Geek: een partyspel over popcultuur

Marcia van der Zwan22 november 201680/10012
Titel
Geek!
Gamedesign
Sébastien Moricard
Eindredactie
Floor Appelman
Uitgever
Luitingh-Sijthoff
Jaar
2016
Aantal spelers
2-12
Speelduur
ca. 30 minuten
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Toen ik door de najaarsbrochure van LS Amsterdam bladerde, werd ik meteen enthousiast bij het zien van Geek! – het partyspel over popcultuur. Ondertussen is dit spel in de winkels verschenen en mocht ik het testen. Ben ik echt zo’n grote geek als ik mezelf toeschrijf? Of geeft dit spel mij andere inzichten?

Geek! een partyspel over popcultuur

Klein maar fijn

Toen ik Geek! ontving van de postbode, was ik eerlijk gezegd behoorlijk verbaasd over het kleine doosje, amper 10 bij 10 cm. Als je de deksel eraf neemt word je in de inhoud echter allesbehalve teleurgesteld: de doos is goed gevuld en bevat 250 kaarten, een zandloper en een spelregelboekje. Hoewel het natuurlijk handig is om eerst de spelregels te lezen, kon ik mijn nieuwsgierigheid niet langer bedwingen. Ik pakte meteen een kaart in de categorie boeken en was blij direct een Harry Potter vraag te treffen.

Geek! een partyspel over popcultuur Geek! een partyspel over popcultuur

Zes verschillende categorieën

De vragen van Geek! zijn verdeeld over zes categorieën, namelijk games, strips, boeken, tv-series, films en manga en anime. Per categorie zijn er bovendien drie moeilijkheidsgraden: makkelijk, pittig en episch moeilijk. Het toffe is dat je zelf op voorhand de categorieën én de moeilijkheid kiest waarop je wil spelen. Maar onthoud: hoe moeilijker de vraag, hoe meer punten een correct antwoord waard is.

Dat is overigens niet de enige manier waarop je je eigen lot kunt sturen. Wanneer er bijvoorbeeld een kaart gepakt wordt uit je categorie films, mag je als team ook nog kiezen uit twee werelden waarover je een vraag wilt beantwoorden – bijvoorbeeld Star Wars of Ghostbusters. Op deze manier kun je als team proberen in te schatten waar de expertise van de teamleden precies ligt.

Geek! een partyspel over popcultuur

De missiekaarten

Geek! bestaat niet alleen maar uit VRAAG-kaarten; er zijn ook vier verschillende missiekaarten. Allereerst heb je de Battle!-kaart – mijn persoonlijke favoriet! – die een discussiepunt uit een bepaald fandom behandelt. Bijvoorbeeld: Had Hermelien niet beter voor Harry Potter kunnen kiezen? Met behulp van steen, papier en schaar wordt er gestemd en het antwoord met de meeste stemmen levert punten op. Een heel originele toevoeging, omdat je enerzijds je eigen mening kunt vormen, maar ook kunt proberen strategisch te zijn en de mening van een ander te raden.

Bij de tekenopdracht krijg je 30 seconden de tijd om een voorwerp, personage of plaats te tekenen en bij mime moet je een personage uitbeelden. Heb je ooit al geprobeerd om R2-D2 uit te beelden? Ik kan je vertellen dat dit nog niet zo gemakkelijk is. Ten slotte heb je nog de Error 404 kaarten, die je kunt inzetten om het andere team dwars te zitten.

Geek! een partyspel over popcultuur

Een spel voor echte geeks

Zoals je hierboven ziet heeft iedere kaart een zonzijde (de witte kant) en een maanzijde (de zwarte kant). Wanneer je het spel start, stel je eerst alle vragen en opdrachten van de zonzijde. Zin in revanche? Zonder opnieuw de categorieën en moeilijkheidsgraden te kiezen kun je nog eens opnieuw spelen met de maanzijde. Dat vind ik persoonlijk echt een groot pluspunt!

Geek! is een heerlijk spel. De grote diversiteit aan fandoms waar je uit kunt kiezen maakt het spel verrassend en moeilijker dan gedacht. Lang leve de Harry Potter vragen om wat punten binnen te sprokkelen.. Stiekem is Geek! een best wel confronterend spel. Van Jimi wist ik wel dat hij geen geek was – toen hij mij leerde kennen wist die jongen niet eens wat een spoiler of fanfiction was – maar voor mezelf had ik toch wel een hoger geek gehalte geschat. Helaas waren er vele vragen waarop ik een antwoord schuldig moest blijven. Op deze manier is Geek! echter wel de ideale manier om nog meer toffe boeken, films, series en games te ontdekken. Ik weet zeker dat dit spel tijdens vele feestjes op tafel zal komen!

Geek! een partyspel over popcultuur

Met dank aan VBK België voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

12 reacties

 • mariaharut

  22 november 2016 at 07:14

  Dit lijkt me echt een super leuk spel!! Vooral met die fandoms enzo?

  Reageer

 • daenelia

  22 november 2016 at 10:01

  The evil league of evil, dat wist ik zelfs en ik heb Dr Horrible’s nog niet eens gezien! 🙂 Awww. Ik ben dus weer veel geekier dan ik dacht. Hoewel ik een voorkeur heb voor de term Nerd, want ik zie mezelf niet als geek.

  Reageer

  • Marcia

   22 november 2016 at 16:39

   haha ik zie mezelf juist eerder als een geek in plaats van een nerd :p

   Reageer

 • Nancy

  23 november 2016 at 10:20

  Oeioei! Als ik de vragen zo bekijk, dan vrees ik dat ik ook gigantisch zou flateren. En ik dacht nog wel dat ik ook wel wat wist…
  Maar ik ben wel nieuwsgierig om het ooit eens te spelen ergens 🙂

  Reageer

  • Marcia

   23 november 2016 at 21:48

   Altijd welkom om het hier eens te komen proberen 😀 en anders breng ik het eens mee naar een leesclub of ander boekig event!

   Reageer

 • Sasha Elle

  23 november 2016 at 19:11

  Ik denk dat ik niet mijn secret santa geschenk heb gevonden, bedankt Marcia!

  Reageer

 • Ogma

  23 november 2016 at 20:28

  Sweet lord dat spel moet ik hebben!!!!!

  Reageer

  • Marcia

   23 november 2016 at 21:50

   Zeker een dikke vette aanrader!!

   Reageer

 • zwartraafje

  24 november 2016 at 14:37

  Dit spel sprak me meteen aan toen ik het in de catalogus van LS Amsterdam zag staan. Alleen dacht ik dus echt dat het de Geeky-variant van Trivial Pursuit zou zijn. Leuk dus om te ontdekken dat het toch een andere uitwerking kreeg. Ik zou net als jij lang niet alle antwoorden weten hoor. Uit de Manga-categorie waarschijnlijk zelfs geen een.

  Reageer

  • Marcia

   26 november 2016 at 20:42

   haha pff nee die manga vragen zijn veel te moeilijk voor mij! Maar gelukkig kun je zelf de categorieën kiezen waarin je speelt – en leuk is dat dat natuurlijk varieert naar gelang de mensen die aan tafel schuiven 🙂

   Reageer

 • Karlijn

  24 november 2016 at 20:58

  Nu ben ik niet zo snel van de spelletjes, maar dit klinkt echt heel leuk om een keer te doen! Al ben ik bang dat mijn “geek” kennis zal gaan tegenvallen als ik deze vragen zo zie 😉

  Reageer

  • Marcia

   26 november 2016 at 20:44

   haha ja ik was ook veel minder geeky dan verwacht 😛

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan