Fragments: strijd om het voortbestaan van de mensheid

Marcia van der Zwan21 augustus 201580/100
Titel
Fragments
Auteur
Dan Wells
Serie
Partials Sequence #2
Uitgeverij
HarperCollins Children’s Books
Jaar
2013
Pagina's
564
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Na het lezen van Partials ging ik meteen verder in het vervolg Fragments. In deze trilogie schetst Dan Wells een interessante post-apocalyptische toekomst. Baby’s worden in deze wereld maximaal drie dagen oud. Alsof dat nog niet genoeg is, staat de mensheid klaar om een oorlog te beginnen tegen de cyborgs die ze Partials noemen. Voldoende ingrediënten dus voor een spannend avontuur!

Fragments is het vervolg op Partials. Let op: als je het eerste deel in deze serie nog niet hebt gelezen, kan deze review spoilers bevatten..

Fragments - Dan Wells

Baby’s overleven niet langer dan drie dagen

In de toekomstvisie van Dan Wells is de mensheid bijna volledig weggevaagd. De tienduizenden overlevenden hebben zich teruggetrokken op Long Island. Een virus, gemaakt door cyborgs die Partials worden genoemd, heeft als gevolg dat geen baby langer dan drie dagen overleeft. In Partials maakte de zestienjarige Kira het tot haar persoonlijke missie om een remedie te vinden. En dat lukte. Ze vond een remedie tegen RM, maar de strijd om het voortbestaan van de mensheid te garanderen is nog maar juist begonnen.

In Fragments heeft Kira East Meadow verlaten in een wanhopige zoektocht naar aanwijzingen over wie ze is. Dat de Partials zelf de remedie voor RM in hun bloed houden, kan geen toeval zijn. Het moet deel uitmaken van een groter plan, een plan waarbij Kira betrokken is, een plan dat beide rassen kan redden. Ondertussen zijn de overlevenden op Long Island zich aan het voorbereiden op oorlog met de Partials. Kan Kira op tijd terugkeren om een oorlog te voorkomen?

Fragments - Dan Wells

Emotieloos, maar vol actie

Net als bij het eerste boek, had ik moeite om door het verhaal van Fragments heen te komen. Ik denk dat het aan de schrijfstijl ligt – alles is heel beschrijvend geschreven – waardoor het soms wat droog en/of emotieloos overkomt. Ik vond het boek heel tof, maar voelde persoonlijk geen band met de personages. Als er mensen gewond raken of stierven deed het me niks. Misschien daarom ook dat ik er traag doorheen kwam.

Ondanks de droge schrijfstijl zit er ontzettend veel actie in Fragments. Er gebeurt veel en het verhaal kent veel onverwachte plotwendingen. Bovendien merk je dat Dan Wells het plot heel goed heeft uitgedacht. Alle verschillende verhaallijnen komen op onverwachte momenten bij elkaar en voor elke nieuwe ontdekking is er een logische verklaring. Ook de wereld waarin we ons bevinden is tot in de details compleet.

Fragments - Dan Wells

Persoonlijke ontwikkeling

Ik vind een aantal personages uit Fragments heel tof. Kira, het hoofdpersonages, is een stoere chick en ook Samm is erg leuk. Bovendien maken deze personages veel persoonlijke groei door, waardoor je ze als lezer steeds beter kunt begrijpen. Wat ik ook erg leuk vind, is dat we in dit boek te maken krijgen met meerdere Point of Views, in tegenstelling tot het eerste boek. Hierdoor leren we niet alleen meerdere personages beter kennen. Ook blijven we op de hoogte van alle verschillende verhaallijnen.

Al met al heb ik, ondanks de ietwat droge schrijfstijl, ontzettend genoten van dit boek. Fragments is zeer origineel, goed uitgedacht en bevat een aantal heel toffe personages. Ik ben heel benieuwd hoe deze trilogie gaat eindigen, dus dat hoop ik heel snel te lezen in Ruins – het derde en laatste deel van deze serie!

Partials - Dan Wells

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan