Site pictogram Oog op de toekomst

Revolution: een wereld zonder elektriciteit

De afgelopen weken heb ik het eerste seizoen van Revolution gezien. Het verhaal spreekt me ontzettend aan. Hoe zou de wereld eruit zien als we opeens zonder elektriciteit verder moeten? Nou, zo dus! Ik weet dat deze serie na twee seizoenen is gecanceld, maar ik durf niet te googelen waarom – ik ben te bang om spoilers tegen te komen. Ik weet dus niet of het tweede seizoen een afgerond einde heeft of niet, aangezien ik daar zelf nog niet ben aanbeland. Maar zeker het eerste seizoen is een grote aanrader!

Revolution

Wereld zonder elektriciteit

Stel je voor: een wereld waar alle technologie – computers, vliegtuigen, auto’s, telefoons, zelfs de verlichting – op een mysterieuze manier is uitgevallen. Wat overblijft, is een post-apocalyptisch landschap bewoond door meedogenloze paramilitaire groepen, heldhaftige vrijheidstrijders en gezinnen die vechten om te overleven.

Wanneer de Danny Matheson wordt ontvoerd door militieleiders, gaat zijn oudere zus Charlie, gewapend met een dodelijke kruisboog en heftige vastberadenheid, wanhopig op zoek naar hun vervreemde oom Miles voor hulp. Charlie, Miles en een groep rebellen komen overal gevaar tegen terwijl ze hun familie proberen te herenigen. Ondertussen hebben ze er een nieuw doel bij: de Militie proberen ten val te brengen. Om op deze manier de macht terug aan het volk te geven.

Knipoog naar het heden

Ik vind het verhaal van Revolution heel realistisch. Het zou toch zomaar kunnen gebeuren dat de wereld zonder elektriciteit komt te zitten? Het is heel grappig hoe er geknipoogd wordt naar de manier waarop we tegenwoordig voor alles op elektriciteit en vooral op het internet vertrouwen. Het zette me trouwens ook meteen aan het nadenken. Zijn we soms niet té afhankelijk van al deze apparaten?

Er zijn ook veel toffe personages, zelf ben ik bijvoorbeeld fan van Charlie, Maddie en Aaron. Aaron was vroeger – voor the blackout – een hoge pief bij Google. Ik vind het heel grappig dat hij aan Charlie moet uitleggen wat Google eigenlijk was. Wat ook erg tof is, is dat je de verschillende personages beter leert kennen aan de hand van flashbacks naar hun leven van voor the blackout. Hierdoor kun je de personages goed begrijpen en leef je mee met hun situatie.

Met pijl en boog

Revolution is ontzettend spannend om naar te kijken. Het verhaal heeft veel vaart en zit boordevol actie. Omdat munitie verboden is voor de ‘gewone’ burger, wordt er gevochten met zwaarden en pijl en boog. Dat maakt het allemaal net ietsje spectaculairder. Ik vind het heerlijk om naar dergelijke vechtscènes te kijken. Het feit dat de wereld zo groen is geeft bovendien een heel bijzondere sfeer. Zou planeet aarde niet veel beter af zijn zonder al onze bemoeienissen?

Toch heb ik ook een minpuntje. In de eerste helft van het seizoen staat in het teken van Danny. Charlie, Miles en de rest reizen de Militie achterna in een poging de ontvoerde jongen te bevrijden. Deze achtervolging duurt erg lang – en hierin valt het verhaal ook wat in herhaling. Op een gegeven moment weten we het wel. Gelukkig staat er in de tweede helft van het seizoen een hoop onvoorspelbaars in het scenario. Dus doorkijken loont.

De toffe personages, het onvoorspelbare verhaal en de bijzondere sfeer van een wereld zonder elektriciteit hebben me helemaal overtuigd. Oftewel mijn conclusie: Ik ga heel snel door met seizoen twee!

Mobiele versie afsluiten