Source Code: een mysterieuze Science Fiction film

Marcia van der Zwan11 augustus 201580/100
Titel
Source Code
Regisseur
Duncan Jones
Acteurs
Jake Gyllenhaal
Michelle Monaghan
Vera Farmiga
Jaar
2011
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Via mijn digitale televisie neem ik vaak films op; als ik dan een keertje ’s avonds niets te doen heb, dan heb ik wat te kijken. Bovendien geeft het een heerlijk gevoel om alle reclames door te kunnen spoelen! Afgelopen week stuitten mijn vriend en ik op Source Code, een film die ik al meer dan een jaar geleden had opgenomen. De synopsis klonk interessant en we besloten de gok te wagen.

Source Code

Ontwaken in een trein

In Source Code wordt het hoofdpersonage wakker in een trein op weg naar Chicago. Zijn medepassagiers lijken hem te kennen, maar hij heeft geen idee wie hij is. De jonge vrouw tegenover hem, spreekt hem aan met Sean. Hij weet zeker dat hij niet zo heet. Wanneer hij naar het toilet gaat en een glimps opvangt van zijn eigen spiegelbeeld schrikt hij helemaal. Hij herkent zichzelf niet. Terug in de trein probeert hij te bedenken waarom hij in de trein zit. Het laatste wat hij zich herinnert is een helikoptermissie in Afghanistan.

Source Code is een intrigerend verhaal, waarbij ik vanaf de eerste minuut op het puntje van mijn stoel zat. Samen met het hoofdpersonage probeer je te ontdekken wie hij is – en hoe hij in die trein is beland. Het is bovendien een actiefilm vol explosies, waardoor het ontzettend spannend is. Tegelijkertijd moet je goed opletten, want het verhaal zit ingewikkelder in elkaar dan je kan bedenken. Het personage komt namelijk steeds opnieuw terecht in de trein. Keer op keer beleeft hij dezelfde acht minuten (à la Groundhog Day). Hoe kan dit? En waarom gebeurt dit?

Een sociaal onhandig personage

Source Code heeft een verhaal dat je aan het denken zet en dat je zeker niet snel vergeet. Het is niet alleen spannend, maar ook heel tof om het verhaal stukje bij beetje te ontrafelen. Het hoofdpersonage is echt heel grappig (en een klein beetje sociaal onhandig), waardoor ik zelf meteen een klik met hem voelde. De acteurs spelen het heel goed; emoties en handelingen kwamen zeer realistisch over. Het is tof om te zien hoe Jake Gyllenhaal een stoere sterke man speelt, met een heel klein hartje.

Deze emoties maken Source Code tot een bijzondere Science Fiction film. Enerzijds is het een regelrechte actiethriller, maar anderzijds is het hoofdpersonage aan het worstelen met ethische dilemma’s. Hij voelt zich nauw verbonden met de andere personages in de trein.

Ik wil niet te veel verklappen over deze film, omdat juist het onverwachte haar grootste charme is. En het einde is zo awesome! Als je zin hebt in een intrigerend verhaal en wel van een mindfuck houdt, dan is Source Code zeker een aanrader voor jou.

Source Code

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan