Homecoming: De 100 vecht voor vrijheid

Titel
Homecoming
Auteur
Kass Morgan
Serie
The 100 #3
Uitgeverij
Little, Brown Books for Young Readers
Jaar
2015
Pagina's
340
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

In The 100 leeft de mensheid in een ruimteschip dat rond de aarde zweeft, omdat onze planeet door een nucleaire kernramp onleefbaar is geworden. 100 jeugdgevangenen worden naar de aarde gestuurd om te onderzoeken of deze planeet ondertussen weer leefbaar is. Dit boek wist me aan het fantaseren te zetten. Ik kon dan ook niet anders dan de rest van de trilogie meteen bestellen toen ik het eerste boek uit had.

Homecoming is het vervolg op The 100 en Day 21. Als je deze boeken nog niet gelezen hebt, kan onderstaande review spoilers bevatten. Over Homecoming zelf spoiler ik natuurlijk niet!

Homecoming-1

Ook de Kolonie komt naar de aarde

De 100 jeugddelinquenten die vanaf het ruimteschip naar de aarde werden gestuurd om te onderzoeken of de aarde weer leefbaar is, beginnen langzaam te wennen aan het leven op aarde. Wanneer de rest van de Kolonie hen achterna reist uit de ruimte, dreigt alles wat ze zo zorgvuldig hebben opgebouwd geruïneerd te worden. De 100 moeten vechten voor hun vrijheid uit angst alles te verliezen.

Clark leidt een grote reddingsoperatie wanneer de schepen van de Kolonie neerstorten op aarde, terwijl ze eigenlijk liever op zoek zou gaan naar haar ouders. Ook Bellamy moet een belangrijke keuze maken. Vechten voor zijn nieuwe leven of vluchten voor de wraakzuchtige leiders van de Kolonie die nog een appeltje met hem te schillen hebben. Ondertussen wordt ook Wells, de natuurlijke leider van de 100, gedwongen te luisteren naar vice-kanselier Rhodes.

De jongeren geven zich niet snel gewonnen

Het leukste aan Homecoming is hoe de puzzelstukjes van de eerdere boeken langzaam in elkaar vallen. Opnieuw wordt het verhaal vertelt uit vier verschillende perspectieven, die van Clarke, Wells, Bellamy en Glass. Ik heb geen echte favoriet, maar vind ze allemaal erg leuk. Dit komt denk ik vooral doordat alle personages een degelijk achtergrondverhaal hebben, waardoor je echt het gevoel krijgt ze allemaal te kennen. Alle vier onze hoofdpersonages komen op hun eigen manier in conflict met vice-kanselier Rhodes, een gemene man die denkt dat hij ook op aarde gemakkelijk het heft in handen kan nemen. Gelukkig geven de jongeren zich niet snel gewonnen.

Homecoming-2

De ontknoping valt toch wat tegen

Hoewel Homecoming ontzettend spannend is, was ik ergens toch een beetje teleurgesteld. Aan het einde komen alle lijntjes wel heel gemakkelijk bij elkaar. Er worden weinig woorden vuilgemaakt aan een ontknoping. Bovendien vind ik dat de afloop voor één personage wel een heel overdreven happy end brengt. Dit voelde een beetje alsof Kass Morgan zich er gemakkelijk vanaf wilde maken.

Waar Day 21 me met een lyrisch gevoel achterliet, schoot Homecoming toch net iets te kort. Voor mij blijft het tweede boek het beste in de serie. Wat niet wegneemt dat ik enorm heb genoten van deze originele en spannende trilogie. De diversiteit aan kick-ass personages, de verschillen tussen het leven in de ruimte en het leven op aarde en de combinatie van spanning en romantiek hebben mijn hart gestolen. Enkel het einde had voor mij iets realistischer en uitgebreider gemogen.

Ik heb trouwens wel gelezen dat er een vierde boek gaat komen. Wie weet wordt mijn feedback daarin verwerkt – haha – en gaan we een einde tegemoet dat iets beter is uitgewerkt!

The-100-5


De-100Dag-21 Thuis
The 100 is bij Blossom Books verschenen in het Nederlands.

5 reacties

 • mariaharut

  29 juli 2016 at 10:06

  Ik wil deze serie erg graag eens lezen. Ik dacht de hele tijd dat het een beetje op 5th wave leek maar na je recensie denk ik er nu toch anders over.

  Reageer

  • Marcia

   30 juli 2016 at 17:53

   The 100 serie is inderdaad niet heel hard te vergelijken met the 5th wave, maar het zijn wel erg toffe boeken 🙂

   Reageer

 • Annabel Rianne

  1 augustus 2016 at 15:03

  Jammer dat dit boek je een klein beetje teleurstelde, maar toch fijn dat je enthousiast bent over de serie! Ik zal ze binnenkort eens inslaan 🙂 En ik moet ook echt de serie verder gaan kijken!
  xxx

  Reageer

  • Marcia

   1 augustus 2016 at 22:06

   Ik moet ook nodig verder met de serie – heb nog altijd alleen het eerste seizoen gezien..

   Reageer

   • Annabel Rianne

    3 augustus 2016 at 20:23

    Ik ben in seizoen 2, en ik vind de serie steeds beter worden! 🙂

    Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan