Liefdesverdriet en een gewist geheugen in Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Titel
Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Regisseur
Michel Gondry
Acteurs
Jim Carrey
Kate Winslet
Tom Wilkinson
Jaar
2004
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

In Eenzaam en extreem ver weg vertelt hoofdpersonage Seren dat Eternal Sunshine of the Spotless Mind haar favoriete film is. Deze film stond al lange tijd op mijn lijstje om te kijken en maakt ook onderdeel uit van mijn Blindspot Movie Challenge van 2016. Hoog tijd dus om deze oscarwinnaar met Jim Carrey en Kate Winslet in de hoofdrol een kans te geven. 

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Een destructieve relatie

Eternal Sunshine of the Spotless Mind gaat over de relatie tussen Joel en Clementine. Twee mensen die eigenlijk totaal elkaars tegenpolen zijn. Na de zoveelste ruzie gaat Joel het goedmaken met zijn Clementine, maar het lijkt alsof ze hem niet herkent. Wanneer Joel ontdekt dat ze een behandeling heeft ondergaan dat al haar herinneringen aan hem heeft gewist, besluit hij eenzelfde behandeling te ondergaan bij Lacuna, Inc.

Stiekem had ik het kijken van deze film een beetje uitgesteld, omdat ik persoonlijk niet zo’n fan ben van Jim Carrey. Ik vind hem vaak te druk en te aanwezig. Ik zal echter maar meteen toegeven dat hij in Eternal Sunshine of the Spotless Mind zijn ingetogen rol met verve speelt.

De openingsscène van deze film is meteen al heel sterk, zowel cinematografisch als inhoudelijk. De shots zijn allemaal beeldschoon en de introductie van het verhaal, met haar bijzondere personages, is enorm fascinerend. Ik moet echter wel zeggen dat de puzzelstukjes al snel na de introductie op zijn plaats vielen. Misschien had ik nog iets meer mysterie, iets meer mind fuck gewild.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Romantiek en Science Fiction

Het verhaal van Eternal Sunshine of the Spotless Mind is een combinatie van romantiek en Science Fiction. Perfect geschikt voor fans van Her en The Lobster. De liefde staat centraal en we krijgen naast de techniek om het geheugen te wissen, niet te maken met overdreven futuristische snufjes. Dit maakt het mooie verhaal heel herkenbaar en realistisch. Ondanks de romantiek is het echter geen zwijmelfilm. Eerder eentje die je aan het denken weet te zetten. Op internet las ik dat deze film vermoedelijk al vele relaties heeft gered en dat kan ik me best voorstellen. Het doet je als kijker beseffen dat je echt wel je best mag doen voor degene van wie je houdt.

De manier waarop de herinneringen in beeld gebracht worden vind ik echt geniaal. Het is helemaal tof hoe het hoofdpersonage tijdens het wissen van zijn geheugen deze herinneringen nog een laatste keer meemaakt, ze kan veranderen en kan praten met de personages in zijn herinneringen. Het is heel mooi om te zien hoe de herinneringen langzaam afbrokkelen.

Al met al is Eternal Sunshine of the Spotless Mind een aanrader. Het verhaal zit sterk in elkaar. De acteurs spelen de rollen van de bijzondere personages vol overgave. Ook de visuele weergave van herinneringen is fantastisch. Een film met een bijzondere boodschap, zonder zwaarmoedig te worden.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

7 reacties

 • Mijn Brein is een Boekenkast

  7 juli 2016 at 12:40

  Omg ik kan niet geloven dat je deze nog niet gezien had! 😀 Eén van mijn lievelingsfilms <3 The Lobster wil ik ook nog graag zien 🙂

  Reageer

  • Marcia

   7 juli 2016 at 13:23

   Haha ik vond het ook echt een beetje slecht van mezelf.. The Lobster is ook zeker een aanrader 😀

   Reageer

 • saartje

  7 juli 2016 at 22:17

  Ik kan Jim Carrey meestal ook niet uitstaan, behalve in deze film en in Yes Man. Ik vond Eternal Sunshine of the Spotless Mind een mooie film. Ik had enkel mijn twijfels over de verschillende haarkleuren van Kate Winslet.

  Reageer

  • Marcia

   8 juli 2016 at 17:38

   Ik vond die verschillende haarkleuren juist tof, misschien omdat ik vroeger ook al die haarkleuren gehad heb 😛

   Reageer

 • Kiki @ De Bookgeek

  15 juli 2016 at 21:59

  Dit had ik ook gelezen in Eenzaam en Extreem Ver Weg, maar ik had eigenlijk niet verwacht dat het echt bestond (en dat ik het kende zonder dat ik het wist!). Ik heb het nog niet te zien, maar na deze recensie staat het zeker op mijn lijstje van films die ik nog wil zien. 🙂

  Reageer

 • Annabel Rianne

  27 juli 2016 at 20:38

  Ik heb de film nog niet gezien omdat hij me niet echt aansprak, maar als ik dit zo lees moet ik hem toch maar eens aanzetten! 🙂

  Reageer

  • Marcia

   27 juli 2016 at 21:48

   Mij sprak de film eerst ook helemaal niet aan, maar hij wist me aangenaam te verrassen!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan