Self/Less: hoe de mens onsterfelijk wordt

Marcia van der Zwan4 augustus 2015100/100
Titel
Self/Less
Regisseur
Tarsem Singh
Acteurs
Ryan Reynolds
Natalie Martinez
Matthew Goode
Jaar
2015
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Dit weekend besloten mijn vriend en ik spontaan om naar de bioscoop te gaan. Hij vroeg mij of ik wist of er een leuke film draaide en op hoop van zegen stelde ik Self/Less voor. Jimi houdt normaal gesproken niet echt van Science Fiction en/of actiefilms. Maar de trailer (inclusief mijn enthousiasme) wist hem te overtuigen en daar gingen we dan. Van begin tot eind werden we allebei compleet opgeslokt in het verhaal. Deze film is alles behalve voorspelbaar. En de personages, het camerawerk – alles klopt gewoon bij elkaar. Oftewel: een dikke vette aanrader!

Self/Less

Een nieuw lichaam

Dankzij nieuwe technologie wordt de geest van miljonair Damian overgeplaatst naar een jong en gezond lichaam. Na een spectaculaire ingreep voelt hij zich beter dan ooit. Alles lijkt alles goed te gaan, tot hij geconfronteerd wordt met visioenen van een ander leven. Hij besluit op onderzoek uit te gaan en de waarheid te achterhalen. Een onderzoek wat hem duur komt te staan. Hij raakt verstrikt in twee totaal verschillende werelden. Hoe meer hij te weten komt, hoe meer mensen hem proberen te stoppen. Lukt het Damian om tijdens deze bloedstollende vlucht de waarheid te achterhalen en zijn eigen leven te redden?

Het verhaal van Self/Less zit goed in elkaar en kent veel verschillende lagen. Enerzijds heb je bijvoorbeeld de moeizame relatie tussen Damian Hale en zijn dochter. Anderzijds staat de slopende ziekte van Damiam centraal. Deze ziekte leidt tot de keuze om zijn leven verder te zetten in een nieuw – en gezond – lichaam. Maar wat doet hij als blijkt dat dit lichaam toch de nodige gebreken vertoond?

De ethiek van de onsterfelijkheid

Jimi en ik hebben de afgelopen dagen nog veel nagepraat over Self/Less en dan vooral over het verhaal. Het is een idee wat je niet gemakkelijk loslaat. Op deze manier kunnen mensen onsterfelijk zijn en voortleven in een ander lichaam. Maar zijn de consequenties het waard? En is onsterfelijkheid niet overrated? Maar niet alleen de ethisch-filosofische kant van het verhaal bespraken we, ook hadden we aandacht voor de vele details die ons opvielen in de film – die het verhaal net eventjes naar een hoger niveau wisten te tillen. Echt waar; het plot zit vol slimme verwijzingen en dat maakt de film extra leuk!

Ik vond het hoofdpersonage Damian Hale zeer tof – en de acteurs spelen het allemaal erg goed. Ik leefde echt helemaal mee in het verhaal, en heb zelfs meerdere keren een traantje gelaten. Maar dat is niet zo’n prestatie op zich omdat ik letterlijk om alle films en televisieprogramma’s huil. De actiescènes in Self/Less waren spannend, maar vormden geen doel op zich. Ze bleven onderdeel van het verhaal en duurden niet te lang (terwijl ik bijvoorbeeld in een film als Total Recall de actiescènes altijd veel te lang vind duren). Ook het camerawerk en de montage dragen bij aan dit visuele meesterwerk.

Self/Less is een visueel meesterwerk over Damian Hale, wiens geest in een jong lichaam wordt geïmporteerd. Algauw blijkt ook dit lichaam gebreken te vertonen en gaat de miljonair op onderzoek. Enerzijds is dit een heel filosofisch film, die de kijker aan het denken zet. Is onsterfelijkheid ethisch te verantwoorden? En waarom is het enkel een optie voor de rijken? Anderzijds zit de film vol actie en onverwachte gebeurtenissen. Een absolute aanrader.

Self/Less

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan