Dit is mijn Harry Potter bordspellen verzameling!

Ik ben fan van Harry Potter én ik houd van bordspellen. Wat mij betreft zijn Harry Potter spellen dan ook de ideale combinatie. Vandaag toon ik je graag mijn collectie!

Bordspel: Hogwarts Battle

Hogwarts Battle

Harry Potter: Hogwarts Battle is misschien wel het bordspel dat bij ons het vaakst op tafel komt. In dit spel voor twee tot vier spelers werk je samen – het is een coöperatief deck-building spel. Denk aan Dominion of Magic, maar dan speel je dus samen. De spelers kruipen in de huid van Harry, Ron, Hermelien en/of Marcel en gaan de strijd aan met dooddoeners en Voldemort himself. Het leuke is dat het spel uit zeven jaren bestaat. Iedere keer als je een jaar uitspeelt mag je een doosje openmaken en krijg je extra vijanden, nieuwe speelmogelijkheden en meer.

Als je er dan nog niet genoeg van hebt kun je verder spelen met de uitbreiding The Monster Box of Monsters Expansion. Hier neem je het niet langer enkel op tegen dooddoeners, maar ook tegen heel wat monsters. Later dit jaar verschijnt er overigens een nieuwe uitbreiding: The Charms and Potions Expansion. Deze staat natuurlijk al op mijn verlanglijstje!

Bordspel: Hogwarts Battle

Hogwarts Battle, USAopoly. Voor 2-4 spelers. Speelduur: 30-60 minuten.

 

 

 

Bordspel: Hogwarts Battle. The Monster Box of Monsters Expansion

Hogwarts Battle. The Monster Box of Monsters Expansion, USAopoly. Voor 2-4 spelers. Speelduur: 30-60 minuten.

 

 

Bordspel: Hogwarts Battle. Defense Against the Dark Arts

Hogwarts Battle: Defense Against the Dark Arts

In dezelfde serie als bovenstaand coöperatief spel, is er een ook een bordspel voor twee personen waar je het tegen elkaar opneemt. In Defense Against the Dark Arts nemen de spelers plaats op de duelleermat. Eentje die je vast wel herkent uit Harry Potter en de Geheime Kamer. Lang leve de duelleerclub van Gladianus Smalhart! Met behulp van spreuken, voorwerpen en bondgenoten (de personages uit de Harry Potter reeks) proberen de deelnemers elkaar aan te vallen. Wie de tegenstander drie keer weet te verslaan wint het spel.

Defense Against the Dark Arts is opnieuw een deck-building spel en aangezien het van dezelfde makers is als Hogwarts Battle sluit de vormgeving goed bij elkaar aan. Net als het spelsysteem. Wie één van beide spellen al kent, zal de andere snel oppikken. Het enige nadeel van dit duelleerspel vind ik dat je ook veel geluk moet hebben welke kaarten er opduiken in de Classroom om aan te schaffen. En soms wordt hierdoor het verschil in sterkte tussen beide spelers opeens wel heel snel heel groot.

Bordspel: Hogwarts Battle. Defense Against the Dark ArtsHogwarts Battle. Defense Against the Dark Arts, USAopoly. Voor 2 spelers. Speelduur: 30-60 minuten.

 

 

Bordspel: Death Eaters Rising Bordspel: Death Eaters Rising

Death Eaters Rising

Death Eaters Rising speelt zich af ten tijde van Harry Potter en de Orde van de Feniks. Voldemort en zijn dooddoeners zijn in opmars en het is aan de spelers om het tegen hen op te nemen. Dit is opnieuw een coöperatief spel. Spelers van verschillende teams (Zweinstein, Dumbledore’s Army en De Orde van de Feniks) proberen op drie verschillende locaties enerzijds zo veel mogelijk dooddoeners te verslaan en anderzijds nieuwe tovenaars aan hun teams toe te voegen. Dit alles gebeurt door middel van dobbelstenen. Maar pas op: de dooddoeners en de meegeleverde Voldemort-pop slaan terug. Lukt het jullie Voldemort te verslaan voordat er te veel ‘goede tovenaars’ in de ziekenzaal liggen?

Dit spel vind ik persoonlijk ook heel leuk. Het is leuk om in de huid te kruipen van een volwassen tovenaar en het is altijd spannend wanneer Voldemort in het spel komt. Sowieso hebben alle tovenaars toffe eigenschappen om je team sterker te maken, maar de aanvallen van de dooddoeners kunnen stevig zijn. Ik houd van coöperatieve spellen die niet te makkelijk zijn en dat is bij Death Eaters Rising zeker het geval. Wij hebben ongeveer even vaak gewonnen als verloren tot nu toe, denk ik.

Bordspel: Death Eaters RisingDeath Eaters Rising, The Op. Voor 2-4 spelers. Speelduur: 45-90 minuten.

 

 

Bordspel: Munchkin Harry Potter Deluxe

Munchkin Harry Potter Deluxe

Ik heb Munchkin altijd al een leuk spel gevonden, dus toen ik ontdekte dat er een Harry Potter versie bestond heb ik deze direct aangeschaft. Het spelverloop is gelijkaardig aan het origineel. Je neemt het op tegen vijanden van verschillende sterkte en wie als eerste level 10 behaalt wint. Je kunt jezelf sterker maken door attributen – kledingstukken, iets in je handen houden, bondgenoten, …. Daarnaast kun je een bepaalde rol vervullen, zoals PrefectHead Boy/Girl of Quidditch Captain. En natuurlijk kiest iedereen op voorhand een huis. Afhankelijk van in welke afdeling je gesorteerd bent, leveren sommige attributen bonuspunten op.

Je kunt elkaar helpen bij het verslaan van de dooddoeners en andere vijanden of het de ander juist extra moeilijk maken. Als je een vijand verslaat krijg je er, meestal, een level bij. Wie als eerste level 10 bereikt wint. Munchkin Harry Potter Deluxe is een strategisch spelletje waarbij je de ene keer samen speelt met de ander om deze vervolgens keihard een loer te draaien. De gemoederen kunnen wel eens hoog oplaaien, maar een spannende strijd is het hoe dan ook.

Bordspel: Munchkin Harry Potter DeluxeMunchkin Harry Potter Deluxe, The Op. Voor 3-6 spelers.

 

 

Bordspel: A Year At Hogwarts

A Year At Hogwarts

Ik moet eerlijk zeggen dat A Year at Hogwarts nog maar één keer bij ons op tafel is gekomen. Het spel heeft een prachtige vormgeving en ziet er fantastisch uit. Je hebt echter wel veel ruimte nodig om het spel te spelen: er is een behoorlijk groot speelbord (de Maurauders Map van Zweinstein) en daarnaast zijn er nog diverse andere speelborden zoals een Zwerkbalveld. Door de vele spelborden is het soms ook wat lastig om overzicht te houden. Bovendien zijn er enorm veel regeltjes, waardoor het echt even tijd kost om uit te zoeken hoe je dit spel speelt.

Wat ik me herinner van het spelverloop vond ik wel heel leuk. Wie de House Cup wint, wint het spel. Maar dat doe je niet zomaar. Iedere speler moet minstens een bepaalde missie behalen. Deze missies komen overeen met evenementen uit de Harry Potter boeken, bijvoorbeeld de Steen der Wijzen te pakken krijgen of het Toverschool Toernooi winnen. Slagen in een missie levert punten op. Diezelfde punten kun je ook verdienen door lessen te volgen, te duelleren of Zwerkbal te spelen.

Het toffe is wel dat je dit spel op verschillende niveau’s kunt spelen (Underage Wizard of Qualified Wizard). Bovendien kun je kiezen of je tegen elkaar of samen speelt (team mode) en hoe lang het spel mag duren (quick game, classic game of long game). In de game modus Voldemort Returns kruipt een van de spelers in de huid van Peter Pettigrew, terwijl de anderen het tegen hem en de andere dooddoeners opnemen. Er is zelfs een optie om het spel alleen te spelen. A Year at Hogwarts biedt enorm veel mogelijkheden, die ik zelf ook allemaal nog wat beter moet ontdekken.

Bordspel: A Year At HogwartsA Year at Hogwarts, Topi Games. Voor 1-8 spelers. Speelduur: 20-45 minuten.

 

 

Bordspel: Lego: Harry Potter Hogwarts

Lego: Harry Potter Hogwarts

Dit spel heb ik echt al ontzettend lang. In Harry Potter Hogwarts moeten de spelers vier verschillende huiswerkelementen verzamelen in Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Dit lijkt eenvoudig, maar Zweinstein zou Zweinstein niet zijn als de trappen bewegen en er overal geheime gangen zijn. Wat dit spel erg leuk maakt is dat je iedere beurt begint met het gooien van een dobbelsteen. De dobbelsteen bepaalt of en hoe je de trappen en gangen kunt aanpassen. Iedereen manipuleert dus om de beurt het spelbord. Wie als eerste alle elementen heeft verzameld en terug is in zijn/haar eigen leerlingenkamer wint.

Hoewel Harry Potter Hogwarts een zeer eenvoudig spelverloop kent, is dit wel een spel dat me altijd opnieuw vrolijk weet te maken. Ik houd van de legopoppetjes  – Harry, Ron, Hermelien én Draco. Het is leuk om de verschillende trappen te bewegen en hiermee de andere spelers te pesten. En het is gewoon tof dat het spelmateriaal van lego is.

Bordspel: Lego: Harry Potter HogwartsLego: Harry Potter Hogwarts, Lego. Voor 2-4 spelers. Speelduur: 40 minuten.

 

 

Bordspel: Trivial Pursuit: World of Harry Potter

Trivial Pursuit: World of Harry Potter

Wie zijn kennis over de Harry Potter films wil testen kan zich goed vermaken met deze Trivial Pursuit zet. Dit kleine doosje bevat maar liefst 600 vragen. Let op: de vragen gaan over de films in plaats van de boeken. Dit betekent dat er soms kleine veranderingen zijn ten opzichte van de boeken. De vragen verschillen enorm van niveau, sommige zijn ontzettend makkelijk. Maar er zitten ook zeker vragen bij die ik echt niet kan beantwoorden. Voor dit spel heb je geen Trivial Pursuit basisspel nodig.

Bordspel: Trivial Pursuit: World of Harry PotterTrivial Pursuit: World of Harry Potter, Winning Moves. Vanaf 2 spelers.

 

 

Bordspel: Harry Potter Labyrinth

Harry Potter Labyrinth

Het Betoverde Doolhof was als kind mijn favoriete bordspel. Stiekem is dat zo’n spel dat als volwassene nog altijd leuk om te doen is. Dus toen ik Harry Potter Labyrinth eens in de FNAC zag staan heb ik deze direct meegenomen. Net als in het originele spel verschuif je iedere beurt de gangen van het labyrint om op zoek te gaan naar de bekende bewoners van Zweinstein. Harry, Ron, Hermelien, maar ook professor Perkamentus, Hagrid en uil Hedwig wachten op je tot je ze vindt. Als je het labyrint handig verschuift ontstaan wegen waar eerst nog doodlopende wegen waren. Zo kun je steeds weer nieuwe wegen maken om bij de gezochte figuren te komen.

Hoewel de vormgeving van Harry Potter Labyrinth ontzettend druk is – en het zoeken naar een doorgang wat mij betreft een beetje bemoeilijkt – vind ik dit een heerlijk spel. Gedachten op nul en schuiven maar. Het Betoverde Doolhof meets Harry Potter is een vrolijke toevoeging aan mijn spellencollectie.

Bordspel: Harry Potter LabyrinthHarry Potter Labyrinth, Ravensburger. Voor 2-4 spelers. Speelduur: 25 minuten.

 

 

Scrabble: Harry Potter Edition

Scrabble: Harry Potter Edition

Hoewel ik eerlijk gezegd geen groot fan ben van Scrabble, vond ik het een super leuke verrassing toen ik van vriendinnen Scrabble: Harry Potter Edition voor mijn verjaardag kreeg. Het is leuk om eindelijk eens Harry Potter-woorden toe te voegen aan het vocabulaire! Daarnaast zorgen de verschillende spreuken ervoor dat er meer interactie is tussen de verschillende spelers.

Bordspel: Scrabble: Harry Potter EditionScrabble: Harry Potter Edition, Mattel. Voor 2-4 spelers. Speelduur: 60-90 minuten.

 

 

Harry Potter kaartspel en kwartet

Speelkaarten & kwartet

Een andere verjaardag kreeg ik van een andere vriendin Harry Potter speelkaarten. Daarnaast heb ik ook al jaren een Harry Potter kwartetspel in mijn bezit – ooit eens gekocht bij de Action.

Deze twee kleine spelletjes maken mijn Harry Potter bordspellen verzameling compleet. Hoog op mijn verlanglijstje staan Harry Potter CluedoHouse Cup Competition en The Charms and Potions Expansion voor Hogwarts Battle.

3 reacties

 • zwartraafje

  9 april 2020 at 13:42

  Wauw, zo’n grote collectie. Zelf heb ik enkel de Harry Potter boggle, de Trivial-vragen en een Memory spel. Net als jij ben ik doorgaans geen Scrabble-fan maar een Harry Potter – variant is uiteraard meteen een pak interessanter. Het lijkt me nog een uitdaging om er eentje (of twee, drie) uit te kiezen. Die Hogwarts Battle: Defence Against the Dark Arts doet me qua spelbord denken aan een Lords of the Ring spel dat we hebben. Ik denk dat Hogwarts Battle, A year at Hogwarts en Munchkin Harry Potter Deluxe me het meeste aanspreken.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   10 april 2020 at 15:12

   Hopelijk spreken deze spellen Maarten ook aan en kan je hem overtuigen om de spellen met jou te spelen 😀

   Reageer

 • Kiki Engels

  13 december 2021 at 09:11

  Bedankt voor de duidelijke informatie!

  Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan