Heksenhoeve: Spannende en realistische thriller met fantasy-elementen

Marcia van der Zwan24 oktober 201680/1007
Titel
Heksenhoeve
Auteur
An Janssens
Uitgeverij
Luitingh Sijthoff
Jaar
2016
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Wie de Heksenhoeve binnengaat, komt nooit meer naar buiten. Met deze spannende premisse wist An Janssens me te lokken om een stapje uit mijn comfort zone te doen en een politiethriller met fantasy elementen te lezen. En daar heb ik zeker geen spijt van – ondanks de slapeloze nachten..
Heksenhoeve

De Heksenhoeve in het Meerdaalwoud

Op een oude boerderij in het Meerdaalwoud nabij Leuven leven de bewoners nog als honderd jaar geleden. Er is geen elektriciteit, de wc is een hokje buiten en water komt uit de waterput. Wie of wat houdt de bewoners daar? Waarom vermijden alle levende wezens de verscholen boerderij? En op welke manier staan deze mensen in verband met de moord op een studente in Leuven?

Sander Dats, hulpje bij de federale politie, lijkt de enige te zijn die deze vragen stelt. De politie heeft de moord op de studente al snel in de schoenen van haar ex-vriend geschoven. Maar Sander voelt aan dat de Heksenhoeve in het Meerdaalwoud er iets mee te maken heeft. Wanneer Sanders ex Anouk op de Heksenhoeve terechtkomt, willen de bewoners haar niet meer laten gaan. Dan is het tijd om voor eens en voor altijd korte metten te maken met zijn kwalificering als hulpje.

Heksenhoeve

Een obsessie met cijfers

Het leukste aan Heksenhoeve was voor mij persoonlijk het hoofdpersonage Sander. Zijn allesoverheersende teldwang maakt hem een bijzonder personage, maar tegelijkertijd ook heel realistisch. Zijn neurotische trekjes geven hem een diepere laag en zijn obsessie met cijfers lijkt zelfs goed van pas te komen! Ook Anouk is meer dan de ex-vriendin van Sander. Ze is onlangs dertig geworden, viert kerstmis helemaal alleen en heeft een zeer moeizame relatie met  haar moeder. Als lezer wil je – naast het moordmysterie oplossen – maar al te graag ontdekken waarom Anouk zo verdrietig is.

An Janssens heeft ervoor gekozen om niet alleen vanuit Sanders perspectief te schrijven, maar ook vanuit die van Anouk. Op deze manier wordt Heksenhoeve meer dan alleen maar een politiethriller waarin een moord wordt opgelost. Je leest via Anouk ook hoe het er in het Meerdaalwoud aan toe gaat. Dit is voor mij een groot pluspunt aan het verhaal.

Heksenhoeve

Rillingen over mijn rug

Ook moet ik zeggen dat ik Heksenhoeve enorm spannend vond. Enerzijds is het verhaal heel realistisch en speelt het zich af in Leuven. Anderzijds krijg je te maken met fantasy-elementen die zijn toegevoegd aan het plot. Ook deze komen erg geloofwaardig over. Het boek is enorm goed geschreven en tijdens het lezen liepen de rillingen soms letterlijk over mij rug! Alleen het einde vond ik persoonlijk een beetje te snel gaan.

Heksenhoeve is een heel ander boek dan ik normaal gezien zou uitkiezen. Het is eigenlijk een politiethriller met een vleugje fantasy. Ik heb van pagina een tot en met het einde genoten – en af en toe flink zitten gruwelen. Ik vind vooral de personages erg sterk uit de verf komen. De twee karakters zijn goed uitgewerkt en geven samen met de perspectiefwisseling een diepere laag aan het verhaal. Ook vind ik dat Heksenhoeve erg origineel is, al heb ik persoonlijk maar weinig ervaring met het lezen van thrillers. Alleen de ontknoping had voor mij iets uitgebreider gemogen, maar al met al heb ik ontzettend genoten van dit verhaal. Zeker ook door de kleine extra dingetjes (bv. de getallen) waardoor het plot tot in de details klopt.

Met dank aan VBK België en Luitingh Sijthoff voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

Heksenhoeve

Op 1 november presenteert An Janssens haar boek Heksenhoeve officieel op de boekenbeurs in Antwerpen. En ik mag haar interviewen! Kom je ook?

7 reacties

  • Marcia

   25 oktober 2016 at 21:24

   Het is zeker een aanrader!

   Reageer

 • Ga

  24 oktober 2016 at 19:12

  Ik ook heb het boek gelezen,met Sander voelde ik mij het meest verbonden. Zalig het einde bleef in mijn ogen een beetje open. Sander en Anouk, misschien wordt het toch wat !…Van begin tot einde heb ik genoten van de aangename schrijftaal, het spannend verhaal, en het dieperliggende dilemma, wat zou ik doen? Wil ik blijven leven en wat heb ik er voor over.

  Reageer

  • Marcia

   25 oktober 2016 at 21:27

   Ik ben het helemaal met je eens! Het einde had inderdaad iets beter afgewerkt kunnen worden, maar voor de rest kon ik me enorm goed inleven in het verhaal.

   Reageer

 • zwartraafje

  26 oktober 2016 at 18:21

  Ook voor mij was het boek een meevaller. Ik heb het interview in mijn agenda genoteerd maar tot nu toe ziet het er naar uit dat ik die dag niet op de Boekenbeurs ga geraken. Al hoop ik uiteraard dat daar misschien toch nog verandering in komt. De afgelopen jaren ben ik immers steeds naar de voorstelling van An Janssens haar nieuwe boeken gegaan om vervolgens mijn boek te laten signeren. Het zou leuk zijn mocht dat ook dit jaar lukken. Jou ontmoeten is uiteraard nog wat extra motivatie.

  Reageer

  • Marcia

   27 oktober 2016 at 09:45

   Het zou super leuk zijn als je naar de boekpresentatie komt! En anders zien we elkaar op 5 november 🙂

   Reageer

 • Pingback: Presentatrice / Interviewer / Host – Marcia van der Zwan

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan