PersoonlijkMaart: Een maand vol boeken, bordspellen, films en series

Maart was een hele vreemde maand, maar ik denk dat dat voor veel van ons geldt. Ik voegde negen nieuwe boeken aan mijn collectie toe, waarvan het overgrote deel verassingen van uitgeverijen waren. Super leuk! Deze maand las ik 13 boeken en ik keek ook opvallend veel series en films. Daarnaast kwamen er ook een heleboel bordspellen op tafel en had ik eindelijk eens tijd om mijn recensie-achterstand beginnen weg te werken. Kijk je mee naar mijn maand?

Nieuw in maart 2020   Nieuw in maart 2020

9 nieuwe boeken

Tijdens de boekenweek kocht ik twee boeken: Wilder girls (Rory Power) en Generaal zonder leger (Özcan Akyol). Daarnaast werd ik deze maand opnieuw ontzettend verwend door verschillende uitgeverijen. De meeste boeken kwamen onverwacht en onaangekondigd – wat in deze rare periode toch wel een extra #kleingelukje is.

Van VBK België kreeg ik De ogen van Fadil (Mohammed Benzakour) en Finale 7 (Kerry Drewery). Vooral die laatste was echt een perfect boek voor deze dagen. En ik besloot maar meteen de hele trilogie van voren af aan te herlezen. Heerlijk!

Via Mythras Books ontving ik 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld van Elif Shafak. Ik zag deze auteur afgelopen november op het Festival van de Gelijkheid en dit maakte mij ontzettend nieuwsgierig naar haar werk. Borgerhoff & Lamberigts maakte mij blij met Coniferen (Max Temmerman) en Uit het hoofd (Yamina Benahmed Daho).

Van Marcella van Atlas Contact ontving ik Sfinx, het kleine broertje van Wolf, opnieuw onder redactie van Maartje Laterveer. Tot slot kreeg ik Brieven in de nacht (Hoda Barakat) van Elkedag boeken.

Gelezen in maart 2020

Ik las 13 boeken

In maart las ik 5 recensie-exemplaren, 7 boeken uit eigen kast en 1 bibliotheekboek.

Eus – Özcan Akyol (b)
♥ Met de golven mee – Ailen Meester
De rook die dondert – Namwali Serpell (b)
Generaal zonder leger – Özcan Akyol (b)
Orkaanseizoen – Fernanda Melchor * (b)
Famous – Amy Jones * (b)
Cel 7 – Kerry Drewery
Dag 7 – Kerry Drewery
♥ De bananengeneratie – Pete Wu
♥ Reading Lolita in Tehran – Azar Nafisi
Finale 7 – Kerry Drewery*
De boekhandel van Teheran – Marjan Kamali *
♥ Uit het hoofd – Yamina Benahmed Daho *

* = recensie-exemplaar
(b) = recensie op boekvinder.be

Uit het hoofd

Een bijzonder rustige maand

Begin maart had ik nog enkele freelance video-opdrachten. Deze maand had ik niet te veel werk ingepland, omdat mijn verstandskiezen getrokken moesten worden. Ik had geen idee hoe ik hier op zou reageren, dus wilde niet de dag erna al weer op locatie moeten filmen. Dus plande ik een aantal vrije dagen en gaf ik mezelf een Netflix abonnement cadeau. 12 maart was het dan zo ver. Eerlijk gezegd vond ik het trekken zelf enorm pijnlijk, maar vanaf ongeveer twee uur na de behandeling had ik nergens meer last van. En dat is nog altijd zo. Twee weken daarna zouden de andere twee wijsheidstanden getrokken worden, maar dat is logischerwijs uitgesteld door het Corona-virus.

Voor de ‘lockdown’ in Vlaanderen van kracht ging, gingen Jimi en ik twee keer op rij naar de bioscoop. In de KASK cinema zagen we een maatschappelijk relevante dystopie: Sorry to Bother You. In de Sphinx Cinema koos Jimi voor Jojo Rabbit, een film die ik zelf niet snel gekozen zou hebben maar die me uiteindelijk aangenaam wist te verrassen. Ook gingen we nog twee keer op restaurant en brachten we een hele zaterdag door in de stad. Samen shoppen doen we helemaal niet zo vaak, maar deze keer was het een succes. Niet veel later werden de social-distancing maatregelen van kracht; het is alsof we het aan voelden komen.

Met deze maatregelen verdwenen er ook heel wat freelance-opdrachten uit mijn agenda. Evenementen werden afgelast, video-opnames konden niet langer doorgaan. Gelukkig zit ik in een positie dat ik voorlopig niet in financiële problemen kom. Ik ben me uitermate bewust van dit privilege en probeer waar mogelijk andere zelfstandige ondernemers bij te staan. Bijvoorbeeld door boeken te bestellen bij de lokale boekhandel of een bordspel te kopen bij de lokale leverancier.

Ik geniet dus momenteel van een soort van vakantie – en dat is nieuw voor mij. De afgelopen jaren heb ik maar heel weinig vrije dagen gehad, vooral tijdens mijn vorige job. Dus nu mag het wel een keertje. Hoewel het gek is dat je niet naar buiten kunt gaan en er natuurlijk van alles ernstigs aan de hand is, probeer ik positief te blijven. Ik lees veel boeken en Fanfiction verhalen, ik werk aan mijn blogs, speel bordspellen met mijn lief, kijk series, films en documentaires, ik kook nieuwe gerechten, doe een cursus Zweeds en oefen mijn Frans. De dagen vliegen voorbij.

Zij zei

Ondertussen op het scherm

Na het lezen van Zij zei eerder dit jaar, besloot ik de documentaire Working with Weinstein te kijken op VRT NU. Via diezelfde site keken Jimi en ik de prachtige Zwitserse film Die göttliche Ordnung. Op YouTube keek ik dan weer de korte film Hair Love. Tot slot hielden Jimi en ik twee beamer-avondjes met films uit onze eigen collectie. We keken Harry Potter and the Order of the Phoenix en Jurassic Park.

Ook op televisie volg ik een heleboel series. Zo kijk ik graag naar Down the road, De mol, Blind getrouwd en Temptation Island. Ondertussen ben ik wel afgehaakt bij Boer zoekt vrouw – hoe saai is dit seizoen?! Via VTM Go kijk ik nog altijd wekelijks naar Project Runway.

Ondertussen zijn Jimi en ik via NPO start weer helemaal bij met Flikken Maastricht, dit terwijl we in december van voren af aan bij het eerste seizoen zijn begonnen. Via diezelfde site keken we het eerste seizoen van Dream School en het eerste seizoen van The Big Escape.

Sinds het trekken van mijn verstandskiezen heb ik ook eindelijk Netflix. Maar aangezien ik via bovenstaande kanalen al heel veel series volg, heb ik er nog niet zo veel gekeken. Ik startte met het populaire datingprogramma Love is Blind, maar na drie of vier afleveringen ben ik afgehaakt. Ik vond het echt super saai – en dat terwijl datingprogramma’s mijn ultieme guilty pleasure zijn. Wel keek ik de eerste twee seizoenen van Dear White People en ik ben fan. Groot fan.

Bordspel: Jurassic Park Danger

Bordspellen van de maand

Deze maand zijn er een heleboel bordspellen op tafel gekomen – niet gek lijkt me, in een periode waarin thuisblijven belangrijk is. Zowel Jurassic World: The Boardgame als Jurassic Park: Danger! kwamen een keer op tafel. Ik ben gek op bordspellen met dinosaurussen, dus deze spellen maken mij beide erg blij. In het eerstgenoemde spel probeer je met je medespelers een eigen dinopark te bouwen, terwijl je het in het andere spel tegen elkaar opneemt. Mens versus dino.

Daarnaast kwamen er ook heel wat Harry Potter spellen op tafel. We speelden vijf keer Hogwarts Battle, twee keer Defense Against the Dark Arts en drie keer Death Eaters Rising.

Bordspellen maart 2020

Ondertussen op Boekvinder.be

Het voordeel van deze vreemde periode is dat ik eindelijke eens tijd heb om mijn recensie-achterstand weg te werken. Minder freelance werk = meer tijd om te bloggen. Dus schreef ik naast mijn artikels voor Oog op de Toekomst ook weer een heleboel voor mijn literaire boekenblog.

01/03: Brief aan Cooper en de wereld: opgroeien in een witte wereld
02/03: Hier is alles veilig: intense roadtrip ter reconstructie van het leven
03/03: Het moois dat we delen: hoe zij en hij wij worden
06/03: Deze 13 boeken las ik in februari
09/03: Boekenweek: 9 rebelse boeken
15/03: Zij zei: een imposant staaltje onderzoeksjournalistiek
18/03: Girl, Woman, Other: een blik op onze diverse maatschappij
21/03: Wittgensteins Minnares: verloren woorden van een eenzame vrouw
24/03: Orkaanseizoen: de moord op de Heks en de man-vrouw verhouding in Mexico
25/03: Het verdwijnen: verhaal van een eenzame schrijver
27/03: De rook die dondert: een prachtige Zambiaanse familiekroniek
28/03: Maak er een feest van: de rol van de vrouw
30/03: Generaal zonder leger: overpeinzingen over de literaire sector

Hoe was maart voor jou? Houd je het binnen zitten nog een beetje uit?
Blijf in uw kot en blijf gezond!

2 reacties

 • zwartraafje

  9 april 2020 at 14:37

  Ik vroeg me al af of je tweede wijsheidstanden-afspraak zou doorgaan. Hopelijk zorgen ze niet voor teveel pijnklachten nu je er wat langer mee moet blijven rondlopen. Ik vond het laten trekken van mijn wijsheidstanden eigenlijk ook nog wel meevallen. Al lijk je nadien natuurlijk wel nog even op een hamster door die dikkere kaak.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   10 april 2020 at 15:13

   Ik heb gelukkig totaal geen last van mijn wijsheidstanden, dus als de tandarts niet gezegd had dat ze eruit moesten zou ik ze gewoon laten zitten. Voorlopig heeft het wat mij betreft geen haast dus!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan