Tinnen soldaten: realistische science fiction thriller over robots en terrorisme

Titel
Tinnen soldaten
Oorspronkelijk
Tin Men
Auteur
Christopher Golden 
Uitgeverij
Luitingh Sijthoff
Jaar
2016
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Van VBK Uitgevers België ontving ik een recensie-exemplaar van Tinnen soldaten. Een boek over Amerikaanse robotsoldaten die ingezet worden in oorlogsgebieden wereldwijd. Algauw blijkt echter dat niet iedereen gediend is van deze westerse bemoeienis en wanneer er een terroristische aanval plaatsvindt, zijn zelfs de robots niet meer veilig.

Tinnen-Soldaten-1

Futuristisch robotsoldaten en een wereldwijde stroomstoring

De wereld zoals wij die kennen, bestaat niet langer. Economieën storten in en milieurampen en oorlogen zijn aan de orde van de dag. Amerikaanse robotsoldaten worden ingezet om de wereld te redden, door jonge soldaten bestuurt vanuit een Duitse bunker. Danny Kelso is één van deze Tinnen soldaten, die op duizenden kilometers afstand zijn machine door de verwoeste straten van Syrië leidt. Tijdens zijn shift zorgt een plotselinge terroristische aanslag echter voor een wereldwijde stroomstoring, waardoor zelfs de robots moeten vechten voor hun leven.

Achter de enorm aantrekkelijke cover van Tinnen soldaten schuilt geen standaard Science Fiction verhaal. We krijgen te maken met een heel realistische toekomstvisie, waarin de Verenigde Staten door middel van de robotsoldaten proberen hun westerse denkwijze over heel de wereld te verspreiden. Buiten deze robots zien we in Tinnen soldaten geen overdreven futuristische technologieën, wat het verhaal des te realistischer en behapbaarder maakt. Ook de setting van het verhaal voelt bekend – en actueel – aan. Ingestorte economieën, milieurampen en oorlogen (oa. in Syrië) spelen een grote rol in het verhaal.

Verschillende hoofdpersonages geven verschillende inzichten

Tinnen soldaten heeft meer dan één hoofdpersonage. Naast soldaat Kelso volgen we de verhalen van Kate Wade, Felix Wade, Alexa Day, Hanif Khan en Aimee Bell. Ik kan me voorstellen dat dit voor sommige lezers als verwarrend wordt ervaren. Zeker in het begin was het ook voor mij even wennen om de verschillende personages van elkaar te onderscheiden. Naarmate het verhaal vordert is het echter zo spannend, dat je met (bijna) alle personen mee begint te leven. De verschillende personages bevinden zich bovendien op heel verschillende locaties, waardoor je inzicht krijgt in de situatie wereldwijd – wat het verhaal een enorme reikwijdte geeft. Je wilt hoe dan ook weten hoe dit verhaal zal aflopen.

Tinnen-Soldaten-2

Een open einde

Mijn enige puntje van kritiek is het einde van Tinnen soldaten, aangezien het verhaal in de laatste hoofdstukken opeens wel heel snel tot een ontknoping komt. Persoonlijk is het einde voor mij ook nog iets te open. Ik bleef met vele vragen achter. Hoe gaat het nu verder met de overlevende personages? Zijn alle vijanden verslagen? Hoe moet de maatschappij bekomen van deze terroristische aanslag? En wat heeft de toekomst in petto voor de rest van de wereld? Ik zou enorm graag een vervolg lezen op dit spannende boek!

Tinnen soldaten is een verhaal dat beangstigend dichtbij komt en de complexiteit van de war on terrorism benadrukt. Robotsoldaten worden ingezet om de vrede te bewaren. Maar deze westerse bemoeienis wordt algauw afgestraft met een terroristische aanslag die grootse, wereldwijde gevolgen met zich meebrengt. Wat volgt is een verhaal vol actie en de harde realiteit van een oorlog. We volgen deze crisis op de voet door het perspectief van verschillende personages die zich op verschillende locaties en aan verschillende kanten van de strijd bevinden. Een ontzettend interessant verhaal dat jou als lezer aan het denken zet over de westerse bemoeienis in de toekomst van de maatschappij. Actueel en spannend met hier en daar een vleugje romantiek. Een absolute aanrader als je het mij vraagt!

Tinnen-Soldaten-3

Met dank aan VBK België en Luitingh Sijthoff voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

3 reacties

 • Sanne Nijsen

  11 mei 2016 at 11:34

  Ik ben er benieuwd naar geworden! Het klinkt erg goed, zeker een berhaal wat ik ook leuk zal vinden.
  Het klinkt ook een beetje als een soort dystopiak boek, is dat ook echt zo? (Van de terroristische aanslagen ect, dat de wereld heel veranderd ect)

  Reageer

  • Marcia

   12 mei 2016 at 15:08

   Hmm.. ik vind het moeilijk te zeggen of het hier om een dystopisch verhaal gaat, daarvoor ligt de wereld misschien nog iets te dicht bij de onze. Al zou je kunnen stellen dat de Amerikanen door de robotsoldaten alle macht in handen hebben en zo de rest van de wereld in haar greep heeft..

   Reageer

 • Ogma

  13 mei 2016 at 16:14

  Klinkt goed!!! Die gaat op dé lijst 😉

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan