Virus: een mysterieuze ziekte houdt een bergdorpje in haar greep

Titel
Virus
Auteur
Mirjam Mous
Uitgeverij
Best of YA Books
Jaar
2015
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Laatst won ik Virus via Hebban.nl en ondanks de mooie cover koste het me moeite om in dit boek te beginnen. Hoewel de synopsis eigenlijk wel tof klinkt, werd ik voornamelijk afgeschrikt door het grote lettertype. Ik was bang dat het boek kinderachtig zou zijn en ook de vele wisselende recensies maakten het me moeilijk. Maar uiteindelijk heb ik Virus dan toch gelezen!

Virus - Mirjam Mous

Op vakantie

Kris, een jongen die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette, is met zijn neef op vakantie. Na een ongelukkige aanrijding raken de jongens in paniek en slaan ze op de vlucht. Ze komen terecht in Odrín, een Spaans bergdorp, dat altijd in de schaduw ligt. Er hangt een duistere sfeer en de meeste bewoners zijn nors en soms ronduit bedreigend. Kris en zijn neef willen zo snel mogelijk verder reizen, maar het lijkt wel alsof alles en iedereen dat tegenwerkt. Ze besluiten er stiekem vandoor te gaan. De enige toegangsweg blijkt met hekken afgesloten en wordt door gewapende mannen bewaakt. Omdat er een besmettelijk virus rondwaart, mag niemand het dorp nog in of uit.

Kris en Hopper

Virus kenmerkt zich door een goede schrijfstijl. Het boek leest gemakkelijk en trekt je snel mee in het verhaal. Kris is een lieve jongen. Ik vond het heel interessant om het perspectief van een jongen met Gilles de la Tourette te lezen en zo ook wat meer te leren over dit syndroom. Heel schattig is het bovendien om te lezen hoe Kris verliefd lijkt te worden. Het meisje waarop zijn oog valt vond ik echter een beetje vreemd. Ze was het ene moment heel lief en aardig en het andere moment een enorme bitch.

Ook Hopper, de neef van Kris, vond ik behoorlijk onsympathiek. Dit personage bleef naar mijn idee bovendien veel te veel op de vlakte. Het lijkt me dat het feit dat je iemand aanrijdt wel iets met je doet als persoon? En dat heb ik bij Hopper nergens kunnen opmerken.

Virus - Mirjam Mous

De toedracht van het mysterie

Het verhaal van Virus maakt je zeker nieuwsgierig. Wat is er gaande in het mysterieuze Odrín? Waarom mag er niemand het dorp meer in of uit? Wie is de boosdoener? Maar: de uitwerking vond ik persoonlijk wat tegenvallen. Ik wilde meer details, meer achtergrondinformatie, meer world building, meer spanning, meer diepte. Het einde van het verhaal was voor mij persoonlijk echt een anti-climax.

Zeer interessante thema’s passeren de revue in dit verhaal, bijvoorbeeld doorrijden na het veroorzaken van een auto-ongeluk of de eeuwige discussie van wetenschap versus religie.  Zeker dingen om eens goed over na te denken, maar ook hierbij moet ik weer zeggen dat het voor mij slechts te vluchtig is aangeraakt. Deze onderwerpen verdienen meer aandacht.

Virus is een boek dat je gemakkelijk in een middagje leest. De schrijfstijl is eenvoudig en leest lekker weg. Het hoofdpersonage Kris is een leuke jongen en het is interessant om meer te leren over Gilles de la Tourette. Maar de rest van de personages, alsook het verhaal en de world building vielen mij persoonlijk een beetje tegen. Ik had misschien meer diepgang of meer spanning verwacht. Zo’n sterk idee – een virusuitbraak in een verlaten bergdropje waar twee Nederlandse jongens vast komen te zitten – verdient naar mijn mening een betere uitwerking.

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan