Raging Star: een teleurstellend einde voor de Dust Lands trilogie

Marcia van der Zwan6 januari 201760/100
Titel
Raging Star
Auteur
Moira Young
Serie
Dust Lands #3
Uitgeverij
Marion Lloyd Books
Jaar
2014
Beoordeling
★★★
Overall Score
Rating Summary

Op de valreep van 2016 las ik de Dust Lands trilogie van Moira Young uit. Blood Red Road en Rebel Heart (deel een en twee) las ik al eerder dit jaar, maar om onduidelijke redenen vergat ik aan het laatste deel te beginnen. Toch wilde ik de reeks nog graag uitlezen en dat is me gelukt. Raging Star was het laatste boek dat ik in 2016 las.

Let op! Raging Star is het vervolg op Blood Red Road en Rebel Heart. Als je de eerste boeken in de Dust Lands trilogie nog niet gelezen hebt, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over Raging Star zelf spoiler ik natuurlijk niet.

Raging Star

Vechten voor een gezonde aarde

In Raging Star lijkt Saba er klaar voor te zijn om de strijd aan te gaan met DeMalo en zijn plannen voor New Eden te dwarsbomen. Totdat ze zich op wonderbaarlijke wijze opeens aangetrokken voelt tot de man en zijn visie van een gezonde aarde. DeMalo doet haar een voorstel. Hij wil samen met Saba een stabiele en duurzame wereld opbouwen, maar alleen voor de door hem uitverkorenen.

Jack heeft maar één keuze: vechten tegen DeMalo en proberen de aanleg van New Eden te stoppen. De doodgewaande Jack werkt undercover en voedt Saba met cruciale informatie in geheime meetings. Saba zwijgt over het voorstel dat DeMalo haar deed en besluit om te vechten. Vergezeld door haar broer, Lugh, en haar zus, Emmi, leidt The Angel of Death een klein leger tegen de kolonisten van DeMalo en zijn Tonton militairen. Kan ze deze strijd winnen? En hoeveel moet ze offeren om de mensen die ze liefheeft te redden?

Raging Star

Middenin de actie

Ik had het eerlijk gezegd behoorlijk moeilijk om opnieuw in het verhaal te komen. Ik moest weer wennen aan de bijzondere, fonetische, schrijfstijl – terwijl ik die in de eerdere boeken al snel voor lief had genomen – en wist ook niet meer precies hoe het vorige boek geëindigd was. Raging Star begon meteen in de actie. Saba en haar compagnions blazen een brug op. Maar omdat niet alle personages die ik kende uit de eerdere boeken erbij betrokken waren (bv. zusje Emmi) raakte ik helemaal in de war. Zou Emmi dood zijn? Of deed ze gewoon niet mee aan deze missie?

Saba, het hoofdpersonage van de Dust Lands trilogie, is een originele heldin. Ze is allesbehalve perfect en eerder egoïstisch dan sociaal. Dit geeft Raging Star en de voorgaande boeken een duidelijk eigen stem in de Young Adult wereld. Helaas wordt deze originaliteit grotendeels teniet gedaan door de liefdesdriehoek die er halverwege boek twee opeens lijkt te ontstaan. En dan heb je daarnaast nog minstens twee, drie mannen die verliefd zijn op The Angel of Death. Wat zien al die mannen eigenlijk in haar?

Raging Star

Egoïstisch gedrag en ondoordachte keuzes

In de eerdere boeken genoot ik van de imperfecties van de personages, maar nu was ik toch een beetje klaar met Saba’s egoïstische gedrag en ondoordachte keuzes. Ook kon ik me niet langer thuis voelen in de wereld geschetst door Moira Young. Waar het omslagpunt precies lag kan ik niet echt aanwijzen, maar helaas wist dit boek me veel minder te bekoren dan Rebel Heart.

Tot slot voelde het einde van Raging Star erg afgeraffeld aan. Er werd ontzettend lang naar toegewerkt, maar de uiteindelijke ontknoping was heel snel gedaan. Zo snel zelfs, dat ik niet alles tot me door kon laten dringen. Ook vond ik het einde erg oneerlijk aanvoelen – ik had een groot aantal van de personages een betere toekomst gegund.

Al met al was Raging Star niet het slotstuk dat ik had gehoopt. Na een originele start verzande ook de Dust Lands trilogie in een doorsnee post-apocalyptisch verhaal met een door mij zo gehekelde liefdesdriehoek. De imperfectie van de personages begon me na drie boeken toch wat tegen te staan en de fonetische schrijfstijl voegde nog weinig toe aan het verhaal. Tel daar een afgeraffeld einde bij op en je hebt een niet meer dan redelijk verhaal. Geen hoogvlieger en niet de ontknoping waar ik op gehoopt had. Drie sterren voor Raging Star.

Raging Star

Het-Bloedrode-SpoorLees je liever in het Nederlands? Het eerste deel in deze serie - Blood Red Road - verscheen in het Nederlands onder de titel Het Bloedrode Spoor bij LS Amsterdam. Naar mijn weten is de rest van de trilogie helaas niet naar het Nederlands vertaald.

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan