Ender’s Game: militaire kinderen vs. aliens

Marcia van der Zwan26 augustus 201540/1008
Titel
Ender's Game
Regisseur
Gavin Hood
Acteurs
Harrison Ford
Asa Butterfield
Hailee Steinfeld
Jaar
2013
Gebaseerd op
Ender's Game door Orson Scott Card
Beoordeling
★★
Overall Score
Rating Summary

Eigenlijk ben ik zo iemand die altijd het boek wil lezen voordat ik een verfilming zie, maar deze keer heb ik een uitzondering gemaakt. Ik had opeens de onverklaarbare drang Ender’s Game te kijken – zelfs zonder het boek, wat ik onlangs op het boekenfestijn kocht, ook maar aan te raken. Ik had opeens behoefte aan aliens, ruimtevaart en special effects; en ik hoopte dat Ender’s Game mij dergelijk vermaak kon bieden.

Ender's Game

Een militair programma

In Ender’s Game maken we kennis met Andrew ‘Ender’ Wiggin, die onderdeel uitmaakt van een militair programma. Hierin worden kinderen opgeleid om het op te nemen tegen de vijandige aliens, de Formics. Dit buitenaardse ras heeft planeet aarde vijftig jaar geleden aangevallen. Sindsdien worden de meest talentvolle kinderen opgeleid tot mogelijke legercommandanten. Ender blijkt talent te hebben en doorloopt razendsnel de Battle School en de Command School. Hij krijgt algauw een belangrijke taak op zijn schouders: hij moet de vloot leiden tijdens de oorlog. Di staat garant voor spannende gevechten.

De toekomst van planeet aarde ligt in de handen van Ender. Met zijn team moet hij proberen de Formics uit te schakelen. Is dat niet te veel verantwoordelijkheid voor zo’n jonge jongen?

Tergend traag

Het verhaal van deze film is oké, maar niet ontzettend interessant of meeslepend. Bovendien gaat het allemaal erg traag; halverwege de film vraag je je nog steeds af waar er naartoe gewerkt wordt. Er gebeurt gewoon vrij weinig en de personages blijven erg oppervlakkig. De climax die er dan uiteindelijk komt krijgt mijn inziens veel te weinig aandacht. Opeens was de film voorbij en ik bleef met een onbevredigend gevoel achter.

Gelukkig zijn er dan de Special Effects en de soundtrack, die de film van een spannende sfeer voorzien. De gevechten zien er indrukwekkend uit.

Ender’s Game is zeker geen slechte film, maar ook geen fantastische. Zowel het acteerwerk als het verhaal en de decors blijven allemaal steken op middelmatig niveau. De oppervlakkige personages en het trage verhaal worden niet genoeg gecompenseerd door de Special Effects en de soundtrack. De film duurt bijna twee uur en dat voel je. Het is een lange zit, die helaas enorm onbevredigend is. En dat terwijl dit boek tot de klassiekers binnen het Science Fiction genre behoort. Ik hoop heel snel het boek te gaan lezen. Hopelijk weet de geschreven versie van Orson Scott Welles me wel weg te blazen!

Ender's Game

8 reacties

 • screendependent

  26 augustus 2015 at 07:30

  klopt helemaal wat je zegt! Je blijft op je honger zitten op vlak van verhaal en decor, maar alsnog zitten er toch schitterende elementen in! Bijvoorbeeld wanneer ze trainen in dat “gevechtsveld” (weet je zelfs wat ik bedoel, haha). Asa acteert ook maar middelmatig vind ik, ik ben niet zo zijn grootste fan! Al een geluk dat hij niet als nieuwe Spider-Man uit de bus kwam, want dan werd ik helemaal wanhopig 🙂

  Ik denk dat er trouwens met deze film gebeurde wat met zo veel scifi’s gebeurt: door een aantal belachelijke en kinderachtige factoren proberen ze de leeftijdsrating van de film lager te krijgen, opdat de toestroom in de bioscoop groter is. Deden ze met Jurassic World ook.

  (Tof artikel! Alleen zou ik misschien rekening houden met auteursrechten en onder je foto’s misschien copyright aanbrengen. De fotorechten voor deze film zijn immers al verlopen! Just saying 😉 )

  Reageer

  • Marcia

   27 augustus 2015 at 10:51

   Bedankt voor je reactie en de tip 🙂

   Reageer

 • Daenelia

  26 augustus 2015 at 12:34

  Ayayay, dit is een boek een een film die ik echt aan me voorbij laat gaan. De beste schrijver is een bekrompen man die volgens mij zijn inkomen uit boeken gebruikt om homo-discriminatie te promoten. Daar ben ik niet zo voor, en ik zou ook geen stuiver van mijn geld daar bewust naar door sluizen 🙁

  Dus nee. Laat maar, voor mij dan.

  Reageer

  • Marcia

   27 augustus 2015 at 10:53

   In de film heb ik eerlijk gezegd niets gemerkt van homo-discriminatie, dus ik ga het boek wel een kans geven. Maar als dat inderdaad het geval is, dan lees ik het boek hoogstwaarschijnlijk niet uit 😉

   Reageer

   • セレネ

    20 november 2015 at 14:18

    In Ender’s Game en deel twee en drie merk je dat niet eigenlijk, maar je kan de boeken eventueel ook tweedehands kopen of lenen van iemand, als zoiets je stoort 🙂

    Reageer

 • Bregje

  6 september 2015 at 20:03

  Orson Scott Card houdt er inderdaad nogal wat visies op na waar ik het niet mee eens ben, maar naar wat ik van het boek gehoord heb komt dat in Ender’s Game niet naar voren. Ik vind het altijd een beetje een dilemma als schrijvers niet echt leuke personen zijn. Aan de ene kant wil ik hem niet echt steunen, maar aan de andere kant ben ik nog steeds er benieuwd naar zijn boek!

  Reageer

 • Kelly

  9 december 2015 at 22:00

  yeah, de film was een tegenvaller; ik miste zo veel van de ziel van de film; de vriendschappen met Dink, Bean en Petra waren compleet uitgehold. Ik las ‘Ender’s Game’ op mijn veertiende en het is echt een fantastisch goed verteld verhaal. Ieder woord is raak en Ender is een prachtig personage. Ook zijn zus Valentine – die in de film maar matig voorkwam terwijl ze in het boek een waanzinnig grote plotlijn deelt met grote broer Peter – is een van mijn favoriete personages ooit. Ik kan het verhaal echt heel erg aanraden.

  Wbt Card’s opvattingen: die tonen in dit boek totaal niet. Ik heb het idee dat hij vroeger – toen hij dit boek schreef – een stuk minder radicaal was dan hij zich nu uit. Zijn latere werk is ook steeds pretentieuzer geworden (de rest van de Ender serie is bijna filosofie, en de Shadow serie, die hieraan parallel loopt is Mormoonse propaganda na boek 1, zo zonde) en dat is heel jammer. Zijn nieuwste werken zal ik dus ook niet meer aanraken, maar Ender’s Game is en blijft een klassieker en een verdomd vet verhaal.

  Reageer

  • Marcia

   11 december 2015 at 20:17

   Ik heb mezelf voorgenomen dit boek in 2016 te lezen! Ben er heel benieuwd naar geworden, ondanks de ietwat tegenvallende film 🙂

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan