7 boeken over een wereld zonder volwassenen

Voor mijn verjaardag kreeg ik het boek Anna van Niccolò Ammaniti, over een post-apocalyptische wereld zonder volwassenen. Hoewel ik enorm van het boek heb genoten, is het achterliggende idee allesbehalve origineel. Vandaag daarom een overzichtje van boeken waarin volwassenen ontbreken; en de chaotische gevolgen die dit voor jongeren met zich meebrengt.

Gone - Michael Grant

Gone – Michael Grant

Hoewel deze opsomming in willekeurige volgorde is, kan ik niet anders dan beginnen met één van mijn favoriete reeksen: Gone. In deze serie van Michael Grant verdwijnen alle volwassenen van het ene op het andere moment uit Perdido Beach. In het begin lijkt dit de ideale wereld, maar algauw blijkt het moeilijker dan de jongeren op het eerste moment dachten. Hoe komen ze bijvoorbeeld aan eten? En wie is er de baas? Wanneer dan ook nog eens blijkt dat ze opgesloten zitten onder een koepel en dat sommige jongeren paranormale krachten ontwikkelen begint het avontuur pas echt.

wereld zonder volwassenen

Lord of the Flies – William Golding

Als we het hebben over een wereld zonder volwassenen, dan mag ook klassieker Lord of the Flies van William Golding natuurlijk niet ontbreken. Dit boek vertelt het verhaal van een vliegtuigcrash op een onbewoond eiland. Van de passagiers zijn enkel een groep schooljongens nog in leven. Zonder ouders of ander volwassen toezicht moeten ze met elkaar zien te overleven. Zonder regels krijgt het bestaan steeds meer barbaarse trekken. De slechtheid van de mens komt duidelijk naar boven in deze jonge gasten.

Anna – Niccolò Ammaniti

In Anna is het een mysterieus virus dat de volwassenen heeft uitgeroeid. De dertienjarige Anna zorgt voor haar broertje Astor volgens een notitieboek dat haar moeder achterliet. Anna probeert het beste van de situatie te maken, maar als Astor ontvoerd wordt, moet ze wel heel snel volwassen worden. Is er nog hoop of is de mensheid echt tot uitsterven gedoemd?

The Girl Who Owned a City – O.T. Nelson

Ook in The Girl Who Owned a City is een virus de boosdoener. Door deze ziekte is iedereen ouder dan twaalf overleden. Het gevolg: Heel Amerika is één grote chaos – overal vormen zich gangs van kinderen die het gewelddadig tegen elkaar opnemen. De tienjarige Lisa neemt de leiding in Grand Avenue en probeert juist te zorgen voor een veilige omgeving, waar de kinderen worden voorzien van eten en speelgoed. Hoe lang kan ze standhouden tegenover de gewelddadige gangs?

wereld zonder volwassenen

The Young World – Chris Weitz

In The Young World, in het Nederlands vertaald als Overlevers, hebben de jongeren – de overlevers van een mysterieuze ziekte – zichzelf verdeeld in stammen. Ze leven in een wereld zonder internet, elektriciteit of andere hulpmiddelen. Voedsel wordt steeds schaarser, het risico op conflicten groter. Maar dan ontdekken Jefferson en Donna een aanwijzing over een mogelijk geneesmiddel voor de ziekte. Wat volgt is een spannend reis met als doel de mensheid te redden.

The Maze Runner – James Dashner

Ook de bekende Maze Runner trilogie gaat over een wereld zonder volwassenen. Wanneer Thomas wakker wordt in de Glade, herinnert hij zich niets anders dan zijn naam. Hij ontdekt dat hij samen met een grote groep jongens gevangen zit in een doolhof. Thomas zit niet bij de pakken neer, maar wil het labyrint ontrafelen.

The Enemy – Charlie Higson

In The Enemy van Charlie Higson krijgen we opnieuw te maken met een virus dat iedereen ouder dan veertien weet te besmetten. Maar hier krijgt het verhaal een originele insteek: de lucky ones overlijden, de anderen veranderen in zombies.  Kinderen moeten vechten om te overleven, tegen zombies die in een vorig leven misschien wel hun ouders of leerkrachten waren..

8 reacties

 • Mijn Brein is een Boekenkast

  4 juli 2016 at 08:41

  Wauw, ik voel me oud, in al deze werelden zou ik dus hartstikke dood of verdwenen zijn hahaha :-p Leuk lijstje! Vind dit type verhaal persoonlijk altijd wel boeiend.

  Reageer

  • Marcia

   4 juli 2016 at 14:46

   Haha ja ik zou in al deze boeken ook dood, verdwenen of een zombie zijn 😛 maar desondanks zijn het verhalen waar ik enorm van geniet!

   Reageer

 • Henriet

  4 juli 2016 at 09:33

  Ik vind Het Eiland van S.J. Paul ook wel een beetje tussen dit rijtje passen!

  Reageer

  • Marcia

   4 juli 2016 at 14:47

   Je hebt helemaal gelijk! Dat boek was ik eventjes vergeten, terwijl De Geest al klaar ligt om gelezen te worden XD

   Reageer

 • Annemieke

  4 juli 2016 at 11:28

  Interessant lijstje. Doet me aan een serie denken. Meer dan 15 jaar geleden las ik dus zo’n soort serie (geen volwassenen en een virus, denk ik) dus van de bieb en ik kan dus niet meer herinneren hoe die serie of een van de boeken heette. En dat is erg frustrerend! Haha.

  Reageer

  • Marcia

   4 juli 2016 at 14:47

   Mocht het je toch nog een keertje te binnenschieten dan hoor ik graag van je welke serie het was 😉

   Reageer

 • Daenelia

  4 juli 2016 at 12:58

  Ahhh, maar wat is een volwassene? Pubertijd duurt tot je 25ste (en toevallig was dat ook de leeftijd waarop mannen van een bepaalde sociale klasse mochten stemmen in het Democratische oude Griekenland). Maar hier in Nederland mag je al veel als je 17 of 18 bent. Iemand van 14 is, hoe slim ze ook zijn, echt nog wel kind. Hmmm.
  Bij dit thema denk ik altijd aan Miri, de aflevering van Star Trek, waar ze een planeet aantreffen waar inderdaad alle volwassenen op een of andere manier de pijp uit zijn gegaan. Het had een hoog Lord of the Flies gehalte, maar toch ook wel weer een twist. En er was in de jaren 80-90 een tv serie ‘The tribe’, die met hetzelfde thema speelde. Hoog soap gehalte.
  Ik zou zo’n wereld niet meer meemaken. Gelukkig maar, want eerlijk gezegd lijkt me een wereld die door hormonale pubers gerund moet worden catastrofaal 😛 Daarom maakt het natuurlijk ook leuk en spannend leeswerk. Maar hoop er maar op dat je nooit zonder ‘volwassenen’ hoeft te leven.

  Reageer

  • Marcia

   4 juli 2016 at 14:48

   Oja, The Tribe keek ik vroeger ook weleens! Een wereld zonder volwassenen lijkt me inderdaad niet ideaal, want dan ben ik zelf ook niet meer.. 😛

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan