Because it is my blood: criminaliteit à la The Godfather

Titel
Because it is my Blood
Auteur
Gabrielle Zevin
Serie
Birthright #2
Uitgeverij
MacMillan
Jaar
2012
Pagina's
368
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Na het lezen van All These Things I´ve Done twijfelde ik of ik me opnieuw wilde laten onderdompelen in het criminele milieu waar Anya Balanchine het middelpunt van is. Een wereld waar chocolade verboden is klinkt misschien interessant. Door de overdreven focus op romantiek wist het eerste boek me helaas niet te overtuigen. Aangezien ik Because it is my Blood al in de kast had staan, besloot ik dit vervolg toch maar een kans te geven. Dat pakte zeer goed uit. Gelukkig.

Let op: Because it is my Blood is het vervolg op All These Things I´ve Done. Als je dit boek nog niet gelezen hebt, kan onderstaande review spoilers bevatten.

Because it is my Blood - Gabrielle Zevin

Vrijgelaten uit de gevangenis

In het New York van het jaar 2083, zoals geschetst in de Birthright trilogie, zijn koffie en chocolade verboden. Papier is moeilijk te vinden en water wordt zorgvuldig in kleine ratio’s over de bevolking verdeeld. New York is een stad vol criminaliteit en armoede. Ons hoofdpersonage Anya bevindt zich midden in deze criminele scene, als dochter van de meest beruchte man in de New Yorkse onderwereld.

Wanneer Anya uit de gevangenis wordt vrijgelaten, hoopt ze dat haar leven weer normaal zal worden. Maar het leven buiten de gevangenis blijkt gevaarlijker dan gedacht. Haar criminele familie zint op wraak. Anya kan niet anders dan voor haar eigen veiligheid het land verlaten. Ze vindt onderdak op een cacaoplantage in Mexico. Hier leert ze alles over het verbouwen en het verhandelen van chocolade – iets wat in New York verboden is. Terwijl Anya zich verschuild ontdekt ze dat haar familie het doelwit is van gewelddadige acties. Meer dan ooit moet Anya, als hoofd van de familie, haar broer en zus beschermen.

Because it is my Blood - Gabrielle Zevin

Eindelijk actie

Because it is my Blood gaat verder waar All These Things I’ve Done gestopt is. Gelukkig heeft dit vervolg veel meer actie dan haar voorganger. In het eerste boek lag de nadruk mijns inziens veel te veel op romantiek. Eindelijk is het niet langer een liefdesverhaal tussen twee jongeren uit verschillende milieus. In Because it is my Blood krijgen we dat vleugje The Godfather wat ons al in het eerste boek beloofd werd.

Het hoofdpersonage Anya Balanchine maakt veel persoonlijke groei door in Because it is my Blood. Niet alleen toont ze eindelijk interesse voor de business van haar overleden vader door zich te later opleiden op de cacao plantages in Mexic. Ook neemt ze de verantwoordelijkheid voor haar broer en zusje meer dan ooit op zich. Anya krijgt steeds meer grip op de wereld, maar net als ze denkt alles te begrijpen, vindt er op nieuw een aanslag op haar leven plaats.

Ik heb genoten van de sarcastische schrijfstijl waarmee Gabrielle Zevin het personage Anya Balanchine tot leven brengt. Bovendien was romantiek niet langer de hoofdfocus van het verhaal, wat Because it is my Blood voor mij persoonlijk veel beter maakte dan haar voorganger. Hoewel ik na boek één eigenlijk niet verder wilde lezen in deze trilogie, ben ik blij dat ik dit dan toch gedaan heb. Het veelbelovende einde van Because it is my Blood maakt me enorm nieuwsgierig naar het laatste boek in deze serie!

Because it is my Blood - Gabrielle Zevin

3 reacties

 • zwartraafje

  16 juni 2016 at 10:14

  Gelukkig zijn er af en toe uitzonderingen waarbij het tweede boek beter is dan zijn voorganger in plaats van een uitgerekte reclamespot die de tijd tussen begin en ontknoping moet opvullen. 🙂

  Reageer

  • Marcia

   19 juni 2016 at 11:48

   Dat is inderdaad een welkome verrassing!

   Reageer

 • Anne

  16 juni 2016 at 11:18

  Ik snap je volledig: een verhaal dat bijna volledig rond romantiek draait is ook niets voor mij 😉

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan