Finale 7: een zinderende ontknoping voor de Cel 7-trilogie

Titel
Finale 7
Oorspronkelijk
Final 7
Auteur
Kerry Drewery
Vertaling
Selma Soester
Serie
Cel 7 #3
Uitgeverij
Luitingh Sijthoff
Jaar
2020
Pagina's
447
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

In de wereld van de Cel 7-trilogie is de rechtspraak gereduceerd is reality-tv. Het televisiekijkend publiek bepaalt of iemand de doodstraf krijgt of niet, bewijsmateriaal is niet langer noodzakelijk. De wil van de kijker is wet. Maar wat de doorsneekijker niet beseft is dat de media hun mening enorm beïnvloedt. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten voor het stemmen: de arme inwoners van de Rises hebben vaak helemaal geen geld om te stemmen. Martha Honeydew trekt in Finale 7 opnieuw ten strijde tegen dit politieke machtsmisbruik. Ze wil het corrupte systeem doen vallen.

Let op! Finale 7 is het vervolg op Cel 7 en Dag 7. Als je deze boeken niet hebt gelezen, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over Finale 7 zelf spoiler ik natuurlijk niet.

Finale 7 - Kerry Drewery

De strijd tegen de minister-president

Martha is op de vlucht voor de overheid. Ze is ternauwernood ontsnapt na de bomaanslag op de dodencellen, met de hulp van een onverwachte bondgenoot. Ondanks de beloningen die zijn uitgeloofd om Martha uit te leveren aan de politie, is ze voorlopig veilig in de Rises. Maar dan geeft de minister-president opdracht om een muur rond de Rises te laten bouwen, het deel van de stad waar de armen en machtelozen wonen. Is die bedoeld om de mensen binnen de muren veilig te houden, of ze juist gevangen te zetten? Terwijl Martha alles op alles zet om om uit handen van de politie te blijven, probeert ze ook de plannen van de minister-president te verijdelen.

Ze zonderen ons af omdat we van een ander niveau zijn. Er stond al jaren een virtuele muur; nu staat er een echte.

Wat is de Cel 7-trilogie toch een verslavende reeks. Alvorens ik aan Finale 7 begon heb ik de voorgaande boeken opnieuw gelezen. Ik vloog door alle delen heen. Het feit dat het verhaal slechts zeven dagen omvat, zorgt dat er veel actie in korte tijd is. Kerry Drewery heeft verslavend schrijven absoluut onder de knie. Door de vele wisselende perspectieven, het televisieprogramma en de opdeling van de hoofdstukken in delen per dag is het bijna onmogelijk om te stoppen met lezen. Drewery weet ook precies wanneer ze van perspectief moet wisselen – dit zorgt voor een verhaal met vele mini cliffhangers. Opnieuw een reden waardoor je het boek niet weg kunt leggen.

Finale 7 - Kerry Drewery

Machtsmisbruik in politiek en media

Finale 7 is een Young Adult boek met een boodschap. Het tv-programma Dood is gerechtigheid wordt omschreven als de hoogste vorm van democratie, maar aangezien iedere stem geld kost kan de armste laag van de bevolking niet stemmen. Daarnaast zijn er vermoedens dat er met de stemmen gesjoemeld wordt. Sowieso vertelt de media vaak maar een kant van het verhaal. De auteur stelt de onpartijdigheid en de macht van de media, alsook politiek machtsmisbruik aan de kaak. Waarom laten we onze mening zo hard bepalen door datgene dat we op televisie zien? Waarom geven we alle macht uit handen aan een stelletje mannen in pak? Hebben zij wel oprecht het beste met ons voor?

Daarnaast is privacy een belangrijk thema in Finale 7. In één van de eerdere delen in de trilogie heeft de overheid mobiele telefoons uitgedeeld in de Rises. Zogenaamd een goede daad, maar eigenlijk is dit gewoon een manier om op elk moment van de dag te weten waar iedereen zich bevindt. De minister-president houdt op deze manier vriend en vijand in de gaten. Bovendien zijn er op straat ook enorm veel camera’s waardoor iedereen altijd en overal zichtbaar is.

Mensen zijn niet stom, dat is het niet; ze zijn alleen de afgelopen god weet hoeveel jaren geïndoctrineerd door de langzaam druppelende haatcampagne van de media.

Finale 7 biedt een zinderende finale voor deze originele dystopische trilogie waarin de doodstraf centraal staat. Er worden nieuwe bondgenootschappen gevormd, maar de minister-president slaat terug. Ik genoot opnieuw van een vlot lezend verhaal, maar moet eerlijk zeggen dat ik van de epiloog meer had verwacht. Het voelt bijna alsof Drewery een deurtje openhoudt om nóg een vervolg te schrijven – en dat had wat mij betreft niet gehoeven. Desalniettemin heb ik absoluut genoten van deze verslavende Young Adult trilogie.

Finale 7 - Kerry Drewery

Met dank aan VBK België voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

2 reacties

 • Guido

  4 april 2020 at 08:53

  Ik heb ze ook alle drie gelezen. Jammer dat de serie nu uit is…

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   4 april 2020 at 11:32

   Door de epiloog heb ik zo’n vermoeden dat er misschien nog een deel zal verschijnen. Of een spin-off reeks. Al wil ik je natuurlijk geen valse hoop geven 😉

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan