The Book of Strange New Things

Marcia van der Zwan6 februari 201680/1008
Titel
The Book of Strange New Things
Auteur
Michel Faber
Uitgeverij
CanonGate Books
Jaar
2014
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Toen ik een hele tijd geleden op mijn blog vertelde dat ik graag over aliens lees, kreeg ik van Lalagè de tip om The Book of Strange New Things te lezen. Het verhaal van een dominee die naar een nieuwe planeet vertrekt om de lokale bewoners tot het christendom te bekeren had meteen mijn interesse. Iedere keer dat ik in de bibliotheek kwam, was het boek echter uitgeleend. Dus toen ik met kerst een cadeau mocht uitzoeken was mijn keuze snel gemaakt. Na het lezen kan ik maar tot één conclusie komen. Ik begrijp waarom dit boek steeds uitgeleend is in de bib – het is gewoon een topverhaal!

The Book Of Strange New Things - Michel Faber

Aliens tot het christendom bekeren

The Book of Strange New Things gaat over dominee Peter Leigh. Hij wordt uitgezonden naar de nieuw ontdekte en gekoloniseerde planeet Oasis. Het is zijn taak om het christendom te brengen aan de lokale bevolking – de aliens die door de andere mensen op Oasis Freaks genoemd worden. Om op deze missie te gaan en het woord van God te verkondigen moet Peter echter een hoge prijs betalen. Zijn vrouw Bea blijft achter op aarde. Hoewel ze via een soort van e-mails met elkaar communiceren, is het niet gemakkelijk voor hen. Pieter vindt het moeilijk te verwoorden wat hij allemaal meemaakt op deze ‘wereldvreemde’ planeet. Ondertussen krijgt Bea op aarde te maken met enorme rampen en tragedies. Is hun liefde sterk genoeg om dit te doorstaan?

Een pareltje vol gelaagdheid

Toen ik dit boek voor het eerst in handen kreeg, was ik meteen verliefd. Ik vind de cover zo ontzettend mooi! Er zijn zoveel details en het boek glinstert in het licht; het is gewoon letterlijk een pareltje. Daarnaast vind ik de premisse van waaruit Michel Faber vertrekt erg interessant. In het verleden werd er bij de kolonisering van ‘nieuwe werelden’ altijd een missionaris meegestuurd. Waarom zou dat in outer space niet het geval zijn?

Wat ik erg bijzonder vind aan The Book of Strange New Things is de gelaagdheid van de personages. Het boek legt de focus op de psyche van de mens. Je krijgt het gevoel alsof Peter, Grainger, Tuska en BG zo uit het boek kunnen stappen. Zo menselijk zijn ze. Ieder personage heeft bovendien een gedegen achtergrondverhaal. Via flashbacks, gesprekken en overpeinzingen leer je alle personages steeds beter kennen. Hierdoor begrijp je waarom welke keuzes gemaakt worden en waarom mensen zijn zoals ze zijn.

The Book Of Strange New Things - Michel Faber

Realistische aliens

Ook de aliens zijn onwijs goed beschreven. Van een eigen taal tot het bijzondere uiterlijk, ik heb het gevoel gekregen alsof deze aliens echt bestaan. Bovendien vond ik het heel mooi om te lezen over de band die er langzamerhand ontstaat tussen Peter en de inheemse bevolking op Oasis.

The Book of Strange New Things speelt zich af in de nabije toekomst. De aarde is nog precies zoals wij gewend zijn. Er is geen sprake van nieuwe technologische snufjes en dergelijke – enkel een gekoloniseerde planeet. Dit maakt het gemakkelijk om je te identificeren met het verhaal. Als hetzelfde verhaal zich 50 à 100 jaar later afspeelde en de aarde helemaal veranderd was, dan waren er in het boek immers twee werelden waarmee je je als lezer moeilijk kon identificeren.

Een ontroerende briefwisseling

The Book of Strange New Things is enerzijds een briefwisseling tussen Peter op Oasis en zijn vrouw op aarde. Anderzijds zien we Peter de nieuwe planeet verkennen en kennis maken met de inheemse bevolking. Het is heel interessant om te lezen hoe zijn feeling met de aarde steeds minder wordt. Terwijl je uit de brieven van echtgenote Bea kunt opmaken dat het niet helemaal goed gaat met de wereld. Ondanks dat het verhaal maar weinig actie kent, wilde ik perse weten hoe het boek zou aflopen. Het einde vond ik persoonlijk erg mooi en onverwacht.

The Book Of Strange New Things - Michel Faber

Religie, zonder belerend te zijn

Hoewel het christendom een grote rol speelt in dit boek, wordt het nergens belerend. Er zijn genoeg ongelovige personages in het verhaal. Bovendien zijn ook Peter en Bea niet vastgeroest in hun geloof. The Book of Strange New Things maakt het geloof bespreekbaar. Het laat je verder kijken dan enkel de bijbel.

Een beeldende schrijfstijl

De schrijfstijl van Michel Faber is enorm beeldend. De nieuwe planeet Oasis wordt tot in de details geschetst, waardoor ik het helemaal voor me zag. Datzelfde geldt voor de aliens en de vele andere personages op de USIC basis. Wel merk je duidelijk aan de schrijfstijl dat het een volwassen boek is. The Book of Strange New Things wordt gekenmerkt door lange hoofdstukken en langere zinnen dan ik gewend ben uit het Young Adult genre. Hierdoor deed ik wel behoorlijk lang over het boek.

Het is echt een boek waar je je hoofd erbij moet houden.The Book of Strange New Things is een boek waar je echt de tijd voor moet nemen. Het zet je aan het denken. Over jezelf: zou jij het aankunnen om helemaal alleen naar een andere planeet te gaan? Maar ook over de liefde: hoe sterk is jouw relatie? – dat is weer eens iets anders dan kijken naar Temptation Island..

Voor mensen die zweren bij het Young Adult genre is dit boek misschien geen perfecte match. Maar als je geïnteresseerd bent in de psyche van de mens en graag leest over de ontdekking van andere werelden – dan ben je met dit boek aan het juiste adres. Ik wil Lalagè enorm bedanken voor deze tip. Hoewel The Book of Strange New Things een Science Fiction verhaal is, weet ik niet of ik het zelf ooit had uitgekozen. Maar ook deze keer bewees een stapje buiten mijn comfortzone maar weer: het is heerlijk om je te laten verrassen door een goed boek.

The Book Of Strange New Things - Michel Faber

het-boek-van-wonderlijke-nieuwe-dingenLees je liever in het Nederlands? Bij Uitgeverij Podium verscheen dit boek van Michel Faber afgelopen jaar in de Nederlandse vertaling. De Nederlandse titel luidt: Het boek van wonderlijke nieuwe dingen.

8 reacties

 • Lalagè

  6 februari 2016 at 08:28

  Heel mooi beschreven! Ik vond het een geniaal boek. Meestal gaat het lezen van Engels bij mij wat langzamer, maar ik vloog door dit verhaal heen.

  Reageer

 • runawayisabella

  6 februari 2016 at 12:45

  Aliens tot het geloof bekeren, dat is niet je typische sciencefictionverhaal. Maar het klinkt heel interessant!

  Reageer

  • Marcia

   8 februari 2016 at 11:20

   Juist die originele invalshoek maakt dit boek zo awesome 😀

   Reageer

 • Ogma

  7 februari 2016 at 20:52

  Oooh ik weet waar ik mijn boekenbon aan op ga maken! Ik las vorig jaar The Crimson Petal and the White van Michel Faber, over een prostituee in Victoriaans Londen en dat is het beste boek dat ik in 2015 las. Dit moet wel net zo goed zijn, hij schrijft zo mooi 😉

  Reageer

  • Marcia

   8 februari 2016 at 11:23

   De schrijfstijl van Michel Faber is inderdaad overdonderend mooi! Zelf wil ik nu heel graag Under the Skin van hem lezen 🙂 Laat je me weten wat je van The Book of Strange New Things vond als je hem gelezen hebt?

   Reageer

   • Ogma

    8 februari 2016 at 11:30

    Het kan nog even duren, want so many books so little time 😉

    Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan