Vuurvlieg: de grenzeloze fantasie van Jen Minkman

Marcia van der Zwan15 augustus 201680/1004
Titel
Vuurvlieg
Auteur
Jen Minkman
Uitgeverij
Dutch Venture Publishing
Jaar
2015
Pagina's
34
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Onlangs benoemde ik Jen Minkman tot mijn favoriete nieuwe auteur van 2016. Ik heb Het boek van voorheen met veel plezier gelezen. Ook kortverhaal Exodus wist me enorm te verrassen. Met dit regenachtige weer leek het me hoog tijd om Vuurvlieg te lezen – een dystopisch kerstverhaal.

Vuurvlieg

Het leven na de Grote Overstroming

Zlata woont in de Staat van Ebrus, het enige stukje menselijke beschaving dat nog over is na de Grote Overstroming. Ze werkt dag in dag uit op het Nationale Arbeidskantoor. Net als alle andere inwoners van 16 jaar en ouder. Zlata houdt zich aan de strenge regels van de Staat. Zo is het de burgers van Ebrus niet toegestaan om de zee die de Ommuurde Stad omringt te bezoeken, zich na spertijd nog buiten te bevinden, zich meer dan drie keer per jaar ziek te melden of zelfs te zingen.

Ondanks dat Vuurvlieg slechts 30 pagina’s telt, zie je de wereld waarin Zlata leeft goed voor je. Jen Minkman schept een wereld die voor het overgrote deel overstroomd is. Het laatste beetje van de mensheid heeft zich verschuild in Ebrus. De burgers wonen in hoge appartementsblokken. Hoe rijker je bent, hoe hoger je woont. Mocht er opnieuw een vloedgolf komen, dan zitten de rijkere mensen relatief veiliger. Ik vind dit een zeer interessante toekomstvisie. Kleine details in het verhaal maken dat het heel geloofwaardig overkomt.

Een dystopisch kerstverhaal

Vuurvlieg is een dystopisch kerstverhaal, dat door het thema religie een beetje doet denken aan De Kruisdraagster. Ook in dit boek is religie immers verboden, al hebben mensen daar wel nog toegang tot de bijbel (die in de bibliotheek bij de afdeling Science Fiction staat).

Het kerstverhaal voelt wel een beetje als een inleiding op een groter geheel; bijvoorbeeld een verhaal over hoe Zlata zich aansluit bij de rebellen en zich tegen haar eigen familie keert. Hopelijk komt er ooit een compleet boek over de Staat van Ebrus. De titel Vuurvlieg past in ieder geval enorm goed bij de boodschap van het verhaal. Minkman heeft met dit kortverhaal opnieuw bewezen over een jaloersmakende dosis fantasie te beschikken en een sterke wereld neer te kunnen zetten. Ondanks dat het hartje zomer is deed Vuurvlieg me nu al verlangen naar een witte kerst.

Vuurvlieg

Met dank aan Jen Minkman en Dutch Venture Publishing voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

4 reacties

 • ursulavisser

  15 augustus 2016 at 10:11

  Een aantal boeken van Jen staan ook nog op mijn te lezen lijstje.

  Reageer

  • Marcia

   15 augustus 2016 at 11:03

   Ik kan je zeker Het Boek van Voorheen aanraden; echt een tof en origineel boek!

   Reageer

 • runawayisabella

  15 augustus 2016 at 11:26

  Klinkt als een interessant verhaal! Ik moet echt eens wat van deze schrijver gaan lezen.

  Reageer

 • Rowan

  15 augustus 2016 at 21:24

  Dit klinkt gaaf! Ik vond Het Boek van Voorheen ook super tof, dus deze ga ik misschien ook wel aanschaffen. 🙂

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan