De man die niet schoot: over de angst voor een aanslag

Marcia van der Zwan1 december 201880/100
Titel
De man die niet schoot
Auteur
Vincent Merckx
Uitgeverij
Lannoo
Jaar
2017
Pagina's
2017
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Wat gebeurt er als er een aanslag plaatsvindt op de bekendste winkelstraat van Antwerpen? En wat als achteraf blijkt dat de dader geen schot heeft gelost? Debutant Vincent Merckx neemt de lezer mee in een absolute mindfuck. Een eigentijds boek over de angst voor een terroristische aanslag.

De man die niet schoot - Vincent Merckx

Een aanslag zonder te schieten

Op de eerste lentedag van het jaar speelt er zich een nationaal drama af op de Antwerpse Meir (de bekendste winkelstraat van deze stad). Ambulances rijden af en aan, shoppers komen weer tot zichzelf onder isolatiedekens. Maar deze aanslag is niet zoals de voorgaande: de dader zwaaide wel met een pistool, maar loste geen enkel schot.

Ook Timo en Anders waren die dag van de aanslag op de Meir, waar ze elkaar na achttien jaar opnieuw ontmoetten. Niet alleen proberen ze hun vriendschap terug op te pakken, ook willen ze de niet-aanslag een plaatsje geven in hun leven. Dus proberen ze die dag op de Meir te reconstrueren. Maar kloppen hun beelden wel met elkaar? En hoe zag de ’terrorist’ in kwestie er eigenlijk uit? Droeg hij een groene pet of een Stetson? De details van de gebeurtenis staan niemand meer helder voor de geest en algauw doen er meer dan 85 mogelijke daderprofielen de ronde. Dit maakt de aanslag vager en vager en de aanklacht steeds minder concreet. Ondertussen neemt de angst toe, want wie kun je in een wereld met zoveel mogelijke daders nog vertrouwen?

De man die niet schoot - Vincent Merckx

Intrigerend, spannend en actueel

Vincent Merckx heeft een heel eigen en vooral zeer gedetailleerd taalgebruik, waar je in het begin een beetje aan moet wennen. Het verhaal van De man die niet schoot is echter enorm intrigerend en spannend vanaf de eerste pagina. Deze spanning blijft de eerste 100 pagina’s om te snijden, waardoor je het boek absoluut niet weg wilt leggen. Maar daarna is er iets raars aan de hand: het verhaal wordt zo bizar, zo’n mindfuck, dat het niet gemakkelijk te volgen is. Ik moest in opperste concentratie verder lezen, wat mijn leesplezier toch wel wat deed afnemen.

De man die niet schoot is absoluut een boek van deze tijd. De thematiek van terrorisme en de angst voor een aanslag is relevant en actueel. Net als de vraagstelling of militairen in ons straatbeeld het leven veiliger of onveiliger maken. Het verhaal zet je aan het denken over daders, slachtoffers en toevallige voorbijgangers. Over de impact van een aanslag op een persoon, maar ook op een stad in het algemeen. Over de kracht van een wapen, zelfs als er niet mee geschoten wordt.

De man die niet schoot - Vincent Merckx

Dichterbij huis dan je denkt

De man die niet schoot lijkt een aanslag op zich. Op onze maatschappij vervult van angst, op de bureaucratie en de politiek, op het strafrechtelijke proces. Merckx draait er zijn hand niet voor om om meer dan vierduizend mensen een proces aan de broek te doen. Wat angstig maakt is het feit dat een verhaal als deze niet zo ver van ons af staat als we zouden willen. Hoewel het verhaal absurd lijkt, is de realiteit van De man die niet schootdichter bij huis dan je in eerste instantie denkt.

Het enige wat enigszins tegenvalt is de ontknoping. Van een boek met zo’n sterke premisse en zo’n sterk begin, had ik persoonlijk toch een overtuigender einde verwacht.

Op de eerste lentedag van het jaar speelt er zich een nationaal drama af in Antwerpen. Ambulances rijden af en aan, shoppers komen weer tot zichzelf onder isolatiedekens. Maar deze aanslag is niet zoals de voorgaande: de dader zwaaide wel met een pistool, maar loste geen enkel schot. Het debuut van Vincent Merckx is ontzettend actueel en speelt in op de vele militairen die je in het Belgische straatbeeld ziet. Maken deze militairen de stad veiliger? Of vergroten ze juist de angst voor een aanslag? Een bijzondere mindfuck over de angst die onze samenleving in haar greep houdt.

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan