayisabella

  18 september 2016 at 20:47

  Oeh, deze film wil ik nog graag zien! Ik hou wel van films waar je nog een tijdje over nadenkt 🙂

  Reageer

 • Nostra

  19 september 2016 at 14:48

  Zelf vond ik ‘m te ontoegankelijk. Het ziet er inderdaad allemaal erg mooi uit, maar ik had moeite om deze film uit te zitten…

  Reageer

  • Marcia

   19 september 2016 at 20:11

   Ik wilde zeker tot het einde blijven zitten, omdat ik graag wilde weten hoe het zou aflopen. Maar de ontknoping schoot voor mij inderdaad wel wat te kort helaas..

   Reageer

 • Marleen

  19 september 2016 at 19:41

  Ik had nog nooit van deze film gehoord! Ik ben nu wel erg nieuwsgierig!

  Reageer

 • De Protagonisten

  21 september 2016 at 13:17

  Zeer interessante film. Vond ik hem goed? Nee! Vond ik hem slecht? Nee! Blijft hij mij bij? zeker weten. Zeer origineel en misschien dat het wel een cultfilm gaat worden. De tijd zal het leren!

  Reageer

  • Marcia

   22 september 2016 at 13:42

   De premisse van het verhaal vond ik zeer goed, maar de film zelf is een beetje een twijfelgeval. De ontknoping miste voor mij gewoon echt iets..

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan