Requiem: Een avontuurlijk, maar open einde voor de Delirium trilogie

Marcia van der Zwan19 januari 201680/1002
Titel
Requiem
Auteur
Lauren Oliver
Serie
Delirium #3
Uitgeverij
Harper
Jaar
2013
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Na opnieuw te hebben genoten van Delirium en Pandemonium was het nu de beurt aan Requiem om herlezen te worden. Hoewel vooral het verhaal van hoofdpersonage Hana me wist te raken, zat ik van begin tot eind op het puntje van mijn stoel tijdens dit avontuurlijke verhaal. Helaas kwam deze bijzondere trilogie wel heel abrupt tot een eind.

Requiem is het vervolg op Delirium en Pandemonium. Als je deze boeken nog niet hebt gelezen, kan onderstaande review spoilers bevatten. Over Requiem zelf spoiler ik natuurlijk niet.

Requiem - Lauren Oliver

Lid van de rebellie

In Requiem is Lena eindelijk volwaardig lid van de rebellie, maar The Wilds zijn niet langer veilig. Er moet gevochten worden tegen de soldaten die de Invalids hun vrijheid willen afnemen. Hana daarentegen staat op het punt om te trouwen met burgemeester Fred Hargrove. Maar heeft The Cure wel 100% gewerkt? Want waarom kan ze Lena maar niet vergeten? En hoe kan het dat ze nog altijd nachtmerries heeft?

Ik vind het erg leuk dat we in Requiem te maken krijgen met een wisselend hoofdpersonage. Het ene hoofdstuk is geschreven vanuit Lena en het andere vanuit Hana. Stiekem keek ik iedere keer enorm uit naar de hoofdstukken van Hana. Niet alleen is zij vanaf het eerste boek één van mijn favoriete personages, daarnaast vind ik het heel interessant om te lezen over de samenleving en de manier waarop de regering haar inwoners weet te onderdrukken. De wereld binnen de muren interesseert mij persoonlijk net iets meer dan The Wilds.

Origineel op narratief vlak

Ik vind het bovendien erg leuk dat ieder deel in deze trilogie iets speciaals doet op narratief gebied. In Delirium begon ieder hoofdstuk met een korte quote uit officiële documenten, in Pandemonium worden twee verhaallijnen – uit het heden en uit het verleden – met elkaar afgewisseld. Nu worden dus de POVS van de voormalig beste vriendinnen afgewisseld. Stiekem miste ik nog altijd de toffe quotes zoals in deel één, maar ook deze wisseling van gezichtspunten wist mijn goedkeuring weg te dragen.

Op het puntje van je stoel

Requiem is een spannend verhaal waarbij je als lezer volop in de actie zit. Eigenlijk gebeurt er altijd wat en zit je voortdurend op het puntje van je stoel. Het grote nadeel vind ik echter het einde. Helaas bleven veel van mijn vragen onbeantwoord en werden niet alle losse lijntjes uitgewerkt. En dat terwijl ik juist heel graag wil weten hoe het verder gaat met de wereld die Lauren Oliver creëerde. Blijft men leven volgens de regels van The Book of Shhh en blijft the Cure bestaan? Of komt er een nieuwe orde en een nieuwe regering aan de macht? En hoe zit het met de relatie tussen Hana en Lena?

Daarnaast heb ik me een Requiem behoorlijk geërgerd aan de liefdesdriehoek. Maar, wat ik persoonlijk het vervelendste vind, is dat er aan het einde geen uitsluitsel wordt geven. Enerzijds heeft iedere lezer dus de vrijheid zijn eigen einde te bedenken, maar anderzijds zou ik toch graag weten met welke jongen Lena zou eindigen volgens Lauren Oliver. Op het gebied van personages vond ik het wel heel tof dat we Grace terugzagen. Ook zij was, net als Hana, al in het eerste boek één van mijn favorieten. Stiekem zou ik nog veel meer willen lezen over de dingen die Grace heeft meegemaakt – dat zou pas een interessante novella zijn!

Al met al vond ik Requiem een spannend boek vol actie, maar naar mijn eerlijke mening ging er iets te veel aandacht naar het romantische gebeuren (al kan je dat natuurlijk verwachten in een boek over de liefde..) Daarnaast vond ik het einde iets té open. Ik had graag meer gelezen over de zogenoemde aftermath. Toch kan ik niet minder dan vier sterren geven aan Requiem, omdat ik van begin tot eind heb genoten. De sfeer van deze boekenreeks weet me keer op keer te pakken te nemen!

Requiem - Lauren Oliver

delerium-amorisPandemonium-NLRequiem-NLDeze serie verscheen in het Nederlands bij The House of Books.

2 reacties

 • Rowan

  19 januari 2016 at 11:13

  Ik vond Pandemonium het leukste boek in deze serie, hier gebeurde er naar mijn mening het meest en ik ben persoonlijk echt ’team’ Julian. Het einde van Requiem vond ik echt niet fijn, veel te open inderdaad!

  Reageer

  • Marcia

   19 januari 2016 at 11:20

   Zelf vind ik Delirium toch het leukste boek; omdat je daar zoveel leest over de wereld van The Cure en je Lena ziet veranderen van braaf meisje tot rebel..
   En ik ben ook team Julian <3 haha.. high five!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan