Exodus: Onvoorspelbaar post-apocalyptisch kortverhaal

Titel
Exodus
Auteur
Jen Minkman
Uitgeverij
Dutch Venture Publishing
Jaar
2016
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Exodus is een kortverhaal over het einde van de wereld. Het leven op aarde is niet langer zoals we gewend zijn en Sara moet er alles aan doen om te overleven – en een plekje te bemachtigen op een ruimteschip dat haar een kans op een nieuw leven biedt. Met Exodus sleepte Jen Minkman, ook bekend van Het boek van voorheen, de tweede prijs van de Harland Awards Verhalenwedstrijd 2016 in de wacht.

De ruimte is de enige hoop van de mensheid

Exodus schetst een post-apocalyptische wereld, geteisterd door klimaatverandering en oorlogen. De enige hoop van de mensheid is de ruimte, maar zijn er genoeg plaatsen aan boord van COSMA XI om iedereen naar Mars te vervoeren?

‘De tijd is hier oud. Ouder dan de gescheurde en geblakerde grond, ouder dan de uitgedroogde begroeiing en de stoffige weg die zich als een trage slang door de woestijn slingert op weg naar de trillende horizon.
Ik weet niet meer hoe lang ik hier al ben, maar ik voel me net als die slang – voor eeuwig op weg naar een bestemming die buiten zicht ligt. Pas als ik omhoog kijk, zie ik waar ik naar verlang. Een strakblauwe lucht. Mijn visioenen zijn blauw. Mijn ogen zijn hongerig.
Het huisje staat aan de rand van wat eens een meer moet zijn geweest. Als ik naar buiten kom en op de veranda ga staan op het heetst van de dag, is de lucht zo warm dat de trillingen op golven lijken en het meer opnieuw gevuld wordt met een watervlakte van lucht, al kan die mijn dorst naar blauw niet lessen.
De klok boven de deur is kapot. De tijd is hier niet alleen oud, maar lijkt ook niet te verstrijken.
Toch wacht ik.’

De proloog van Exodus is wondermooi geschreven. Poëtisch en simplistisch tegelijkertijd. Een proloog die ervoor zorgt dat je meteen in het verhaal wilt duiken! Ook in de rest van het verhaal kwam ik een aantal zeer mooie quotes tegen. Jen Minkman heeft een heel mooie schrijfstijl, waardoor je het verhaal in één ruk wilt uitlezen.

Een interessante post-apocalyptische wereld

In Exodus wordt een toffe post-apocalyptische wereld geschetst. Niet alleen speelt de opwarming van de aarde een belangrijke rol. Er zijn ook mensen die de aarde achter zich laten voor een nieuw leven op Mars. Ondanks dat dit slechts een kortverhaal is, krijg je enorm veel informatie over de wereld waarin Sara moet zien te overleven.

Niet alleen de world building klopt tot in de details, ook het plot van Exodus is ijzersterk. Bovendien kent het verhaal een zeer onvoorspelbaar einde – eentje die ervoor zorgt dat je het hele verhaal nog eens opnieuw wilt lezen. Had je dit kunnen zien aankomen?!

Ik denk dat het verhaal van Exodus zich prima zou lenen voor een compleet boek. Of in ieder geval de wereld. Ik zou wel willen weten hoe het de laatste mensen op aarde zal vergaan of juist de mensen die ervoor kozen om naar Mars te gaan. Een toekomstvisie die intrigeert en die mijns inziens nog veel verder uitgewerkt mag worden.

De cover en het verhaal matchen niet

Toch heb ik ook een puntje van kritiek. Zelf vind ik dat de cover van Exodus niet echt aansluit bij het stoere karakter van het verhaal. De cover is mij iets te meisjesachtig en iets te ‘paranormal romance‘ als je begrijpt wat ik bedoel.

Exodus is met haar intrigerende, post-apocalyptische verhaal een absolute aanrader. Het verhaal heeft je beet vanaf de eerste regel van de proloog en weet door een onverwachte wending van begin tot eind te verrassen. De wereld zit bovendien enorm goed in elkaar, zeker als je bedenkt dat het slechts een kortverhaal is. Een verhaal dat je doet snakken naar meer!

Met dank aan Jen Minkman en Dutch Venture Publishing voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

7 reacties

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan