De wereld achter het water: een doorsnee dystopisch verhaal

Marcia van der Zwan9 november 201660/1003
Titel
De wereld achter het water
Auteur
Jen Minkman
Serie
Het eiland #2
Uitgeverij
Storm Publishers
Jaar
2016
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Halverwege 2016 noemde ik Jen Minkman als mijn favoriete nieuwe auteur. Zowel Het boek van voorheen als haar kortverhalen Exodus en Vuurvlieg waren favoriet. Ik had dan ook erg hoge verwachtingen voor De wereld achter het water, het vervolg op Het boek van voorheen. Helaas was dit boek niet helemaal wat ik ervan verwachtte.

Let op! Als je Het boek van voorheen nog niet gelezen hebt, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over De wereld achter het water zelf verklap ik natuurlijk niets!

De wereld achter het water

Onderweg naar een andere wereld

Leia en Walt zijn samen met hun nieuwe vriend Tony op weg naar de Wereld achter het Water. Ze reizen per boot naar het land Cornwall, waar de inwoners van Bodmin en Dartmoor in vrede met elkaar leven. Iedereen volgt de regels van de religie en geweldloosheid lijkt de belangrijkste norm te zijn. Helaas ontdekken ze al snel dat Cornwall niet echt de ideale samenleving blijkt te zijn. Na een verboden reis naar Exeter, de oude stad van hun voorvaderen, willen Leia en Walt niets liever dan terugkeren naar hun eiland. Maar of dat zo gemakkelijk zal zijn?

Ondertussen is het voor de achterblijvers op het Eiland ook niet gemakkelijk om te wennen aan hun nieuwe levens. Er zijn nog altijd veel vooroordelen over de ‘andere kant van de muur’. Lang niet iedereen is blij dat deze tweedeling verleden tijd is.

Te veel religieus gebabbel

Ik was groot fan van Het boek van voorheen, maar dit vervolg vond ik persoonlijk een stuk minder goed. Op de een of andere manier wist het verhaal me niet te raken en ik vond al het religieuze gebabbel iets te veel van het goede. Waar het eerste deel me aan het lachen wist te maken met de Star Wars verwijzingen, miste ik hier een originele invalshoek. Het land aan de overkant van het water was voor mij een mengeling van iets wat ik al in zoveel andere dystopische en/of fantasy boeken gelezen heb.

Ook de romantiek was voor mij – net als in het eerste boek – iets te clichématig. Ik voelde persoonlijk niets bij de personages en hun onderlinge relaties deden me weinig. Wel vind ik het tof dat we in dit boek Alisa beter leren kennen. Ik denk dat ze meteen mijn nieuwe favoriete personage is geworden.

De wereld achter het water is een boek met een vlotte schrijfstij. Door het onoriginele plot weet het de middenmoot van YA dystopia helaas niet te overstijgen. Een prima verhaal, maar door mijn positieve ervaringen met Jen Minkmans eerdere werk wist dit boek niet aan mijn verwachtingen te voldoen. Dit verhaal heb ik al eerder gelezen, maar nog nooit met zo’n prachtige cover.

De wereld achter het water

Met dank aan Jen Minkman en Storm Publishers voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

3 reacties

 • zonenmaan11

  9 november 2016 at 18:08

  Ik kan me erg vinden in je recensie. Ik vond ook dat dit tweede deel wat speciaals miste.

  Reageer

 • Rowan

  9 november 2016 at 21:04

  Hm, ik vond het vervolg juist stukken leuker en spannender dan het eerste deel! Grappig, want ik zie zoveel verschillende meningen en recensies verschijnen over dit boek haha.

  Reageer

  • Marcia

   11 november 2016 at 13:31

   Echt bijzonder inderdaad hoe meningen kunnen verschillen!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan