Red Queen: een onverwacht prinsessenverhaal

Marcia van der Zwan3 december 2015100/1006
Titel
Red Queen
Auteur
Victoria Aveyard
Serie
Red Queen #1
Uitgeverij
HarperTeen
Jaar
2015
Pagina's
383
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Dat Red Queen een hype is moge duidelijk zijn; meer dan de helft van mijn Goodreads vrienden hebben deze titel op hun planken staan. En na het lezen van oneindig veel positieve reviews moest ik er dan zelf ook aan geloven: ik kocht Red Queen en begon meteen met lezen. ondanks mijn hoge verwachtingen kan ik niet anders dan alle boekenbloggers gelijk geven. Wat een enorm tof boek! 

Red Queen - Victoria Aveyard

Mensen met rood of zilver bloed

In Red Queen is de wereld verdeeld in twee groepen: Reds (normale mensen zoals jij en ik) en Silvers (mensen met zilver bloed en speciale krachten). Het hoofdpersonage Mare blijkt echter een categorie op zich te zijn. Haar bloed is rood, maar ze heeft ook een heel speciale kracht. Met behulp van het koningshuis gaat Mare undercover als long lost princess en leert ze haar krachten en zichzelf steeds beter kennen.

In the fairy tales, the poor girl smiles when she becomes a princess. Right now, I don’t know if I’ll ever smile again.

Red Queen - Victoria Aveyard

Een spannend prinsessenverhaal

Ergens deed Red Queen me wel een beetje denken aan The Selection; het gewone meisje komt terecht in een kasteel en leert de etiquette van de elite. Maar waar ik The Selection vaak wat te zoetsappig vind – en voornamelijk spanning en avontuur miste – wist Red Queen me van begin tot eind op het puntje van mijn stoel te laten zitten.

Ik vond het verhaal zeel origineel en goed geschreven. Ondanks het feit dat we elementen uit andere YA dystopia en fantasy voorbij zien komen was ik iedere keer verrast door het onverwachte pad dat het plot insloeg. Juist deze combinatie van het bekende en het onbekende, het paranormale en het dystopische, wisten Red Queen voor mij tot een hit te maken.

This world is silver, but it is also gray. There is no black and white.

Red Queen - Victoria Aveyard

Toekomst of fantasie?

De world building van de wereld mist misschien wel wat duiding. Speelt Red Queen zich af in onze toekomst? Of is het gewoon helemaal een fantasiewereld? Nergens in het boek wordt dit echt duidelijk, maar persoonlijk vond ik dit geen groot probleem. Ik werd zo meegesleurd in het verhaal dat ik geen details of geschiedkundige kennis verlangde. Nee, ik wilde alleen maar dat dit boek nooit ophield!

Het boek eindigt met een zeer onverwachte plottwist én een spannende cliff hanger. Voor mij is Red Queen de ideale combinatie van science fiction en fantasy, met actie, avontuur en hier en daar een beetje romantiek. Ik kan niet wachten tot Glass Arrow, het vervolg op Red Queen, verschijnt!

Heb jij al toegegeven aan deze hype?

Rode-KoninginLees je liever in het Nederlands? 
Bij Uitgeverij Cargo verscheen Rode Koningin, de Nederlandse
vertaling van het boek van Victoria Aveyard.

6 reacties

 • Emmy

  3 december 2015 at 09:00

  Ik vond dit boek ook echt heel erg leuk

  Reageer

 • Ellis

  3 december 2015 at 09:26

  Ik ben nog bezig met toegeven: het staat op mijn boekenadventskalender wishlist 😉

  Reageer

  • Marcia

   3 december 2015 at 13:00

   Nu maar hopen dat jouw Secret Santa dit boek voor je koopt!

   Reageer

 • Rowan

  3 december 2015 at 14:40

  Ik ben zooo benieuwd hier naar!

  Reageer

 • zwartraafje

  4 december 2015 at 10:01

  Hij staat al een tijd op mijn ‘Wil ik lezen’-lijst, maar tot nu toe is het er nog nooit van gekomen. De kroon van de Tearling kon ik onlangs wel lezen, dus af en toe komt het er gelukkig wel is van om één boek van die lijst af te vinken. 🙂

  Reageer

  • Marcia

   4 december 2015 at 11:43

   De Kroon van de Tearling heb ik dan weer niet gelezen 😉 Heb hem meteen aan mijn TBR toegevoegd!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan