9: een dystopische animatiefilm

Titel
9
Regisseur
Shane Acker
Acteurs
Elijah Wood
Jennifer Connelly
Crispin Glover
Jaar
2009
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Ik houd enorm van animatiefilms. Van Shrek en Shark Tale tot de onbekendere films als Metropia. De film 9 is geproduceerd door de alom bekende Tim Burton. Een paar jaar geleden zag ik deze film voor het eerst, maar eerlijk gezegd herinnerde ik me er nog maar weinig van. Hoog tijd dus om de film nog eens opnieuw te kijken!

 9

Lappenpoppen in een verwoeste wereld

In 9 komt een kleine lappenpop, 9, tot leven in een verwoeste wereld. Na een wereldramp is de mensheid uitgestorven. Bij toeval ontdekt 9 een kleine gemeenschap poppen. Zij verschuilen zich voor angstaanjagende machines die rondzwerven over het landschap om alle poppen te vernietigen. De poppen moeten in opstand komen om te kunnen overleven. 9 overtuigt hen ervan dat verstoppen geen oplossing is en dat ze moeten uitzoeken waarom de machines uit zijn op hun vernietiging.

Allereerst moet ik zeggen dat ik de poppetjes in deze film zo super schattig vind! Alle negen personages hebben hun eigen karakter, iets wat ik erg leuk en goed gedaan vind. Sowieso is deze film erg mooi geanimeerd. De locaties zorgen voor een bijzondere en duistere sfeer. De world building klopt tot in de details en is oprecht geniaal te noemen. Maar als ik eerlijk ben is het verhaal iets minder sterk: hier en daar laat het plot wat steken vallen. Als kijker vraag je je af waar het verhaal nu precies naar toe gaat.

Industrialisering en de opkomst van robots

Ik vind het erg tof dat deze film de industrialisering en de opkomst van robots als uitgangspunt neemt. Ik denk dat dit een thema is dat altijd actueel blijft. Sinds de ontwikkeling van de eerste computer is er een angst ontstaan onder de mensen; wanneer zal de machine de mensheid overheersen? Dit spanningsveld tussen mens en machine is de reden waardoor de post-apocalyptische samenleving van 9 tot stand gekomen is. Een interessant startpunt voor deze bijzondere film.

Het einde van 9 is wel een beetje een tegenvaller en bovendien behoorlijk moralistisch – echt typisch voor Hollywood. Ik vind het jammer dat zo’n originele en stoere film op zo’n clichématige manier moet eindigen. Voor mijn gevoel doet dit einde wel een beetje af aan de rest van het verhaal.

Al met al is 9 een wondermooie visuele ervaring met super aandoenlijke poppetjes. Het verhaal mist hier en daar wat diepgang, maar het achterliggende thema is relevant en universeel. Drie sterren voor de moeite!

9

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan