The Eye of Minds: klopjacht op een losgeslagen gamer

Titel
The Eye of Minds
Auteur
James Dashner
Serie
The Mortality Doctrine #1
Uitgeverij
Corgi Childrens
Jaar
2013
Pagina's
320
Beoordeling
★★
Overall Score
Rating Summary

Ik ben groot fan van The Maze Runner van James Dashner. Ik kon dan ook niet wachten om aan The Mortality Doctrine serie te beginnen. Misschien dat het mijn hoge verwachtingen waren, maar The Eye of Minds is me behoorlijk tegengevallen.

The Eye of Minds - James Dashner

Welkom in VirtNet

Voor Michael en zijn medegamers kan VirtNet je stoutste dromen doen uitkomen. Hoe beter je kunt hacken, hoe leuker het wordt. Of het nou wel of niet legaal is. Dat maakt niet zoveel uit.

De regels zijn er echter niet voor niets. Een gamer blijkt mensen in VirtNet gegijzeld te houden, met afgrijselijke gevolgen. De overheid vraagt Michael de losgeslagen gamer op te sporen. Dat wordt algauw levensgevaarlijk. De grens tussen spel en echt zou weleens voorgoed kunnen verdwijnen.

Een trage start

Allereerst vond ik het moeilijk om in het verhaal te komen. En eigenlijk heb ik het hele boek hier problemen mee gehad. Stiekem telde ik de pagina’s totdat ik het boek uit had.. Ik weet niet of dit aan de schrijfstijl van Dashner lag, die ik eerlijk gezegd niet heel goed vond, of misschien aan het vage verhaal?

Ook de world building viel behoorlijk tegen. Voor mij was het echt niet duidelijk hoe de VirtNet nu precies in elkaar zit. En al die ‘stoere woorden’ als The Path, The Chair, The Wake en The Coffin maakten het er eerlijk gezegd niet beter op. Nee, ik heb echt het idee dat ik weinig weet over Lifeblood. Daarnaast voelde ik totaal geen connectie met de personages en gedurende het hele boek ben ik Michael, Sarah of Bryson ook niet leuker gaan vinden.

The Rule of Thoughts - James Dashner

Voor de jongere lezer

Op de één of andere manier deed The Eye of Minds me heel erg denken aan de Percy Jackson serie. Een serie die ik super leuk vond toen ik jonger was, maar die ik laatst bij herlezen ook vond tegenvallen. Misschien is dit gewoon niet echt een Young Adult boek en beter te classificeren als een boek voor tieners of zelfs kinderen?

De enige reden dat ik dit boek twee sterren geef in plaats van één, heeft te maken met de onverwachte en originele plot twist aan het einde. Ik zag dit totaal niet aankomen en het maakte de hele leeservaring op de één of andere manier toch te moeite waard. Opeens zie je het hele verhaal in een nieuw daglicht. Ik heb het tweede boek in deze serie, The Rule of Thoughts, al gekocht, dus ik ga het zeker lezen. Vooral door de enorme plot twist ben ik toch wel nieuwsgierig naar hoe Michael’s verhaal verder gaat. Hopelijk kan het tweede boek van The Mortality Doctrine me wel overtuigen van deze serie.

GeestesoogLees je liever in het Nederlands? Bij Uitgeverij Q verscheen Geestesoog, de Nederlandse vertaling van dit boek van James Dashner.

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan