A Million Suns: Politieke machtsverhoudingen aan boord van een ruimteschip

Marcia van der Zwan16 februari 201680/100
Titel
A Million Suns
Auteur
Beth Revis
Serie
Across the Universe #2
Uitgeverij
Razorbill
Jaar
2012
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

De maand februari staat voor mij in het teken van het herlezen van de Across the Universe trilogie door Beth Revis. Hoewel het eerste deel bij het herlezen een klein beetje tegenviel, liet ik me niet van mijn stuk brengen. Ik ging braaf verder in A Million Suns. Gelukkig wist dit boek me aangenaam te verrassen!

Let op! A Million Suns is het vervolg op Across the Universe. Als je het eerste deel in deze serie nog niet hebt gelezen, kan deze review spoilers bevatten.

A Million Suns

De leugen regeert niet langer

Drie maanden geleden werd Amy wakker aan boord van het ruimteschip Godspeed. Nog altijd is ze niet gewend aan haar nieuwe leven hier. Nu Elder echter de leiding van het schip heeft genomen is er hoop. Niet langer regeert Phydus of de leugen, maar de waarheid is meer dan ooit van belang. Hoewel de chaos op het schip steeds groter wordt, ontdekken Amy en Elder de schokkende waarheid achter het ruimteschip. Ze moeten samenwerken om de 2298 passagiers in leven te houden.

Waar Across the Universe maar traag op gang kwam, zit A Million Suns boordevol actie. Bovendien vond ik het verhaal veel minder voorspelbaar – al kon ik me een belangrijke plottwist wel weer herinneren van de vorige keer dat ik dit boek las.

Politieke spelletjes en machtsverhoudingen

In A Million Suns is Elder de leider van het ruimteschip Godspeed. Helaas gaat dit niet zo voorspoedig als hij had gehoopt. Persoonlijk vind ik het erg realistisch dat hij met zoveel tegenslagen te maken krijgt. Ik heb al iets te veel Young Adult boeken gelezen waarin tieners opeens voorbeeldige leiders zijn. Dus dit was een aangename (en meer realistische) afwisseling.

Sowieso spelen politiek en onderlinge machtsverhoudingen een belangrijke rol in A Million Suns. Zelf vind ik dit erg interessante materie. Het boek zet je aan het denken. Wat maakt iemand een goede leider? Is het soms beter om bepaalde gebeurtenissen te verzwijgen? En hoe komen revoluties tot stand?

Across The Universe - A Million Suns

Amy en Elder vertellen het verhaal

In het tweede deel van deze trilogie hebben we nog altijd te maken met een wisselend Point of View tussen Amy en Elder. Dit werkt erg goed in dit verhaal. Enerzijds lees je zo hoe moeilijk Elder het heeft met zijn nieuwe rol als leider van het schip. Ook ontdek je zijn groeiende gevoelens voor Amy. Anderzijds lees je hoe Amy op zoek gaat naar de clues die Orion voor haar achterliet,. Wat is het geheim dat Eldest al die jaren verzweeg?

Wat ik bovendien erg goed vind aan A Million Suns is dat de personages veel persoonlijke groei doormaken. Elder moet opeens veel verantwoordelijkheid op zich nemen en groeit langzaam maar zeker in zijn rol als leider van het ruimteschip. Amy daarentegen beseft dat ze moet proberen iets te maken van haar leven aan boord van Godspeed. Ook leren we in dit deel weer een aantal nieuwe personages (beter) kennen. Op deze manier krijg je een heel duidelijk beeld van het leven op het schip.

Persoonlijk vind ik het ook een pluspunt dat romantiek geen hoofdfocus is in het verhaal. Hoewel er sprake is van een ontluikende liefde, zijn er gebeurtenissen die veel meer aandacht opeisen.

Al met al vond ik A Million Suns een heerlijk boek. Het verhaal kende veel actie, de spanningen omtrent de machtsverhoudingen op het schip hielden me op het puntje van mijn stoel en de zoektocht van Amy en Elder naar de waarheid achter Godspeed wist me keer op keer te verrassen. Ik ben benieuwd naar de conclusie van deze trilogie!

Across The Universe - A Million Suns

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan