Crossed: zoektocht naar een leven zonder regels

Titel
Crossed 
Auteur
Ally Condie
Serie
Matched #2
Uitgeverij
Razorbill
Jaar
2011
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Een beetje huiverig begon ik aan het herlezen van Crossed. In mijn herinnering had ik alleen van het eerste deel in de Matched trilogie genoten. Misschien waren het mijn lage verwachtingen, maar deze keer vond ik Crossed oprecht heel leuk. Het was een avontuurlijke zoektocht naar de waarheid, de liefde, de eigen identiteit en nog heel veel meer.

Let op: Crossed is het vervolg op Matched. Als je dit boek nog niet gelezen hebt, kan onderstaande review spoilers bevatten. Over Crossed zelf spoiler ik natuurlijk niet.

Matched - Crossed - Reached

De society heeft absolute controle

In de wereld van Cassia en Ky heeft de regering de absolute controle. De society bepaalt met wie je trouwt, waar je werkt, welke muziek je luistert, hoe oud je wordt, etc. Wanneer er iets mis gaat bij de matching van Cassia en ze per ongeluk aan twee jongens gematcht wordt – Ky en Xander – begint Cassia steeds meer te beseffen dat haar wereld toch niet zo perfect is.

Crossed gaat verder waar Matched eindigde. Ky is door de Society in het leger in de Outer Provinces gezet. Cassia zit in een werkkamp en doet er alles aan om Ky opnieuw te vinden. Ze komt er al snel achter dat hij heeft kunnen ontsnappen en ze gaat hem achterna.

Matched - Crossed - Reached

Toeval draagt het plot

Het verhaal van Crossed is spannend en avontuurlijk, maar naar mijn idee speelt toeval wel een heel grote rol. Sommige dingen worden me iets te gemakkelijk opgelost, waardoor de Cassia en Ky misschien ook niet beseffen hoeveel geluk ze hebben. Zelf heb ik gewoon liever dat het personages in een boek wat moeilijker gemaakt wordt.

De liefdesdriehoek, waarvoor de fundamenten in Matched werden gezet, blijft ook in Crossed aanwezig. Hoewel Xander ver weg is, is hij altijd in de gedachten van zowel Cassia als Ky. In dit boek komt er nieuwe informatie aan het licht, waardoor ik Xander opeens heel anders ging zien. Ik ben benieuwd hoe dat in het volgende boek wordt uitgewerkt.

Matched - Crossed - Reached

Een fijne schrijfstijl

Crossed wordt gekenmerkt door een zeer fijne schrijfstijl. Bovendien verschilt het verhaal per hoofdstuk van perspectief. Om en om lezen we vanuit Cassia en Ky, wat beide personages diepgang geeft en ervoor zorgt dat je uit verschillende standpunten naar één situatie kunt kijken. De nieuwe personages Eli en Vick zijn trouwens echt heel leuk, maar ik weet niet zo goed wat ik van Indie moet vinden.

Oftewel: Crossed is een boek dat fijn en snel leest. Hoewel het plot me iets te veel door het toeval wordt gevormd, heb ik zeker genoten van de zoektocht van Cassia – afwisselend verteld uit haar perspectief en dat van Ky. Nieuwe personages als Eli en Vick stolen mijn hart en ik ben benieuwd hoe het verhaal verder zal gaan. Gelukkig is er in Crossed minder aandacht voor de liefdesdriehoek, al ben ik bang dat dit in het volgende deel alleen nog maar zal toenemen. Ik ben benieuwd!

Matched - Crossed - Reached

Matched en Crossed verschenen in het Nederlands bij Lemniscaat.

3 reacties

 • Annabel Rianne

  27 juni 2016 at 14:06

  Grappig dat het boek je toch beter beviel dan verwacht! Dat is dan toch een fijne meevaller 🙂 Ik ben benieuwd wat je van het laatste deel zult vinden!
  Liefs xxx

  Reageer

 • 2ndstartotherightblog

  28 juni 2016 at 10:14

  Ik merk zelf altijd dat als ik boeken al ga herlezen dat is ze meestal leuker vind dan de eerste keer. Ik vond bij de matched trilogie vooral deel twee tegen vallen de eerste keer. Misschien toch maar een keer opnieuw gaan lezen dan

  Reageer

  • Marcia

   29 juni 2016 at 10:00

   Boeken die ik eerst fantastisch vond, vallen bij herlezen soms een (klein) beetje tegen, terwijl boeken die me tegenvielen juist beter scoren.

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan