Empty: Een toekomst waarin alle fossiele brandstoffen op zijn

Marcia van der Zwan26 december 201680/1004
Titel
Empty
Auteur
Suzanne Weyn
Uitgeverij
Scolastic Press
Jaar
2010
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

In Empty schetst Suzanne Weyn een wereld waar de olie bijna op is. De olieprijzen stijgen de pan uit, maar dat is het niet het enige. Veel van onze vertrouwde alledaagse voorwerpen, denk aan een balpen of nagellak, zijn gedeeltelijk van olie gemaakt. Het leven van Gwen en Tom is niet langer wat het geweest is.

Empty

Geen gas en geen olie

Empty speelt zich af in een alledaagse Amerikaanse stad (Sage Valley) op het punt dat alle fossiele brandstoffen wereldwijd aan het opraken zijn. In deze zeer nabije toekomst is er geen gas, geen olie, geen hitte. Mensen kunnen niet langer autorijden. Supermarkten zijn leeg. Winkelcentra zijn gesloten. Na jaren van globalisering, is de samenleving weer aangewezen op zijn lokale omgeving. Niemand had verwacht dat het einde van de wereld zoals wij die kennen, zo snel zou komen. Toch moeten Gwen, Niki en Tom proberen te overleven in een wereld zonder olie.

Toen ik Empty voor het eerst in handen kreeg, was teleurstelling het eerste wat door me heen ging. Het boek was namelijk veel dunner dan in had verwacht. Slechts 192 pagina’s telt dit korte verhaal. Nadat ik van mijn eerste teleurstelling was bekomen zag ik echter ook de positieve kant. Het nodigt namelijk wel uit om zo’n dun boek ‘even tussendoor’ te lezen.

Empty

Een realistische toekomstvisie

Empty is een tof verhaal over een wereld zonder olie, een zeer beangstigende doch realistische toekomstvisie. Het zou zo maar kunnen dat dit boek een toekomstige realiteit schetst. Eerst worden de prijzen enorm opgevoerd en er ontstaat een oorlog om het laatste beetje olie. De rijke elite kan in het begin nog aan olie komen en mensen weigeren te geloven dat de olie op raakt. Het duurt een behoorlijke tijd voordat mensen beseffen dat er iets moet veranderen aan onze manier van leven. Het verhaal zelf wordt aangevuld met krantenartikels tussen de hoofdstukken, die je ook de wereldwijde gevolgen van het gebrek aan olie meegeven. Zo lees je niet enkel over de persoonlijke problemen van de personages.

De romantiek in Empty vond ik behoorlijk cliché. Ons hoofdpersonage Gwen, een beetje een outsider, is al jaren verliefd op de populaire Tom Harris. ’s Avonds klimt ze op het dak van haar huis om hem te bespieden – dat is best een beetje creepy toch? En hoe kan ze verliefd zijn op iemand die ze alleen maar van een afstandje ‘kent’? En dan komt er ook nog een liefdesdriehoek in het verhaal, helaas!

Empty

Een politiek-maatschappelijke boodschap

De laatste pagina van het boek vond ik ietwat belerend; er zit sowieso een heel duidelijke politiek-maatschappelijke boodschap in Empty. Op zich niet is dat niet erg, maar op de laatste pagina schemert het er iets te veel doorheen. Ik begrijp dat dit boek een waarschuwing naar de toekomst moet zijn, maar als je concrete tips voor het echte leven wilt geven, moet je dat misschien niet in Young Adult fictie doen, maar eerder in de politiek.

Ondanks mijn kritiekpuntjes heb ik zeker genoten van dit boek. Haar realistische toekomstvisie, de toffe krantenartikels en het geslaagde what if – experiment wisten mij te smaken. Empty had van mij nog veel langer mogen duren! Alleen de romantiek had beter uitgewerkt mogen worden en het einde was me iets te belerend. Wel vond ik het heerlijk dat het een standalone is en je dus niet meteen weer vastzit aan een nieuwe serie. Een fijne aanrader voor tussendoor.

Empty

4 reacties

 • セレネ

  26 december 2016 at 12:57

  Als het verhaal wat langer was geweest, had de romantiek misschien wel beter uitgewerkt kunnen worden? Of was er daarvoor te weinig verhaal eromheen?

  Reageer

  • Marcia

   26 december 2016 at 13:08

   Hmm.. ik denk dat de schrijfster gewoon te veel gefocust was op het plot en de world building, dat ze gewoon weinig aandacht had voor de liefde. Zelfs met meer pagina’s verwacht ik niet dat er opeens geen sprake meer is van insta love of een liefdesdriehoek :p

   Reageer

 • nikitamaes

  27 december 2016 at 00:11

  Ik ben totaal niet voor science fiction, maar iets in dit boek spreekt me aan… En als het niet leuk is dan raak ik wel door die 192 pagina’s heen. En dat van die politiek, bijna niemand luistert naar de politiek volgens mij dus denk dat we gewoon de gevolgen zullen moeten gaan dragen over een paar jaar… xxx

  Reageer

 • Pingback: Empty van Suzanne Weyn |

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan