The Treatment: het terughalen van verloren herinneringen

Titel
The Treatment
Auteur
Suzanne Young
Serie
The Program #2
Uitgeverij
Simon Pulse
Jaar
2014
Pagina's
353
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Na het lezen van The Program – een wereld waarin zelfmoord onder jongeren is uitgegroeid tot een epidemie – begon ik meteen in het vervolg. Helaas vond ik The Treatment toch iets minder goed dan haar voorganger.

Let op! The Treatment is het vervolg op The Program. Als je het eerste deel in deze serie nog niet hebt gelezen, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over The Treatment zelf spoiler ik natuurlijk niet.

 The Treatment - Suzanne Young

Op de vlucht

Hoe stop je een epidemie? Sloane en James zijn op de vlucht. Ze hebben op het nippertje de zelfmoordepidemie en The Program overleefd. Maar het gevaar ligt op de loer. The Program  is nog niet klaar om hen te laten gaan. Bovendien ontbreken grote stukken van hun herinneringen nog.

Sloane en James slaan op de vlucht met een groep onrustige rebellen. Wie kunnen ze vertrouwen? Hoe komen ze af van The Program? En kunnen ze hun herinneringen ooit nog terugkrijgen?

De sleutel tot het ontsluiten van hun verleden ligt bij The Treatment. Een pil waarmee ze de vergeten herinneringen kunnen terugwinnen. Helaas is er maar een dosis..

Meeslepend geschreven

The Treatment was een heerlijk boek om te lezen. De schrijfstijl was nog net zo meeslepend als in het eerste deel. Het verhaal vond ik persoonlijk iets minder sterk. Desondanks ben ik een hele nacht opgebleven om dit boek uit te lezen.

Wat ik erg tof vond aan dit tweede deel van de serie, is dat we wat meer achtergrondinformatie krijgen over The ProgramThe Treatment en het ontstaan hiervan. Hierdoor krijg je een beter beeld van de wereld waarin Sloane leeft. Toch bevat The Treatment net als het eerste deel maar weinig actie, hoewel dit naar het einde toe iets toeneemt.

The Treatment - Suzanne Young

Liefde, seks en condooms

De romantiek in dit boek is voor mij heel onrealistisch. Er ligt veel nadruk op zoensessies en seks, waardoor het soms voelt alsof de auteur het er te dik bovenop legt. Alsof ze te graag wil laten zien hoe jongeren verliefdheid beleven. Dan komt er ook nog eens een love triangle om de hoek kijken.

Wat ik persoonlijk wel erg goed vind is dat er condooms vermeld worden – op een keer moeten ze snel op de vlucht slaan en hebben ze de condooms op hun laatste schuilplaats vergeten. Hierdoor kunnen ze geen seks hebben. Ik heb laatst voor een opdracht aan de universiteit onderzoek gedaan naar de representatie van seksualiteit in YA boeken en het komt helaas heel vaak voor dat anticonceptie niet genoemd wordt in boeken. Terwijl dit toch zeker een wezenlijk onderdeel is van seksualiteit. Een dikke thumbs up dus voor Suzanne Young om dit in ieder geval bespreekbaar te maken!

Inhoudelijk vond ik The Treatment behoorlijk tegenvallen. Waar The Program me met haar verhaal wist weg te blazen, bleef ik hier toch een beetje teleurgesteld achter. De schrijfstijl is nog altijd heerlijk en we krijgen meer achtergrondinformatie, maar het boek mist naar mijn mening toch echt wel wat actie! Hopelijk weet deel drie me beter te overtuigen.

The Treatment - Suzanne Young

Het-ProgrammaDe-Behandeling
Deze serie verscheen in het Nederlands bij Karakter, met de titels Het Programma en De Behandeling.

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan