Animal Farm: Een dierenverhaal als pakkende metafoor

Marcia van der Zwan7 december 2015100/1008
Titel
Animal Farm
Auteur
George Orwell
Uitgeverij
Penguin Books
Jaar
1945
Pagina's
106
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Lang geleden, toen ik nog op de middelbare school zat, las ik Animal Farm voor Engels. Ondertussen kon ik me er nog weinig van herinneren, dus besloot ik deze klassieker te herlezen. Dat was zeker geen verkeerde keuze! Ik las het boek in één dag en het verhaal spookt nu al dagenlang door mijn hoofd.

Animal Farm - George Orwell

Dieren aan de macht

De dieren op een boerderij komen in opstand tegen de mens. Ze nemen zelf de macht in handen. De varkens, die lang tevoren in het geheim hebben leren lezen en schrijven, werpen zich op als de natuurlijke leiders van de revolutie. Zij staan immers op een hoger intellectueel peil dan de andere dieren. Ze breiden hun voorrechten steeds verder uit en vormen een nieuwe elite, even oppermachtig als de oude heersers. De catastrofale ineenstorting van deze gemeenschap kan natuurlijk niet uitblijven.

Animal Farm is een boek dat je vanaf de eerste pagina meetrekt in het verhaal. De eenvoudige schrijfstijl zorgt ervoor dat het verhaal makkelijk leest, waardoor je van pagina naar pagina vliegt. Voor je het weet heb je het complete boek – dat minder dan 100 pagina’s telt – in één ruk uitgelezen!  In het begin is het misschien even wennen, al die pratende dieren. En dan worden er ook nog eens zoveel verschillende dieren geïntroduceerd in het eerste hoofdstuk. Maar wees niet bang, na enkele pagina’s zul je de belangrijkste dieren ongetwijfeld herkennen.

Snowball, Boxer, Napoleon en Squealer

Het leukste aan Animal Farm vind ik persoonlijk de verscheidenheid aan personages. Elk dier heeft zijn eigen karaktereigenschappen en eigenaardigheden. Mijn persoonlijke favorieten zijn Snowball (varken) en Boxer (paard). Beide proberen op hun eigen manier zo goed mogelijk bij te dragen aan de boerderij, maar worden helaas niet altijd begrepen. Heel interessant zijn ook Napoleon (degene die van begin af aan de leiding neemt) en zijn hulpje Squealer (die alle propaganda verspreid in naam van Napoleon).

Daarnaast hebben we ook nog de koeien en de schapen, die over het algemeen niet bij naam genoemd worden. Deze dieren verbeelden mijn inziens het ‘gewone volk’ – ze beslissen niet mee over de toekomst van de boerderij en worden enkel gebruikt om de bestaande regering te bevestigen.

Animal Farm - George Orwell

Geen sprookje, maar een klassieker

Je vraagt je misschien af waarom zo’n dierenverhaaltje zo’n bekende klassieker geworden is. Wel, eigenlijk gaat dit verhaal over veel meer dan dieren die in opstand komen tegen de boer. Animal Farm dient als metafoor voor de maatschappij en uit kritiek op de Russische Revolutie. Zo kunnen we Napoleon die de macht grijpt zien als Stalin. Zijn grootste tegenstander Snowball verbeeldt Trotsky. Via propaganda wordt er alles aan gedaan om Napoleon / Stalin aan de macht te krijgen en te houden.

Het interessante aan dit verhaal is dat de andere dieren, die niet eens het alfabet konden leren, klakkeloos de wetten van de ‘superieure’ varkens overnemen. George Orwell maakt in Animal Farm gebruik van een alwetende verteller. Hierdoor lees je niets over de emoties van de dieren, maar zie je als lezer alles van buitenaf. Dit geeft jou de mogelijkheid om objectief naar het verhaal te kijken en dingen te zien die de dieren zelf niet doorhebben.

Ik heb ontzettend genoten van Animal Farm. Enerzijds is het boek heel grappig, maar tegelijkertijd zet het je aan het denken. Het thema macht en machtsmisbruik zit door het hele boek verweven en het is interessant om te zien hoe grote groepen zo gemakkelijk gemanipuleerd kunnen worden. Dit maakt het verhaal soms bijna gruwelijk. Animal Farm is terecht een klassieker – eentje waarvan ik hoop dat hij over honderd jaar nog altijd gelezen zal worden!

Animal Farm - George Orwell

Animal-Farm-NLLees je liever in het Nederlands? Bij De Arbeiderspers verscheen dit boek van George Orwell in het Nederlands.

8 reacties

 • RabbitBookz

  7 december 2015 at 15:56

  Wat apart, een boek met dieren in de hoofdrol! Misschien ga ik het ook eens lezen…

  Reageer

 • Rowan

  7 december 2015 at 16:31

  Ik vond 1984 van Orwell geweldig en Animal Farm staat ook al heel lang op mijn TBR lijst. Misschien moet ik me er toch maar eens aan wagen, vooral omdat hij zo dun is en zo makkelijk leest!

  Reageer

  • Marcia

   7 december 2015 at 16:42

   Zeker doen! Het is echt een leuk/interessant boek en eentje die je gemakkelijk tussendoor leest 😉

   Reageer

 • daenelia

  7 december 2015 at 17:43

  Ik grijns echt van oor tot oor, ben zo blij dat je het herlezen hebt. Goed artikel, en goed ook dat je de diepere laag zo goed beschrijft. Eigenlijk is het jammer dat het verhaal en het thema nog steeds relevant is. Zou Orwell ook niet stiekum gehoopt hebben dat deze generatie er niets anders in zou lezen dan een leuk verhaaltje over dieren? Maar goed.
  Hoewel Animal Farm destijds een commentaar was op de opkomst van de communistische staat (Snowball was Trotsky, Napolean was Stalin), kun je nog steeds dat machtsmisbruik vandaag de dag terugzien. Er zullen blijkbaar altijd mensen zijn met goede intenties die dan door machtswellustelingen aan de kant gezet worden. Maar goed. We blijven hoopvol.
  En gelukkig, je kunt dit ook lezen zonder te weten wat communisme is, wie Trotsky was en wie Stalin was.

  Reageer

  • Marcia

   7 december 2015 at 18:07

   Wat een heerlijke uitgebreide reactie! Wat ik zelf inderdaad zo waardeer in de boeken van George Orwell is dat zijn thema’s nog altijd actueel zijn. Dat is voor mij de kracht van een boek als Animal Farm!

   Reageer

 • lisajanine

  7 december 2015 at 18:22

  Ik heb dit boek meteen op m’n TBR gezet! Ik hou zelf ook enorm van boeken met zulke onderliggende thema’s.. Ik heb nog niets gelezen van Orwell, omdat ik altijd een beetje bang was dat z’n boeken lastig te lezen zouden zijn a là Moby Dick. Maar na jouw recensie durf ik het wel aan! Mooie foto’s heb je er trouwens ook bij geplaatst 🙂

  Reageer

 • Romy

  7 december 2015 at 20:11

  Yes, wat leuk dat je het herlezen hebt! Ik ben enorm dol op klassiekers, vooral door de diepere laag die soms ook voorspellend is. Vooral het einde van Animal Farm is best.. Tja, heftig, gruwelijk? Indrukwekkend is een beter woord misschien. In ieder geval vind ik het zo leuk dat het enerzijds als een boek over dieren, een kinderboek misschien wel, gezien kan worden en er anderzijds een veel diepere laag is met de hele beschrijving van hoe Stalin aan de macht komt. Prachtig! 1984 vond ik ook heel goed, maar meer boeken van Orwell heb ik niet gelezen. Dat gaat binnenkort nog gebeuren!

  Reageer

  • Marcia

   8 december 2015 at 09:19

   Ik heb ook enkel 1984 en Animal Farm gelezen.. Ben zeker ook van plan om meer boeken van Orwell te lezen!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan