Ik keek eindelijk het tweede seizoen van Revolution

Titel
Revolution
Seizoen
2
Acteurs
Billy Burke
Tracy Spiridakos
Giancarlo Exposito
Jaar
2012-2014
Beoordeling
★★★★
Overall Score
Rating Summary

Kan de moderne mens nog leven in een wereld zonder elektriciteit? Wie zijn wij zonder onze smartphones en computers? Zonder de luxe die technologie ons verschaft? Dit thema wordt uitgebreid onderzocht in de serie Revolution. Nadat ik het eerste seizoen keek in 2015, was het vervolg er nooit van gekomen. Totdat Jimi en ik vorig jaar samen aan de serie begonnen. Ondanks het feit dat de show geschrapt werd – en het verhaal dus geen afgerond einde kent – vond ik het tweede seizoen een stuk beter dan het eerste. Vandaag vertel ik je waarom.

Let op! Als je het eerste seizoen van deze serie niet gezien hebt, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over seizoen twee van Revolution verklap ik natuurlijk niets!

Revolution

Wereld zonder elektriciteit

Stel je voor: een wereld waar alle technologie – computers, vliegtuigen, auto’s, telefoons, zelfs de verlichting – op een mysterieuze manier is uitgevallen. Wat overblijft, is een post-apocalyptisch landschap bewoond door meedogenloze paramilitaire groepen, heldhaftige vrijheidsstrijders en gezinnen die vechten om te overleven.

In het eerste seizoen zien we hoe Danny Matheson wordt ontvoerd door militieleiders. Zijn oudere zus, gewapend met een dodelijke kruisboog en heftige vastberadenheid, gaat wanhopig op zoek naar hun vervreemde oom Miles voor hulp. Charlie, Miles en een groep rebellen komen overal gevaar tegen terwijl ze hun familie proberen te herenigen. Ondertussen hebben ze er een nieuw doel bij: de Militie proberen ten val te brengen. Om op deze manier de macht terug aan het volk te geven.

Seizoen twee van Revolution start drie maanden na de mysterieuze toename in elektriciteit in seizoen een. De net gevormde Patriots zijn vastbesloten de macht over het continent te grijpen en niet eerder geziene nanotechnologie openbaart zich op onheilspellende wijze. Charlie, haar moeder Rachel en oom Miles verzamelen zich in Willoughby (Texas). In het geboortedorp van moeder willen ze het gevecht met de Patriots aangaan. Ondertussen zijn Tom Neville en zijn zoon Jason wanhopig op zoek naar hun dierbare Julia. Google-expert Aaron ondergaat enkele onthutsende veranderingen en wordt keer op keer geconfronteerd met de nano-technologie. Kunnen ze de strijd tegen de Patriots aan? En welke rol speelt technologie in deze oorlog?

Revolution seizoen 2

Filosofische premisse

Het onderwerp van een wereld zonder elektriciteit blijft interessant om over na te denken. De uiteenlopende personages hebben allemaal een eigen manier gevonden om met deze wereld om te gaan. Hierbij moet ik echter zeggen dat sommige personages een wel een heel grote ommekeer gemaakt. Als je hun gedrag vanaf de eerste aflevering van seizoen een tot en met het einde van het tweede seizoen onder de loep neemt, zou je bijna niet geloven dat het om dezelfde personen gaat. Natuurlijk begrijp ik dat het onder deze omstandigheden logisch is dat mensen verharden, maar sommigen raken hun eigenheid helemaal kwijt. Ben ik trouwens de enige die een enorme hekel heeft aan de moeder van Charlie?

Een open einde

Dit tweede seizoen is het puzzelen geblazen. Er zijn veel flashbacks en langzaam maar zeker krijg je vat op het complete verhaal. Ik vond dit allemaal erg goed in elkaar zitten. De manier waarop de verschillende aflevering aan elkaar gelinkt zijn – plots krijgt een gebeurtenis uit een eerdere aflevering een cruciale betekenis – is geniaal. Er gebeurt bovendien een hele hoop. Waar ik in het eerste seizoen de opbouw erg traag vond (de hele zoektocht naar de gekidnapte Danny), was daar in dit seizoen geen sprake van.

Al toen ik aan het eerste seizoen van Revolution begon, wist ik dat de reeks na twee seizoenen gecancelled was. Toch hoopte ik op een afgerond geheel, maar dat was helaas niet het geval. Seizoen twee eindigt met een open einde, dat je doet verlangen naar meer. Je kunt dit verlangen vervullen door de Graphic Novels te lezen die het verhaal verder vervolledigen. Aangezien ik zelf echter geen fan ben van strips, heb ik het toch maar bij de dvd-box gehouden.

Waar het eerste seizoen van Revolution tijd nodig had om op gang te komen, is het in seizoen twee vanaf de eerste minuut raak. Iedere aflevering (en dat zijn er overigens 22) zit bomvol actie en onverwachte gebeurtenissen. Langzaam maar zeker valt de puzzel in elkaar. Waarom heeft de nano-technologie zoveel vat op Aaron? Lukt het team Charlie en Miles om de Patriots te verslaan? Hoewel de serie een behoorlijk open einde krijgt, stopte ik de dvd toch met een bevredigend gevoel terug in het doosje. Zo’n overvloed aan actie in een wereld die aan het denken zet doet deugd.

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Oog op de Toekomst is een website vol verhalen over aliens, post-apocalyptische werelden, zombies, klimaatverandering en toekomstige werelden in crisis. Oftewel: een blog compleet in het teken van Science Fiction.

© Marcia van der Zwan