Revolution: een wereld zonder elektriciteit

Titel
Revolution
Seizoen
1
Acteurs
Billy Burke
Tracy Spiridakos
Giancarlo Exposito
Jaar
2012-2014
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

De afgelopen weken heb ik het eerste seizoen van Revolution gezien. Het verhaal spreekt me ontzettend aan. Hoe zou de wereld eruit zien als we opeens zonder elektriciteit verder moeten? Nou, zo dus! Ik weet dat deze serie na twee seizoenen is gecanceld, maar ik durf niet te googelen waarom – ik ben te bang om spoilers tegen te komen. Ik weet dus niet of het tweede seizoen een afgerond einde heeft of niet, aangezien ik daar zelf nog niet ben aanbeland. Maar zeker het eerste seizoen is een grote aanrader!

Revolution

Wereld zonder elektriciteit

Stel je voor: een wereld waar alle technologie – computers, vliegtuigen, auto’s, telefoons, zelfs de verlichting – op een mysterieuze manier is uitgevallen. Wat overblijft, is een post-apocalyptisch landschap bewoond door meedogenloze paramilitaire groepen, heldhaftige vrijheidstrijders en gezinnen die vechten om te overleven.

Wanneer de Danny Matheson wordt ontvoerd door militieleiders, gaat zijn oudere zus Charlie, gewapend met een dodelijke kruisboog en heftige vastberadenheid, wanhopig op zoek naar hun vervreemde oom Miles voor hulp. Charlie, Miles en een groep rebellen komen overal gevaar tegen terwijl ze hun familie proberen te herenigen. Ondertussen hebben ze er een nieuw doel bij: de Militie proberen ten val te brengen. Om op deze manier de macht terug aan het volk te geven.

Knipoog naar het heden

Ik vind het verhaal van Revolution heel realistisch. Het zou toch zomaar kunnen gebeuren dat de wereld zonder elektriciteit komt te zitten? Het is heel grappig hoe er geknipoogd wordt naar de manier waarop we tegenwoordig voor alles op elektriciteit en vooral op het internet vertrouwen. Het zette me trouwens ook meteen aan het nadenken. Zijn we soms niet té afhankelijk van al deze apparaten?

Er zijn ook veel toffe personages, zelf ben ik bijvoorbeeld fan van Charlie, Maddie en Aaron. Aaron was vroeger – voor the blackout – een hoge pief bij Google. Ik vind het heel grappig dat hij aan Charlie moet uitleggen wat Google eigenlijk was. Wat ook erg tof is, is dat je de verschillende personages beter leert kennen aan de hand van flashbacks naar hun leven van voor the blackout. Hierdoor kun je de personages goed begrijpen en leef je mee met hun situatie.

Met pijl en boog

Revolution is ontzettend spannend om naar te kijken. Het verhaal heeft veel vaart en zit boordevol actie. Omdat munitie verboden is voor de ‘gewone’ burger, wordt er gevochten met zwaarden en pijl en boog. Dat maakt het allemaal net ietsje spectaculairder. Ik vind het heerlijk om naar dergelijke vechtscènes te kijken. Het feit dat de wereld zo groen is geeft bovendien een heel bijzondere sfeer. Zou planeet aarde niet veel beter af zijn zonder al onze bemoeienissen?

Toch heb ik ook een minpuntje. In de eerste helft van het seizoen staat in het teken van Danny. Charlie, Miles en de rest reizen de Militie achterna in een poging de ontvoerde jongen te bevrijden. Deze achtervolging duurt erg lang – en hierin valt het verhaal ook wat in herhaling. Op een gegeven moment weten we het wel. Gelukkig staat er in de tweede helft van het seizoen een hoop onvoorspelbaars in het scenario. Dus doorkijken loont.

De toffe personages, het onvoorspelbare verhaal en de bijzondere sfeer van een wereld zonder elektriciteit hebben me helemaal overtuigd. Oftewel mijn conclusie: Ik ga heel snel door met seizoen twee!

Revolution seizoen 1

7 reacties

 • mypinkfairytale

  20 mei 2015 at 11:18

  Het lijkt mij ook een hele leuke serie! Wat balen dat hij na twee seizoenen gecancelled is. Dat weerhoudt mij er een beetje van om te gaan kijken, omdat ik dan inderdaad bang ben voor een open einde.

  Reageer

  • Marcia

   20 mei 2015 at 14:19

   Ja, ik vond het ook jammer om bij aflevering 1 al meteen te weten dat de serie na twee seizoenen gecanceld is.. Maar ik ben toch erg blij dat ik eraan begonnen ben!

   Reageer

 • saskiapeeters

  20 mei 2015 at 14:07

  Het is echt een geweldige show en ik was zo boos toen het gecanceld werd want er zat een goed verhaal in! Maar ja, tegenwoordig rekken ze liever veel te lang lopende (suffe) shows dan dat ze door gaan met de spanende.

  Reageer

  • Marcia

   20 mei 2015 at 14:20

   Maar jij hebt seizoen 2 dus al gezien?! Is het een open einde, of hebben ze het afgerond omdat ze op tijd wisten dat het gecanceld zou worden? 🙂

   Reageer

   • saskiapeeters

    20 mei 2015 at 14:35

    Helaas is het een open einde. Ze hebben een heel seizoen naar het derde seizoen toegewerkt en ons achter gelaten met lege handen. Er komen wel stripboeken uit met het vervolg heb ik gelezen

    Reageer

 • Jessica

  21 mei 2015 at 12:50

  De serie is gecanceld omdat het tweede seizoen een te groot deel aan kijkers had ingeleverd en de kijkcijfers dus erg laag waren. Het heeft inderdaad een open einde, maar toen ik dat hoorde ben ik gestopt met kijken. Wel gaat het verder als digitaal stripboek zodat het een afgerond einde zal krijgen. Ik heb echter gehoord dat het niet veel voorstelt.

  Reageer

  • Marcia

   21 mei 2015 at 12:56

   Omdat ik seizoen 1 zo tof vond, heb ik besloten om het tweede seizoen – ondanks het open einde – toch maar een kans te geven! Ik ben persoonlijk niet zo’n fan van stripboeken, maar ik zal het proberen.. Als ik er niet teveel van verwacht kan ik er hopelijk toch wel van genieten^^

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan