9x Science Fiction van eigen bodem

Als groot fan van Science Fiction vind ik het belangrijk om op mijn blog ook aandacht te besteden aan boeken van eigen bodem. Want ook in Nederland en Vlaanderen is er heel wat schrijftalent als het aankomt op het Fantastische Genre. Daarom schotel ik je vandaag 9 van mijn favoriete oorspronkelijk Nederlandstalige sci-fi voor.

Science Fiction van eigen bodem

Alles wat er was – Hanna Bervoets

In Alles wat er was zitten acht mensen voor onbepaalde tijd opgesloten in een schoolgebouw. Ze kwamen hier samen voor de opnames van een wetenschapsprogramma, maar door een enorme knal is dit programma er nooit gekomen. De autoriteiten geven de opdracht ramen, deuren en gordijnen te sluiten en te blijven waar je bent. Tv-redactrice Merel ziet dag na dag de voedselvoorraden slinken terwijl de spanningen tussen de schoolbewoners steeds hoger oplopen.. Een claustrofobisch post-apocalyptisch verhaal dat het kippenvel over je rug doet lopen en je slapeloze nachten bezorgd.

Slaap zacht, Johnny Idaho – Auke Hulst

Auke Hulst schetst in zijn prijswinnende roman Slaap zacht, Johnny Idaho een futuristische wereld, vol technologische gadgets. Compleet overeenkomstig met 1984 speelt surveillance een grote rol: de ‘ogen’ die rondvliegen registreren alles en als je je niet aan de regels houdt staan de ‘Pleasers’ direct op de stoep. Ook de macht van grote multinationals wordt aan de kaak gesteld. Het verhaal speelt zich af op De Archipel, waar de bevolking verdeelt leeft over drie eilanden: Upside (met voor de aller rijksten: Executive), Midlevel en Downside. Drie verschillende personages vertellen ieder hun eigen levensverhaal – William Gerson, Hatsu en Johnny Idaho – en natuurlijk raken deze verhalen in elkaar verstrikt. Slaap zacht, Johnny Idaho is een boek wat je liefst zo traag mogelijk leest vanwege de wondermooie schrijfstijl. Een origineel verhaal bomvol maatschappijkritiek.

Weerwater – Renate Dorrestein

Weerwater is een onwaarschijnlijk verhaal waarin alleen Almere de apocalyps overleeft. Toch voelt het verhaal pijnlijk realistisch aan – waar ik op voorhand nog wat lacherig deed over de premisse, ben ik nu helemaal overtuigd dat Almere een stad is die de apocalyps kan weerstaan. Een onheilspellend en lichtelijk luguber verhaal dat je in je handen laat knijpen van geluk. Wij mogen nog in een wereld vol van technologische gemakken leven. Ik ben fan van dit boek!

Science Fiction van eigen bodem

De Engelenmaker – Stefan Brijs

Velen zullen De Engelenmaker niet als Science Fiction verhaal beschouwen, maar ik zie in dit plot toch zeker een wat-als experiment. Het verhaal gaat over dokter Victor Hoppe die na twintig jaar terugkeert naar zijn geboortedorp Wolfheim. De bekrompen dorpelingen kijken met argwaan naar de dokter – en de drie baby’s die hij mee heeft. Wat is er hier allemaal aan de hand? De Engelenmaker is een spannend verhaal waarover ik verder niet te veel wil prijsgeven, behalve dan dat het zeker weten absoluut de moeite waard is.

Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij – Joost Vandecasteele

In Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij schetst Joost Vandecasteele in elf kortverhalen een bizarre, post-apocalyptische toekomstvisie. Soms grappig, soms schrijnend, maar altijd pijnlijk actueel. Een verhalenbundel die je met een nieuwe blik naar de huidige maatschappij doet kijken – en je doet afvragen hoe ver deze grauwe versie van Brussel eigenlijk bij ons vandaan is. Rauw en intens. Bonuspunten voor de verwijzing naar Philip K. Dick.

Efter- Hanna Bervoets

Efter is een zeer intrigerend verhaal, wat je een nieuw en origineel perspectief op de liefde aanreikt. Liefde is niet altijd gezond en in de toekomstvisie van Bervoets wordt het zelfs als een ziekte gezien. Het boek kan zowel gezien worden als ethisch – hoe ver mag je gaan met het testen van medicatie? – als filosofisch – wat is liefde eigenlijk? Het heeft mij in ieder geval enorm aan het denken weten te zetten. Het einde van Efter was bovendien enorm onverwacht. De plotwending zag ik zeker niet aankomen en dit bewijst maar weer dat Hanna Bervoerts een meesteres in vertelkunst is. Tel hier de prachtige schrijfstijl en de interessante world building bij op; en je komt uit op een wondermooi boek.

Science Fiction van eigen bodem

Het Atria-Project – Ursula Visser

In Het Atria Project maken we kennis met Abby Ryan, woonachtig in het Zuiden van Australië en beschikkend over de gave om herinneringen uit een vorig leven te zien. Haar vriendin Laura weet haar te overtuigen een groep mensen te ontmoeten die dezelfde gave hebben. Deze ene ontmoeting verandert hun leven drastisch. Het Atria Project zit de groepsleden op de hielen. Wanneer één van hen ontvoerd wordt, zet de complete groep een reddingsactie op. Algauw raken ze verstrikt in een web van leugens, intriges en experimenten. Abby bevindt zich middenin een gevecht om te overleven – een gevecht dat zich niet alleen op aarde afspeelt, maar ook op de planeet Atria. Het verhaal leest als een trein en is te omschrijven als een originele paranormale thriller die halverwege opeens een tintje Science Fiction blijkt te hebben.

Max Havelaar met zombies – Martijn J. Adelmund

Batavus Droogstoppel, makelaar in koffie (Last & Co, Lauriergracht no. 37), laat door zijn stagiair Ernst Stern een verhaal samenstellen uit de notities van een oude vriend. Het moet een boek worden over de koffieproductie op Java van de afgelopen twintig jaar. Maar Stern heeft andere plannen. In zijn wonderlijke vertelling komt het hoofdpersonage Max Havelaar, assistent-resident in het tropische Rangkasbitoeng, oog in oog met zombies te staan. Al met al bleek al na een aantal hoofdstukken dat Max Havelaar met zombies geen boek voor mij was. Zowel de thematiek van de koffieproductie als de setting in Nederlands-Indië spreken mij persoonlijk niet aan. De verschillende vertelperspectieven vond ik eerder verwarrend dan interessant. De horrorelementen zijn echter erg sterk, dus ik denk dat de liefhebbers van zombies en/of horror zich wel zullen vermaken met deze roman.

Grenzen – Thomas Meurkens

Grenzen speelt zich af in de 23e eeuw; wanneer een uitgebreide virtuele wereld heel normaal is. Iedereen heeft in z’n pols een ingebouwd scherm dat in verbinding staat met een apparaatje in het brein. Op deze manier wordt iedere mens en iedere informatie getraceerd, gemonitord en doorgegeven. In de stad Panthea leeft de bevolking verdeeld in zones. Maz woont in zone 2, waar iedereen rijk, gelukkig en zorgeloos is – een plek zonder pijn, schuldgevoelens of spijt. Dan ontmoet hij Mischa en Maz wordt spontaan verliefd. Zijn hele wereldbeeld begint hierdoor te wankelen.

Meer Science Fiction titels van eigen bodem ontdekken? Stay tuned, want binnen twee weken verschijnt de Young Adult editie van dit artikel. En natuurlijk blijf ik ook gewoon in het dagelijks bloggen aandacht besteden aan boeken van Vlaamse en Nederlandse auteurs.

10 reacties

 • Chantal

  23 maart 2017 at 10:31

  Ik wist helemaal niet dat Renate Dorrestein science fiction heeft geschreven. De omschrijving van het boek maakt in ieder geval nieuwsgierig 😉

  Reageer

  • Marcia

   26 maart 2017 at 19:15

   Ik vond het echt een verrassend goed boek en erg beklemmend. Een aanrader!

   Reageer

 • Pingback: Vereerd om in het rijtje te staan… | Ursula Visser

 • saartje

  23 maart 2017 at 20:37

  Ik heb er toch al twee van gelezen: Alles wat er was en De Engelenmaker. Dat boek van Joost Vandecasteele wil ik wel eens lezen. Ik ben in het algemeen wel fan van hem.

  Reageer

  • Marcia

   26 maart 2017 at 19:16

   Ik heb zelf nog weinig boeken van Joost Vandecasteele gelezen, maar door deze verhalenbundel ben ik wel nieuwsgierig geworden naar meer!

   Reageer

 • Elsy

  24 maart 2017 at 09:57

  Nr. 7 Het Atria Project heb ik gelezen. Het is een spannend boek met verrassende wendingen. Ik hou er wel van 🙂

  Reageer

  • Marcia

   26 maart 2017 at 19:17

   Ik vond het Atria Project inderdaad een heel verrassend verhaal!

   Reageer

 • Annemieke

  26 maart 2017 at 20:09

  Interessante lijst. Voornamelijk Het Atria Project trekt mij aan.

  Reageer

  • Marcia

   26 maart 2017 at 20:29

   Door de combinatie van het paranormale met science fiction, denk ik dat dit boek ook wel iets voor jou zal zijn 🙂

   Reageer

 • Pingback: Dancing out of March 2017 – A Dance With Books

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan