Rise: Een teleurstellende finale van de Eve trilogie

Marcia van der Zwan27 november 201540/1004
Titel
Rise
Auteur
Anna Carey
Serie
Eve #3
Uitgeverij
HarperCollins
Jaar
2013
Pagina's
310
Beoordeling
★★
Overall Score
Rating Summary

Na het lezen van Eve en Once had ik hoge verwachtingen voor Rise. De voorgaande delen in deze post-apocalyptische serie namen me mee op avontuur met Eve. Een meisje dat geleerd heeft om mannen te haten en te vechten voor haar toekomst. Ik verwachtte een spannende en onverwachte ontknoping, maar helaas wist Anna Carey me niets van dit te geven.

Let op! Rise is het vervolg op Eve en Once. Als je deze boeken nog niet gelezen hebt, kan onderstaande review spoilers bevatten. Over Rise zelf spoiler ik natuurlijk niet.

Eve - Anna Carey

Het einde van de wereld

Voor Eve voelde het alsof haar wereld eindigde, het moment waarop ze haar soulmate Caleb verloor. Ondertussen zat ze vast in het paleis, gedwongen om als zogenaamd gelukkige patriottische prinses deel uit te maken van The New America. Ze is uitgehuwelijkt aan een man in een topfunctie. Eve haar hele leven is een leugen. Het enige dat haar in leven houdt zijn de herinneringen aan Caleb. En de revolutie die hij ontketende.

Eve neemt over waar Caleb is gestopt. Ze is van plan The New America van binnenuit nee te halen. Te beginnen met de hoofdstad.

Irrelevant en onorigineel

Allereerst moet ik zeggen dat het plot van Rise ontzettend irrelevant en onorigineel is. Eve is  op de vlucht, zoals we ook al in de vorige boeken meerdere malen hebben meegemaakt. Maar hoe is ze dan van plan om de corrupte regering te stoppen? Waarom loopt ze weg van haar problemen in plaats van te vechten voor een oplossing?

Wat me bovendien enorm opviel is het feit dat Rise veel heftiger was dan de eerdere twee boeken. Waar in Eve en Once vooral liefde en vriendschap belangrijk waren en het verhaal toch behoorlijk luchtig bleef, zien we in dit derde deel opeens heel andere emoties. Er gaan heel wat personages op gewelddadige wijze dood. Iets wat ik persoonlijk helemaal niet aan zag komen. Begrijp me niet verkeerd. Ik houd van boeken met actie en ik kan er mee leven dat er personages dood gaan. Maar dit boek voelt qua sfeer gewoon heel anders aan dan de voorgaande delen. Het is net alsof iemand anders het laatste deel in deze serie geschreven heeft. Het hele boek lijkt onverwacht opeens een heel andere invalshoek te hebben.

Echte mensen

Waar ik me in Rise ontzettend begon te ergeren aan ons hoofdpersonage Eve, kwam ik tegelijkertijd ook voor een verassing te staan. Charles en Clara blijken opeens heel toffe personages te zijn! Dat levert zeker pluspunten op voor karakterontwikkeling en het feit dat alle personages verschillende lagen in hun persoonlijkheid hebben. Geen saaie tweedimensionale bijpersonages, maar ‘echte’ mensen van vlees en bloed met goede en slechte eigenschappen.

Hoewel het eerste boek in deze serie heel origineel was, is Rise me behoorlijk tegengevallen. Ik kan minstens vijf dingen opnoemen die ik al in andere series ben tegengekomen. Maar ik wil dit boek verder ook niet spoileren of verpesten voor andere lezers, dus ik doe het stilletjes in mijn hoofd.. Het einde van Rise komt ten slotte een beetje uit het niets vallen. Bovendien is het ook nog eens heel erg cliché. Daarnaast is het boek heel abrupt afgelopen, waardoor je als lezer niet echt closure krijgt bij het verhaal. Later is er online nog een epiloog gepubliceerd, maar naar mijn mening maakt dit er niet echt beter op.

Al met al vond ik Rise een zeer tegenvallend en slap einde van een trilogie die ooit ontzettend veelbelovend begon met het boek Eve. Ik had deze serie graag op een andere manier afgerond gezien. Namelijk op een manier die de eerste twee boeken eer aan doet.

Ben jij weleens teleurgesteld door het einde van een boekenreeks?

Eve - Once - Anna Carey

4 reacties

 • mariaharut

  27 november 2015 at 07:38

  Wat jammer dat het een teleurstellend einde was 🙁 Ik ben ook wel eens teleurgesteld geweest bij een boek, maar het gebeurt niet zo vaak.

  Reageer

 • Anne

  27 november 2015 at 11:06

  Ooh dat is ontzettend jammer! Zelf heb ik de boeken niet gelezen (en waarschijnlijk ga ik dat ook niet doen) maar het is nooit leuk om teleurgesteld te worden. Dat had ik bijvoorbeeld bij het derde boek van The Hungergames.

  Reageer

  • Marcia

   27 november 2015 at 12:27

   Bij The Hunger Games had ik inderdaad eenzelfde ervaring. Het eerste boek was nog oké, maar de rest vond ik erg teleurstellend..

   Reageer

 • zwartraafje

  27 november 2015 at 19:27

  Ik ben blij om te horen (nu ja, lezen) dat ik niet de enige ben die dat gevoel had bij The Hunger Games. Voor mij is het dan weer net interessant om dit dankzij jouw blog alvast vooraf te weten. Dat komt me immers heel goed van pas omwille van die weinig tijd om veel boeken te lezen. Nu weet ik alvast dat ik deze reeks aan me voorbij mag laten gaan. 😉

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan