Across the Universe: een detective in de ruimte

Marcia van der Zwan9 februari 201660/1003
Titel
Across the Universe
Auteur
Beth Revis
Serie
Across the Universe #1
Uitgeverij
Razorbill
Jaar
2011
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Across the Universe van Beth Revis is een spannende murder mystery die zich afspeelt in de ruimte. Kunnen Amy en Elder de moordenaar aan boord van het ruimteschip vinden? En weten ze hem op tijd te stoppen?

Across-The-Universe-2

Amy ontwaakt vijftig jaar te vroeg

Amy gaat samen met haar ouders aan boord van het ruimteschip Godspeed. Ze worden ingevroren en het is de bedoeling dat ze ontwaken op een nieuwe planeet, driehonderd jaar in de toekomst. Maar aan haar bevroren staat komt vijftig jaar te vroeg een eind. Amy wordt wakker op het ruimteschip. Wanneer ze ontdekt dat het niet zomaar een computerstoring was die haar deed ontwaken, maar dat iemand probeerde haar te doden, moet Amy op zoek gaan naar de dader. Want misschien zijn haar bevroren ouders zijn volgende doelwit.

Eén van de belangrijkste redenen waarom ik Across the Universe opnieuw uit de kast wilde halen is de mooie cover. Ik vind dat de kleuren, het lettertype en de afbeelding samen een mooie maar mysterieuze compositie maken. De cover spreekt meteen tot de verbeelding. Ik wil me onderdompelen in deze sterrenhemel. Ik wil ontdekken wat er in dit boek gaat gebeuren. Ook had ik veel positieve herinneringen aan de eerste keer dat ik deze serie las. Ik vond de boeken spannend, romantisch en origineel. Eens kijken of dat twee jaar later nog altijd het geval is!

Een claustrofobisch aanvoelend ruimteschip

Het grootste pluspunt van Across the Universe vind ik de world building. Als lezer zie ik het ruimteschip Godspeed helemaal voor me. Ik begrijp hoe claustrofobisch dit kan aanvoelen voor iemand als Amy, afkomstig van de aarde. Ook de personages voelen heel realistisch aan. Ik heb het gevoel alsof ik Amy en Elder persoonlijk ken. Het wisselend perspectief werkt bovendien erg goed in dit verhaal, omdat beide personages een heel andere kijk op de wereld hebben en van een andere afkomst zijn.

Across-The-Universe-4

Een trage start

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik vond dat Across the Universe, mede door de zeer beschrijvende schrijfstijl, erg traag op gang kwam. Eigenlijk zit er sowieso weinig actie in het verhaal. Veel minder dan ik me dacht te herinneren in ieder geval. Ook is het boek redelijk voorspelbaar. Omdat ik dit boek voor de tweede keer las, wist ik natuurlijk al wie de Bad Guy was, maar ook de eerste keer dat ik dit boek las had ik meteen door wie de dader was. Dan is zo’n mysterie toch veel minder leuk om op te lossen.

Op de één of andere manier voelde ik weinig tijdens het lezen van Across the Universe. Misschien heeft ook dit te maken met het feit dat ik in grote lijnen al wist wat er ging gebeuren. Maar het verhaal wist me niet te raken. Hoewel ik een bepaalde gebeurtenis echt erg zielig vind – als ik er rationeel over nadenk – voelde ik helemaal niets toen ik hierover las. (En dat voor iemand die normaal gezien bij elk zielig stukje in tranen uitbarst..)

Across the Universe is een zeer veelzijdige Young Adult. Enerzijds is het een op en top Science Fiction verhaal dat zich afspeelt in de ruimte, gemixt met een vleugje dystopia. Anderzijds is dit een spannend detective. De schrijfstijl is heel beeldend en zorgt ervoor dat je als lezer alles meteen voor je ziet. Toch ben ik stiekem wel een beetje teleurgesteld. Het verhaal kwam langzaam op gang, emoties kwamen niet bij me binnen en ook de actie bleef een beetje uit. Helaas was dit boek niet zo goed als ik me herinnerde. Toch ga ik zeker ook de rest van de trilogie herlezen. Ik kan me serieus niets herinneren van het tweede deel en van deel drie weet ik alleen het einde. Hopelijk weten deze boeken me meer te raken dan deel één.

Across-The-Universe-6

3 reacties

 • RabbitBookz

  9 februari 2016 at 16:26

  Ik vond het veel leuker dan ik van tevoren verwacht had! Het kwam inderdaad wat traag op gang, maar vanaf het begin zag ik alles goed voor me.

  Reageer

 • Isabelle

  9 februari 2016 at 18:56

  Jij hebt elke keer zulke leuke boeken op je blog! Deze gaat op m’n lijstje haha. Vind het vooral leuk dat je vaak over boeken schrijft die niet overal voor bij komen 🙂

  Reageer

  • Marcia

   10 februari 2016 at 09:46

   Wow, bedankt voor het compliment!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan