Shades of Earth: het begin van een nieuw leven

Marcia van der Zwan25 februari 201660/1002
Titel
Shades of Earth
Auteur
Beth Revis
Serie
Across the Universe #3
Uitgeverij
Razorbill
Jaar
2013
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

In februari herlas ik de Across the Universe trilogie van Beth Revis. Deze boeken met wondermooie covers spelen zich af op een ruimteschip. Onderweg naar een nieuw te koloniseren planeet. Amy bevond zich bevroren aan boord van dit schip, maar wanneer ze 50 jaar te vroeg wakker wordt, lijkt alles in het honderd te lopen.

Let op! Shades of Earth is het vervolg op Across the Universe en A Million Suns. Als je deze boeken nog niet hebt gelezen, kan onderstaande review spoilers bevatten.

Across The Universe - Shades of Earth

Klaar voor een nieuw leven

Amy en Elder zijn eindelijk klaar om het ruimteschip Godspeed achter zich te laten. Klaar om een nieuw leven te beginnen op Centauri-Earth. Deze nieuwe planeet is echter niet het paradijs waarop Amy hoopte. Er zijn gevaarlijke, dinosaurus-achtige vogels, giftige bloemen en onverklaarbare ruïnes. Al snel wordt duidelijk dat de voormalige passagiers van Godspeed niet alleen zijn op Centauri-Earth.

In mijn herinnering was Shades of Earth het beste boek van de Across the Universe serie, maar bij het herlezen viel dit echter enorm tegen. Ik vond het verhaal erg moeilijk om door te komen, voornamelijk door het trage tempo. Hoewel er van alles gebeurt, blijft het door de afstandelijke schrijfstijl allemaal erg saai en langzaam aanvoelen. Hierdoor moest ik mezelf echt dwingen om dit boek uit te lezen.

Niet langer aan boord van het ruimteschip

Shades of Earth speelt zich niet langer af op het ruimteschip Godspeed, maar op de nieuwe planeet Centauri-Earth. Hierdoor krijgt dit boek een totaal ander verhaal en een totaal andere sfeer dan de voorgaande boeken. Waar ik in de eerdere delen enorm fan was van de gedetailleerde wereld van het ruimteschip, kreeg ik in dit boek geen duidelijk beeld van Centauri-Earth. Bovendien vond ik het hele mysterie omtrent de aliens een beetje vergezocht en zelfs wat verwarrend.

Across The Universe - Shades of Earth

Een verschrikkelijke liefdesdriehoek

Chris, het personage dat nieuw geïntroduceerd wordt, vond ik vanaf begin af aan erg vervelend. Bovendien vind ik het super jammer dat deze voor de rest zo originele trilogie opeens met een liefdesdriehoek op de proppen komt. Weg punten voor originaliteit! Al moet ik wel zeggen dat deze liefdesverhouding al vanaf boek één wordt aangekondigd door het feit dat Amy steeds benadrukt dat ze niet kan weten of ze echt verliefd is op Elder omdat ze geen andere keus heeft. Dit maakt de love triangle enigszins te verantwoorden, maar dat betekent niet dat ik er blij mee ben.

Ik vond het erg leuk om de complete Across the Universe serie te herlezen, maar ik moet wel toegeven dat de boeken niet zo fantastisch waren als in mijn herinnering. Misschien komt dit door het feit dat ik ondertussen al veel meer boeken heb gelezen die zich afspelen in de ruimte of op een ruimteschip?

De premisse van de Across the Universe trilogie blijft tof. Ook het plot waarom Godspeed nog altijd niet geland is, zit goed in elkaar. Toch wisten de boeken me eigenlijk niet echt te raken. Ik voelde geen connectie met de personages en ik moest mezelf echt dwingen deze serie uit te lezen. Misschien had ik beter vastgehouden aan mijn positieve herinneringen, in plaats van me opnieuw aan deze serie te wagen.

Across The Universe - Shades of Earth

Welk boek / welke serie vond jij bij het herlezen stiekem toch een beetje tegenvallen?

2 reacties

 • Kiki @ De BookGeek

  28 februari 2016 at 10:56

  Dat is echt stom als de covers van dezelfde trilogie niet allemaal hetzelfde zijn…
  In ieder geval, als antwoord op de vraag: De Iron Fey van Julie Kagawa. Toen ik ze voor het eerst las had ik ieder boek in één dag uit. Toen ik ze herlas… In plaats van één dag duurde het MAANDEN.

  Reageer

  • Marcia

   29 februari 2016 at 09:07

   pff ja het is me niet gelukt om het tweede deel met dezelfde cover te vinden 🙁 echt frustrerend!
   En The Iron Fey heb ik zelf eigenlijk nog nooit gelezen, maar wel stom dat het bij herlezen zo tegenviel..

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan