Matched: uitgehuwelijkt door de regering

Titel
Matched
Auteur
Ally Condie
Serie
Matched #1
Uitgeverij
Razorbill
Jaar
2010
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Met de komst van het mooie weer besloot ik om de romantische Matched trilogie van Ally Condie te herlezen voor mijn persoonlijke reread challenge. Het eerste deel stelde alvast niet teleur. Hoewel ik in enige mate wat actie miste, was het verhaal aangenaam om te lezen. Bovendien vond ik de toekomstvisie erg sterk en interessant.

Society beslist

In de toekomst is het dagelijks leven, tot in de kleinste details, in handen van de Society. Hoofdpersonage Cassia kan haar geluk niet op als ze gematcht wordt met haar beste vriend Xander. Dit is voor haar het ultieme bewijs dat de Society perfect is. Al snel komen er echter breuklijnen in dit perfecte voorkomen. Cassia wordt per abuis aan nóg een jongen gematcht en hierdoor krijgt ze steeds meer in de gaten dat de Society iets te verbergen heeft. Wanneer Cassia een steeds kritischere houding ontwikkelt, moet ze oppassen dat de regering niet besluit om maatregelen te nemen.

Het leukste aan Matched vind ik de geschetste toekomstvisie. Het feit dat de Society het leven van haar inwoners tot in de kleinste details bepaalt, vind ik persoonlijk heel intrigerend. Van je werk en je partner tot hoe oud je wordt en wat je eet. Alles wordt besloten door de Society. Hoewel dat op het eerste gezicht misschien heel handig klinkt, ontdekt Cassia al heel snel dat haar wereld niet zo perfect is als zij denkt. Een thema dat me tijdens het herlezen trouwens enorm deed denken aan klassieker This Perfect Day – waarin een computersysteem over alle details van het dagelijks leven beslist.

Romantiek van begin tot eind

Wel moet ik zeggen dat het verhaal van Matched behoorlijk weinig actie kent. Tijdens het lezen vond ik het nooit saai en stoorde het gebrek aan actie me niet echt. Achteraf vroeg ik me wel af wat er nu eigenlijk allemaal gebeurt was in deze 366 pagina’s.

De focus van het verhaal ligt voornamelijk op het romantische aspect. Hoewel Cassia gekoppeld is aan Xander, begint ze langzaam maar zeker gevoelens te krijgen voor iemand anders. Normaal gezien heb ik echt een hekel aan dergelijke liefdesdriehoeken, maar ik had in Matched wel het gevoel dat het klopte. Er is geen sprake van insta love en Cassia probeert bovendien haar ontluikende verliefdheid – zeker in het begin – tegen te houden. Xander daarentegen zou wel iets harder mogen vechten voor Cassia.

Al met al is Matched een heerlijk boek om te lezen bij dit zomerse weer. Een vermakelijke toekomstvisie in combinatie met een romantisch verhaal zorgt voor een boek dat gemakkelijk weg leest. Er had misschien iets meer actie in het verhaal gemogen, maar nergens was het boek echt saai. Ik kan me echter wel herinneren dat ik de rest van de serie heel wat minder goed vond. Ik hoop dat het vervolg Crossed bij het herlezen mijn hart weet te stelen.

machedMatched verscheen in het Nederlands bij Lemniscaat.

10 reacties

 • Isabelle

  14 juni 2016 at 08:32

  Ik heb met heel veel moeite het eerste boek uitgelezen en heb alleen de eerste paar bladzijden van deel 2 gelezen. Ooit wil ik de serie nog wel eens afmaken maar het staat erg laag op m’n prioriteitenlijstje. Ik denk dat het vooral komt omdat er voor mijn gevoel echt niks gebeurd…

  Reageer

  • Marcia

   15 juni 2016 at 12:31

   Ik kan me herinneren dat ik deel 2 ook niet zo leuk vond.. maar toch geef ik het boek een tweede kans 😛

   Reageer

 • mariaharut

  14 juni 2016 at 16:30

  Matched was ZO leuk!! En de love triangle was volgens mij helemaal niet storend ofzo. En zoals jij al zei, Xander zou echt wel wat meer mogen vechten voor Cassia (maar ik ben en blijf team Ky 😉 )

  Reageer

  • Marcia

   15 juni 2016 at 12:31

   Ik ben ook team Ky! *high five*

   Reageer

 • Vivian

  14 juni 2016 at 17:21

  Je hebt me overtuigd, ik ga ‘m scoren!

  Reageer

 • Kiki @ De Bookgeek

  14 juni 2016 at 17:24

  Op dit moment staat alleen Reached nog ongelezen in mijn kast. Ik was van plan om het te gaan lezen nadat k de boeken uit heb die ik nu lees. Matched vond ik redelijk leuk en Crossed was een echte teleurstelling, dus we zullen zien wat ik van Reached ga vinden…

  Reageer

  • Marcia

   15 juni 2016 at 12:32

   Hopelijk weet Reached het tij te keren 😉 Ik kan me alleen herinneren dat ik het tweede deel niet zo goed vond, over Reached weet ik letterlijk niets meer..

   Reageer

 • Annabel Rianne

  16 juni 2016 at 16:18

  Het verhaal klinkt interessant! Ik heb ze al klaar liggen in eBook-formaat, maar ben er nog nooit aan begonnen… Ik hoor best veel negatieve reacties op boek 2 en 3. Ben dus heel benieuwd wat jij van het tweede en derde deel gaat vinden tijdens deze reread!
  Liefs xxx

  Reageer

 • hetboekenik

  18 juni 2016 at 13:03

  Ik wil deze serie nog lezen. Hoewel ik ook een vervelend gevoel heb bij dit soort boeken. Achteraf denk ik altijd, wat heb ik nu eigenlijk al die pagina’s lang gelezen…

  Reageer

  • Marcia

   19 juni 2016 at 11:53

   Jammer is dat dan hè. Eigenlijk geniet je er tijdens het lezen wel van, maar achteraf weet een gebrek aan actie toch de sfeer een beetje te verpesten 😛

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan