Hoe Ontwakende Goden me deed schreeuwen tegen haar pagina’s

Marcia van der Zwan29 november 2017100/1005
Titel
Ontwakende goden
Oorspronkelijk
Waking Gods
Auteur
Sylvain Neuvel
Serie
Themis Files #2
Uitgeverij
Karakter
Jaar
2017
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Soms heb je van die boeken die je vanaf pagina één mee weten te slepen in een achtbaan vol avontuur. Slapende reuzen was wat mij betreft zo’n boek. Rond pagina honderd was ik al zo hard aan het fangirlen, dat ik al mijn vrienden smste dat ze dit boek absoluut moesten lezen. Ondertussen heb ik dit boek al aan meerdere mensen cadeau gedaan. Toen het vervolg, Ontwakende goden, vorige week in de winkel verscheen was ik er als de kippen bij. Zou Sylvain Neuvel me opnieuw doen hyperventileren van de spanning? Absoluut.

Let op! Ontwakende goden is het vervolg op Slapende reuzen. Als je het eerste deel van de Themis Files niet gelezen hebt, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over Ontwakende goden zelf spoiler ik natuurlijk niet.

Ontwakende Goden

Ontdekking van een bizar artefact

Als kind ontdekte Rose Franklin een bizar artefact. Met fietsje en al viel ze in een gat in de grond, waar een enorme metalen hand verborgen lag. Daarna stond haar hele leven in het teken van dit mysterie en de zoektocht naar het antwoord op de vraag: waarom lagen er overal ter wereld reusachtige metalen lichaamsdelen? In Slapende reuzen wisten Rose en haar team een robot te bouwen van deze metalen lichaamsdelen en haar uiteindelijk te leren besturen. Oftewel: jaren van onderzoek hebben intrigerende antwoorden opgeleverd maar evenzoveel verwarrende vragen. Het antwoord lijkt dichterbij dan ooit als een tweede robot – veel groter dan de eerste – zich uit het niets manifesteert. Midden in de binnenstad van Londen.

Meer dan een robot

Hoe moeilijk is het om een recensie te schrijven als je het liefst enkel hyperactief ronddanst en ‘Aaaaaah’ schreeuwt? Heel moeilijk, kan ik je vertellen. In Ontwakende goden is Themis niet langer de enige robot op aarde en dit leidt tot paniek onder de mensheid. Is de robot in Londen er om de mensheid te helpen, zoals Themis al een decennium lang doet, of is het eerder een aanval uit de ruimte? Het antwoord zal snel genoeg blijken.

Audiodagboeken, vraaggesprekken en dossiers

Het verhaal van Ontwakende goden wordt opnieuw verteld aan de hand van audiodagboeken, vraaggesprekken en andere dossiers. De samenstelling van de bestanden zorgt dat je alle personages goed leert kennen, dat je op verschillende plaatsen tegelijkertijd kunt zijn en dat het verhaal vlot verder gaat – oninteressante bestanden zijn gewoon weggelaten uit het boek. Gelukkig is ook onze naamloze vriend weer van de partij, die de vraaggesprekken met de personages initieert. Hij was verreweg het meest intrigerende personage uit boek één en in dit boek leren we hem eindelijk wat beter kennen. Daarnaast is ook het nieuwe personage, de tienjarige Eva, ontzettend intrigerend. Wat hebben haar dromen te maken met de werkelijkheid?

Een boek om tegen te roepen

Het verhaal van Sylvain Neuvel neemt iedere keer weer een verrassende wending. Ik heb een aantal keer tijdens het lezen luidop geschreeuwd tegen mijn boek. Er gebeuren dingen die je absoluut niet wilt en dingen die je absoluut niet verwacht, maar helaas heb je zelf vanuit de zetel weinig invloed op het verhaal. Opnieuw weet Neuvel bovendien te shockeren met het einde, serieus WTF?! En hoe lang moet ik nu nog wachten totdat het derde deel verschijnt?!

Met Ontwakende goden bewijst Sylvain Neuvel dat Slapende reuzen geen toevalstreffer was. Het verhaal blijft ijzersterk tot in de details en de vertelmethode zorgt voor een vreemde afstandelijke sfeer, terwijl je tegelijkertijd ontzettend meevoelt met de personages. De wrange situatie van aliens die de aarde bedreigen met een robot neemt algauw immense vormen aan. Plotwending na plotwending zorgt voor een spannend avontuur waar je buikpijn van krijgt – schreeuwen tegen het boek is absoluut geen uitzondering. En dan die allerlaatste zin, OMG. Hoe moet ik nu verder met mijn leven zonder te weten hoe dit verhaal verder gaat?! Genialiteit ten top.

Ontwakende Goden - Sylvain Neuvel

5 reacties

  • Marcia

   29 november 2017 at 09:53

   Deze boeken zijn voor iedereen <3 haha, nee dat is niet waar.. maar ik denk wel dat de spanning ook vele non-sciencefiction lezers in zn greep kan houden.

   Reageer

 • Nancy

  29 november 2017 at 09:37

  Durf ik dit tweede deel wel lezen als het zo’n cliffhanger heeft???
  Misschien moet ik gewoon wachten totdat deel 3 verschijnt?

  Reageer

  • Marcia

   29 november 2017 at 09:53

   Je moet het durven!! Want met wie moet ik anders fangirlen????

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan