Linked: paranormale tweeling in outer space

Marcia van der Zwan15 november 2015100/1002
Titel
Linked
Auteur
Imogen Howson
Serie
Linked #1
Uitgeverij
Quercus
Jaar
2013
Pagina's
362
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Linked stond al een behoorlijke tijd ongelezen in mijn boekenkast. Voor mijn persoonlijke ongelezen boeken challenge – waarin ik probeer het enorme aantal ongelezen boeken op mijn planken terug te brengen – werd het tijd om Linked een kansje te geven. En dat was dit boek meer dan waard!

Linked - Imogen Howson

De wereld door de ogen van een ander meisje

Elissa heeft jarenlang last gehad van nachtmerrieachtige visioenen en onverklaarbare blauwe plekken. Eindelijk is haar een genezing beloofd en staat er een operatie gepland. Maar aan de vooravond van de procedure ontdekt Elissa de waarheid: ze ziet de wereld door de ogen van een ander meisje. Een wereld vol draden, machines en pijn. Elissa volgt haar visioenen en vindt een gehavend, gebroken meisje. Een meisje dat precies op haar lijkt. Een tweelingzus waarvan ze nooit wist dat ze bestond.

Elissa en haar tweelingzus Lin gaan op de vlucht, maar zelfs nadat ze hun uiterlijk en kleding hebben veranderd, zijn ze de regeringsfunctionarissen die hen meedogenloos achtervolgen nauwelijks een stap voor. Lin en Elissa zijn te waardevol voor hen om los te laten.

Een paranormaal verhaal in outer space

Toen ik begon aan Linked verwachtte ik een paranormaal verhaal, maar ik was niet voorbereid op een verhaal in outer space. Wat een aangename verrassing! Dit telepathische verhaal speelt zich af in een nabije toekomst wanneer de mensheid vele planeten heeft gekoloniseerd. Hoewel de focus niet echt hiernaartoe gaat, vond ik dit toch erg interessant. Het paranormale verhaal is niet alleen ontzettend tof en origineel, maar speelt zich dus ook nog eens af in een heel interessante en goed uitgewerkte wereld.

Bovendien is Linked erg goed geschreven. Als je eenmaal bent begonnen, dan wil je niet meer stoppen met lezen.. Wel zijn de hoofdstukken wat aan de lange kant in vergelijking met veel andere YA boeken. Hierdoor wilde mijn rationele ik het boek soms wat sneller wegleggen, omdat ik wist dat ik anders nog veel pagina’s moest lezen om tot het volgende ‘rustpunt’ te komen – ik ben zo’n autist die alleen kan stoppen bij het begin van een nieuw hoofdstuk.. Maar naarmate ik verder kwam in het boek wilde ik het zelfs helemaal niet meer wegleggen, omdat het allemaal enorm spannend was. Ik beken: de laatste 229 pagina’s heb ik in één ruk achter elkaar door gelezen!

Linked - Imogen Howson

Twee heel verschillende meisjes

De personages in dit boek zijn heel tof. Hoewel Elissa en Lin aan elkaar  ‘gelinkt’ zijn hebben ze allebei een heel andere persoonlijkheid. Bovendien kennen ze elkaar ondanks de link nauwelijks, wat het boek erg interessant maakt. We zien de personages echt groeien en nieuwe kanten van elkaar én zichzelf ontdekken. Bovendien hebben alle personages meerdere lagen en zijn ze goed uitgewerkt. De arrogante piloot Cadan is echt mijn favoriete personage!

Op sommige punten is het verhaal misschien wat voorspelbaar – zeker als het gaat om de romantiek – maar de verschillende facetten van de gecreëerde wereld en een aantal plottwists wisten me toch iedere keer weer op het verkeerde been te brengen. Ergens heb ik wel het idee dat Linked een sterke standalone zou zijn; het verhaal voelt behoorlijk afgerond. Toch ben ik zeker van plan om het vervolg te lezen, want ik vind de wereld waarin dit verhaal zich afspeelt zo tof en ook de personages wisten mijn hart te stelen.

Al met al begrijp ik niet dat een boek als Linked niet bekender is in de internationale boekencommunity. Het boek heeft alles in zich om een bestseller te worden: een interessante en originele world building, toffe personages, opbloeiende romantiek en een heleboel actie. Ik vind dat Imogen Howson erin geslaagd is om een zeer sterk boek af te leveren en haar harde werk mag beloond worden. Dit boek verdient een plaatsje in de rekken tussen boeken als The Hunger GamesDivergent en Across the Universe!

Welke ruwe diamant verdient volgens jou meer aandacht in boekenland?

2 reacties

 • daenelia

  15 november 2015 at 09:47

  Ah, deze klinkt goed. Zal ik me ook eens aan deze titel wagen?
  Ik heb niet echt een ruwe diamant, maar er zijn auteurs die echt te weinig aandacht krijgen. Ken jij bijvoorbeeld Mary Gentle? Haar Ash-boeken zijn echt heel goed. Dik, dense, ingewikkeld en fijne personages.
  Goodreads: http://www.goodreads.com/book/show/808670.Ash

  Reageer

  • Marcia

   15 november 2015 at 22:09

   Mary Gentle ken ik nog niet. Ik ga meteen even op goodreads kijken, bedankt voor de tip 😀

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan