Shattered: Een wervelend einde voor de Slated trilogie

Titel
Shattered
Auteur
Teri Terry
Serie
Slated #3
Uitgeverij
Orchard Books
Jaar
2014
Pagina's
416
Beoordeling
★★★★★
Overall Score
Rating Summary

Na het lezen van Slated en Fractured was ik heel benieuwd naar het derde en laatste deel in de trilogie waarin criminelen een nieuw leven beginnen met een gewist geheugen. Waar het eerste deel naar mijn mening iets te weinig actie bevatte, viel deel twee veel beter in de smaak. Shattered wist deze trilogie tot een een mooi einde te brengen. Ik ben overtuigd van het verteltalent van Teri Terry!

Let op: Shattered is het vervolg op Slated en Fractured. Als je de voorgaande boeken nog niet hebt gelezen, kan onderstaande review spoilers bevatten.

Shattered - Teri Terry

De jeugdcrimineel met het gewiste geheugen

Kyla – de jeugdcrimineel met het gewiste geheugen – kon zich in Slated nog maar weinig kon herinneren van haar vorige leven. In Fractured kwamen haar herinneringen steeds verder terug. Nu ze niet langer bij haar adoptiefamilie woont, gaat Kyla op zoek naar haar biologische moeder. Zou zij de sleutel tot het verleden zijn? Kyla moet echter voorzichtig te werk gaan. Niet alleen de Lorders (het politiekorps van de regering) zitten achter haar aan. Ook de rebellen van Freedom UK proberen ons hoofdpersonage te rekruteren om in te zetten als menselijk wapen.

Van begin af aan was ik verliefd op de fantastische world building van deze boekenreeks. Het idee dat men criminelen niet opsluit of doodt, maar een nieuwe kans geeft door hun geheugen te wissen heeft me zeer geïntrigeerd. Bovendien worden de personages door middel van een Levo – een armband die je hartslag meet – gecontroleerd op basis van hun emoties. Alleen al met deze originele wereld weet Teri Terry haar reeks te onderscheiden van het overgrote deel van de dystopische Young Adult boeken die bestaan.

Een onverwacht verhaal

Shattered is een spannend verhaal vol onverwachte plotwendingen. Uiteindelijk bleek alles heel anders in elkaar te zitten dan ik dacht. Ik vind het ontzettend knap dat Teri Terry me zo op het verkeerde been heeft weten te zetten. Heerlijk zo’n onverwacht verhaal, dat in niets voorspelbaar is!

Kyla – of zullen we haar Lucy, Rain of Riley noemen? – maakt gedurende deze trilogie enorm veel persoonlijke groei door. Niet alleen komt ze steeds meer te weten over haar verleden. Ook in het heden staat ze steeds sterker in haar schoenen. In Shattered is Kyla niet langer een bang meisje vol twijfel. Ze is getransformeerd tot een stoere, vastberaden chick die weet wat haar te doen staat. Ook op romantisch vlak moet Kyla een belangrijke keuze maken. Zo gaat dat als kleine meisjes groot worden.

Shattered wordt gekenmerkt door een vlotte en verslavende schrijfstijl. Ik wilde echt niet stoppen met lezen. Ook weet Teri Terry heel beeldend te schrijven, waardoor je alles voor je ziet. Tijdens het lezen leef je je meteen in in het verhaal. Dit in combinatie met de behoorlijk realistische toekomstvisie, maakt de Slated trilogie tot een beangstigend verhaal dat je aan het denken zet. Zou dit onze toekomst zijn? Een wereld waarin criminelen – maar ook niet-criminelen blijkt al snel – van hun geheugen worden ontdaan? Maar wie ben je eigenlijk zonder je geheugen? En is dit wissen van geheugens ethisch wel zo verantwoord?

Waar Slated begon met een sterke premisse – een wereld waarin criminelen van hun geheugen worden ontdaan – wist ieder deel van deze serie het verhaal een stapje hoger te tillen. Niet alleen worden steeds meer van je vragen beantwoord. Tegelijkertijd neemt het verhaal steeds opnieuw een onverwachte wending. Shattered was meer dan enkel een waardig einde van de trilogie. Het was mijns inziens het beste boek van de serie!

Shattered - Teri Terry

Gewist - Teri TerrryDe Slated trilogie verschijnt in het Nederlands bij Imagine.

2 reacties

 • Mijn Brein is een Boekenkast

  25 februari 2017 at 22:20

  Grappig, ik heb ‘m sinds gisteren uit (dus ja, even je review teruggezocht :D) en ik vond dit eigenlijk het minste deel van de trilogie! Maar nog steeds way better dan de meeste boeken dus het blijft wel een dikke vijf. (Maar ben desondanks toch een ienieminiebeetje teleurgesteld :-p)

  Reageer

  • Marcia

   26 februari 2017 at 10:35

   Zo leuk dat jij mijn recensie hebt teruggezocht! Deze serie verdient echt veel meer aandacht, inderdaad way better dan de meeste boeken <3 Waarom was je toch een beetje teleurgesteld in het verhaal?

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan